Parallelsessies
11.30-12.30 uur
Nieuwe kijk op psychisch lijden
Annemarie Köhne, PhD
Het centrale thema van het academische werk van Annemarie Köhne betreft de ontologie van psychisch lijden, oftewel de vraag naar wat psychisch lijden nu eigenlijk is. Daaruit vloeit ook een heel epistemische vraag voort; namelijk de vraag naar hoe wij psychisch lijden het beste kunnen kennen en onderzoeken.
In deze lezing neemt Annemarie Köhne je mee in haar zoektocht en schetst zij hoe de ggz in Nederland momenteel vastloopt door een groeiende vraag en een afnemend aanbod. De kern van het probleem ligt mede in hoe we psychisch lijden begrijpen. De DSM, het dominante classificatiesysteem, biedt weliswaar een gedeelde taal, maar faalt in het voorspellen van behandeluitkomsten en reduceert complex menselijk leed tot geïsoleerde, interne stoornissen. Dit leidt tot ‘verdinglijking’ van psychisch lijden, waardoor context, betekenis en persoonlijke verhalen uit beeld raken. Zij betoogt dat het tijd is voor een paradigmawisseling. Samen met prof. dr. Derek Strijbos schreef zij in opdracht van vier ggz-besturen een ‘nieuw verhaal’ over psychisch lijden.
In deze lezing deelt Annemarie Köhne de onderstroom van nieuw denken en doen in de ggz die langzaam maar zeker doorsijpelt in het collectieve bewustzijn en richting kan geven aan verandering. Zij schetst de abstracte bewegingen die hieruit te destilleren zijn en formuleert principes voor de vormgeving van nieuwe zorgpraktijken. Zij zal je hierbij ook interactief meenemen in het filosofische pad van verwondering en een aantal denkoefeningen met je doen die je gedachten en concepten zullen ‘openbreken’ en ‘los zullen kloppen’!
OUTDOOR THERAPIE: versterker en katalysator
van reguliere gesprekspsychotherapie
Luk Peeters
In deze lezing willen we de term ‘Outdoor therapie’ als verzamelbegrip verduidelijken en het werkveld wat in kaart brengen om daarna via een aantal vignetten mogelijke toepassingen binnen meer reguliere psychotherapeutische praktijken te illustreren. We willen hierin ook duidelijk maken hoe dit ‘outdoor werk’ door haar specifieke methodologie vastzittende patronen kan zichtbaar maken, gestolde therapeutische processen weer in beweging kan krijgen en nieuwe doorleefde inzichten kan bieden.
Er wordt ook toegelicht hoe deze therapievorm geïntegreerd kan worden binnen onze experiëntiële en existentiële theoretische kaders.
Bij het hanteren van deze werkvorm hebben we als het ware ook een co-therapeut aan onze zijde, net zoals in groepstherapie, waar de groep deze functie opneemt. In Outdoor therapie is het de natuur of de specifieke activiteit die we aanbieden die ons zal assisteren. Ook hier willen we voorbeelden geven, richtlijnen formuleren en valkuilen detecteren die kunnen helpen om deze co-therapeut haar rechtmatige plaats te kunnen laten innemen.
We exploreren de voordelen, beperkingen en contra-indicaties van deze aanpak. En uiteraard krijgen eigen ervaringen, vragen en bemerkingen de nodige plaats en ruimte in deze interactieve lezing.
14.00-15.00 uur
Psychedelica in de psychotherapie: van wetenschap tot praktijk
Erwin Krediet
De laatste jaren zijn de ontwikkelingen rondom psychedelica-ondersteunde psychotherapie in een stroomversnelling geraakt. Nadat het onderzoek naar de therapeutische toepassingen van psychedelica decennialang had stilgelegen, zijn er de afgelopen twintig jaar tientallen wetenschappelijke studies gepubliceerd met veelbelovende resultaten. Op basis van deze studies hebben diverse landen wereldwijd kleinschalig therapeutisch gebruik van psychedelica al toegestaan, en naar verwachting zullen de komende jaren de eerste psychedelica worden geregistreerd als medicijn.
Tijdens deze interactieve lezing worden deelnemers meegenomen in dit nieuwe veld. Na een korte introductie over de geschiedenis van het therapeutisch gebruik van deze middelen en de belangrijkste wetenschappelijke resultaten, zal er in het bijzonder aandacht zijn voor de experiëntiële aard van deze therapie, de therapeutische methode en benadering en de mogelijke werkingsmechanismen en risico’s.
Intercorporaliteit: meegevoeld of ingebeeld?
dr. Jakob Kruithof
In deze lezing worden deelnemers uitgenodigd stil te staan bij de lichamelijke dimensie van het therapeutisch contact. Hoe ervaren we als therapeuten de sfeer in de kamer? Wat voelen we in ons eigen lijf, in de blik van de ander, in de stilte tussen woorden? En hoe verhouden we ons tot onze lichamelijke indrukken tijdens het gesprek: mogen die gezien worden als gedeeld, of wantrouwen we ze als projecties?
De theorie van intercorporaliteit, zoals ontwikkeld binnen de fenomenologie, biedt een aanvullend perspectief op het dominante theory of mind-denken. Waar dat model het contact vaak voorstelt als een poging om via simulatie toegang te krijgen tot de innerlijke wereld van de ander, opent intercorporaliteit de mogelijkheid tot een meer directe, lichamelijke vorm van afstemming. Misschien voltrekt een deel van onze ontmoeting zich al vóór woorden—als sfeer, resonantie of affectieve beweging—zonder dat we precies kunnen of hoeven weten wat er gedeeld wordt.
In deze interactieve lezing verkennen we hoe dit idee resoneert in onze praktijk. Er is ruimte om ervaringen te delen, stil te staan bij lichamelijke indrukken in het hier-en-nu, en ons af te vragen: wat als de therapeutische ontmoeting niet begint in het hoofd, maar in het lichaam?
VPeP-congres 'Van inspiratie naar innovatie'
VPeP-congres 'Van inspiratie naar innovatie'wiesverheul@vpep.nl
VPeP-congres 'Van inspiratie naar innovatie'wiesverheul@vpep.nlhttps://www.aanmelder.nl/van-inspiratie-naar-innovatie
2025-11-20
2025-11-20
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
VPeP-congres 'Van inspiratie naar innovatie'VPeP-congres 'Van inspiratie naar innovatie'0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Nog niet bekendNog niet bekend