Sprekers

Een eerlijke kans: loting als middel om de diversiteit onder artsen te vergroten.

Prof. dr. Marieke J. Schuurmans 
Prodecaan Onderwijs en Opleiden UMCG
 

“...medische opleiding en zorg”

Prof. dr. Jamiu O. Busari [MD, MHPE, PhD, CCPE, FRCPC (hons)]
Associate Professor of Medical Education, Faculty of Health, Medicine & Life Sciences, Maastricht University, NL| Adjunct Professor & Scientist, Faculty of Health Sciences, Ontario Tech University, Oshawa, Canada |Member, Diversity & Inclusivity Advisory Board, Maastricht University, NL| Consultant Pediatrician, Horacio Oduber Hospital, Aruba.

 

All inclusive: hoe word je als arts intercultureel competent?

Mustafa Bulut, van Turkse afkomst en geboren in Veghel. Sinds 2011 ben ik actief als islamitisch geestelijk verzorger in de zorg en heb ervaring binnen verschillende werkvelden, waaronder het ziekenhuis, geestelijke gezondheidszorg (inclusief TBS), verpleeghuis, penitentiaire inrichting, en de moskee. 

Het thema Interculturele Zorg heeft mijn bijzondere interesse, niet alleen vanwege mijn bi-culturele achtergrond, maar ook omdat het dagelijks onderdeel is van mijn werk in het ziekenhuis. Ik ben erop gericht moeilijke, soms onbespreekbare onderwerpen bespreekbaar te maken, wat van groot belang is in ons land. Ik ben afgestudeerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam in 2012, met een master in Spiritual Care.

Mustafa Bulut is een pionier op het gebied van interculturele zorg. Hij is promovendus in het Erasmus ziekenhuis. Naast zijn werk als geestelijk verzorger geeft hij cursussen aan collega’s in het hele land, waarin hij hun leert om te gaan met de verschillen in opvatting over ziekte en dood. Hij heeft twee veel gebruikte landelijke richtlijnen over interculturele zorg rondom het levenseinde gepubliceerd (ETZ en NVIC) en in 2022 samen met zijn collega’s de educatieve film ‘Hoe vertel ik het familie Yilmaz?’ geproduceerd.

Hij is auteur van het boek: Wilt u weten wat u heeft? De meeste Nederlanders zijn direct, de meeste Nederlandse artsen dus ook. Ze vertellen patiënten meteen wat er aan de hand is. Maar er zijn ook mensen voor wie het te confronterend is om rechtstreeks over ziekte en sterven te spreken.

Geestelijk verzorger Mustafa Bulut pleit voor cultuursensitiviteit in de zorg die aansluit bij verschillende culturen, leefsituaties en problemen van patiënten. In Wilt u weten wat u heeft? vertelt hij hoe artsen, verpleegkundigen, verzorgenden, maar ook patiënten en hun naasten bij bijvoorbeeld pijnbestrijding, slechtnieuwsgesprekken en religieuze rituelen zorgvuldig om kunnen gaan met verschillen.