Ontwikkeltafel 28 oktober
Aanmelden
Ontwikkeltafel 28 oktober
  • Home
  • Aanmelden
  • Programma
  • Jaarplanning
  • Contact
Ontwikkeltafel 28 oktober
  • Home
  • Aanmelden
  • Programma
  • Jaarplanning
  • Contact

Genodigden en Programma Ontwikkeltafel

Genodigden
Op de Ontwikkeltafel en de Deeltafels werken jeugdhulpaanbieders, gemeenten, lokale teams, medewerkers van het Servicebureau en Programmabureau samen aan goede jeugdhulp. Het gaat hierbij in het bijzonder om degenen die direct betrokken zijn bij het operationaliseren dan wel doorontwikkelen van de inkoopafspraken van aanbieders en gemeenten in jeugdhulpregio Haaglanden.

Programma Ontwikkeltafel 28 oktober 2021

Plenaire opening 9.15 – 9.45 uur

  • Korte terugblik Ontwikkeltafel 16 september
  • Herzieningen gepubliceerd
  • Voorzet richting het samen leren vanuit praktijk aanbieders (beoogde start in november)
  • Wachttijden en wachtlijsten
  • Deeltafels in het kort:
           Tarieven, financieel inzicht en sturing 
           Bedrijfsvoering
           Leren meten (outcome indicatoren)
  • Aankondiging programma 25 november

Pauze 9.45 – 10.00 uur en wissel naar Deeltafels

Deeltafels 10.00 – 11.30 uur

Tarieven, financieel inzicht en sturing
Deze Deeltafel omvat een volle werkagenda. Allereerst starten we deze Deeltafel met de tweede tranche in het tarievenonderzoek. We staan nog een keer stil bij het overzicht van de producten die nu aan de beurt zijn; het onderzoeksformat en het proces. Kort na de sessie van 28 oktober gaat de uitvraag de deur uit naar de, voor de te onderzoeken producten, gecontracteerde aanbieders. 
We roepen hen nadrukkelijk op om mee te werken, want niet-meewerken impliceert dat jouw praktijk niet wordt meegewogen en dat je kennis en ervaring niet worden benut.  

Het volgende onderwerp waar we bij stilstaan, is de reflectie op en waar nodig aanpassing van een nieuwe reeks productbeschrijvingen. We gaan in op het werkproces, en staan daarbij ook stil bij (waar nodig) het ‘zwaluwstaarten’ met het tarieventraject.

Daarna zijn als vervolg op de eerste tranche in het tarievenonderzoek drie onderwerpen geagendeerd die in aanmerking komen voor vervolgonderzoek; namelijk crisis, kindergeneeskunde en functiegericht tariferen. Voor ieder van de onderwerpen presenteren we een overzicht van issues die volgens de voorbereiders van deze vervolgonderzoeken aan de orde zouden moeten komen. Suggesties en aanvullingen zijn welkom.

Tenslotte, onze aanpak om tot tarieven te komen gaat uit van het gewogen gemiddelde. Maar uiteraard is er vrijwel niemand die letterlijk dat gemiddelde is. Dat nodigt uit om van elkaar te leren; m.a.w. om over te stappen naar het komen tot financieel inzicht en van daaruit mogelijk sturing. Bijvoorbeeld door van elkaar te leren hoe in de werkprocessen en uitvoeringspraktijk efficiënter en/of effectiever gewerkt kan worden. Deze opgave komt aan twee Deeltafels aan de orde: ‘Bedrijfsvoering’ kijkt met name naar het ‘hoe dat te doen?’ en ‘Tarieven, financieel inzicht en sturing’ naar het ‘wat dat dan oplevert?’. Uiteraard is de randvoorwaarde daarbij dat wordt voldaan aan de kwaliteitseisen en dat er geen sprake is van ongewenst gedrag, bijvoorbeeld via ‘cherry picking’. Daarvan uitgaande is onze inzet gericht op nieuwsgierigheid, zonder (voor)oordeel vooraf leren van en met elkaar als maatschappelijke opgave. In termen van onze professionele competenties hebben we het dan over kritische reflectie; misschien wel het lastigste onderdeel van het curriculum in onze beroepsopleiding. Daarmee dus ook een behoorlijke uitdaging en opdracht om als gemeenten en (collega-)aanbieders op deze wijze met elkaar om te (leren) gaan. We willen inventariseren, wie de volgende maand bereid is of zijn het spits af te bijten, als eerste stap naar het gewoon worden van deze aanpak. En uiteraard ook, wat daarbij in het bijzonder voor het voetlicht gebracht moet worden.

