02 oktober 2023

15:00 - 15:30

Inloop 

15:30

Start symposium met wethouder Said Kasmi 

15:45

Keynote door Margarethe Stolk (Deloitte): AI in de klas 

In deze keynote bespreekt Margarethe Stolk recente technologische ontwikkelingen met een focus op kunstmatige intelligentie (AI) en de impact ervan op het onderwijs. AI, in de vorm van bijvoorbeeld ChatGPT, is inmiddels wijdverspreid en wordt vaak beschouwd als een potentiële bedreiging voor het onderwijs. De toepassing van AI kent echter ook andere kanten en beidt talloze kansen om het leerproces van leerlingen te verrijken. We laten zien hoe AI een waardevolle ondersteuning kan zijn in de begeleiding van leerlingen naar succesvol leren.

16:00

Presentatie van expert Ivo Wouters: Mediawijsheid voor po-/vo-leerlingen

Presentatie van expert Ivo Wouters: Mediawijsheid voor po-/vo-leerlingen

Het gebruik van AI in het onderwijs is geen futuristische visie meer; het is een realiteit die leraren en leerlingen beïnvloedt. Terwijl AI veelbelovend is, brengt het ook uitdagingen met zich mee: Ethisch en verantwoordelijk gebruik.

Mediawijsheid zelf ondergaat een transformatie in het tijdperk van AI. Hoe begrijp je nu deze nieuwe technologieën, als je ze nog aan het verkennen bent?

Ivo verkent graag de spannende kansen en complexe uitdagingen van het gebruik van AI in het onderwijs en hoe mediawijsheid evolueert om deze veranderde realiteit bij te houden. Door praktische voorbeelden vanuit het Mediawijsheid (en empowerment)model te bespreken, kunnen we ons voorbereiden op de toekomst van onderwijs en mediawijsheid, waarin AI een centrale rol speelt in het vormgeven van leerervaringen.

16:20

Workshop van  Marc van Maastricht (O21): De impact van Expeditie Digitaal  

Expeditie Digitaal: elke school een eigen plan van aanpak digitale geletterdheid. Wat kun je verwachten van het traject. En nog belangrijker: wat levert het op? We gaan in gesprek met elkaar om ervaringen te wisselen. Zo leren we met en van elkaar. 

17:00

Einde symposium

Elke deelnemer ontvangt een goodie bag bij het verlaten van het symposium.