Bedrijfsvoering
Gemeenten, jeugdhulpaanbieders en het Servicebureau als uitvoeringsorganisatie, werken in de keten samen om de jeugdzorg zo goed en efficiënt mogelijk vorm te geven. De bedrijfsvoering en de wijze waarop de processen op elkaar zijn afgestemd speelt hierin een belangrijke rol. Het is belangrijk dat gemeenschappelijke knelpunten snel worden opgelost en dat trends in de zorgontwikkeling worden onderkent. Voor de bedrijfsvoering is het daarom van belang dat het berichtenverkeer, als gemeenschappelijk deel van het logistiek proces, ‘actueel’ is zodat prognoses in de keten hier meer op kunnen steunen en actuele logistieke informatie voor de keten beschikbaar komt. Ook het tijdig inregelen van ondersteunende processen kan een bijdrage leveren aan een betere bedrijfsvoering. 
De boodschap van deze deeltafel is om in de keten eerst energie te steken in het kunnen voldoen aan de voorwaarden van het administratieprotocol. De focus voor de tafel op 28 oktober ligt daarom op de duiding van verbetermogelijkheden én eventuele onmogelijkheden om aan het administratieprotocol te kunnen voldoen, ook in relatie tot het berichtenverkeer. Het gaat hier dus om eerst gezamenlijk de basis op orde te brengen in de keten (zorgaanbieders én gemeenten). Het is de bedoeling om tijdens de deeltafel van 25 november een probleemanalyse met oplossingsrichtingen te presenteren.  
De komende deeltafel is geschikt voor ieder die bedrijfsvoering in het takenpakket heeft zoals managers bedrijfsvoering, (business)controllers en ieder die kennis heeft van het berichtenverkeer in combinatie met het administratieprotocol. 

Leren meten (outcome indocatoren)
Graag gaan we aan de slag om inzicht te krijgen op het effect dat we bereiken met de jeugdhulp. Hiervoor gaan we aan de slag met de landelijke outcome criteria. In een marktconsultatie hebben we verkend welke hulpmiddelen de markt kan bieden om het meten en verzamelen van de gegevens te ondersteunen. De resultaten hiervan willen we graag kort met de deelnemers delen. Daarna gaan we gezamenlijk op zoek naar een praktische aanpak om het verzamelen van outcome gegevens te starten zodat we met elkaar in gesprek kunnen gaan over de uitkomsten. We hebben hiervoor een praktisch voorstel ontwikkeld dat we graag met de deelnemers willen bespreken.
Belangrijke vragen die we hierbij moeten beantwoorden zijn:
•    Hoe kunnen we de aanlevering van de gegevens zo handig mogelijk organiseren zodat de administratie lasten zo laag mogelijk zijn?
•    Hoe zorgen we dat de data bruikbaar is voor analyses, terwijl we voorkomen dat we tegen privacy knelpunten aanlopen?

 

 

 

 

 

Ontwikkeltafel 28 oktober

Ontwikkeltafel 28 oktoberRegistratiewebsite voor Ontwikkeltafel 28 oktober

Ontwikkeltafel 28 oktobercongressen@nekzt.nl

Ontwikkeltafel 28 oktobercongressen@nekzt.nlhttps://www.aanmelder.nl/ontwikkeltafel9

2021-10-28

2021-10-28

OfflineEventAttendanceMode

EventScheduled

Ontwikkeltafel 28 oktoberOntwikkeltafel 28 oktober0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z

Zoom: link volgtZoom: link volgtNederland