Gevolgen van hersenschudding vaak niet onderkend of onderschat - wat kun je als coach doen als je sporter langer last heeft van een hersenschudding dan gedacht?

Sport en hersenschudding
Een schouderduw, een valpartij of contact met een andere speler of een object. Het zijn simpele situaties die in teamsporten en individuele sporten veel voorkomen en meestal goed aflopen. De sporter heeft nergens last van en met een ‘boks’ of schouderklop zijn de betrokkenen het er over eens dat alles oké is. Maar heb je als coach aan de kant gezien wat er precies is gebeurd? Heb je gezien hoe en waar je sporter geraakt is? 

De diagnose hersenschudding is met standaard protocollen vrij snel gesteld door iemand die medisch is opgeleid. Met de juiste behandeling herstelt 85-90% van de sporters binnen zes weken helemaal van een hersenschudding. Maar wat als een hersenschudding niet gediagnosticeerd wordt? Omdat niemand heeft gezien wat er is gebeurd, zoals bij een individuele training? Omdat de sporter doorspeelde en er niets aan de hand leek? Of omdat het incident in de thuissituatie is voorgevallen? Misschien manisfesteren klachten als hoofdpijn, lichtgevoeligheid, vermoeidheid of de wil om eindeloos te slapen zich pas later? Ongeveer 10-15% van de mensen gediagnosticeerd met een hersenschudding houdt klachten. Er zijn dus ook mensen met klachten (hoofdpijn, duizeligheid, irritatie, lichtgevoeligheid) en een gevoel niet te herstellen na een training of lekker sporten, zonder een idee te hebben waar het vandaan zou kunnen komen. De verzamelterm voor symptomen die ervoor zorgen dat normaal functioneren (ernstig) belemmerd wordt noemt men het 'post-concussie syndroom'. 

Jij als coach
Wat is de kennis waarover iedere coach zou moeten beschikken? Welke acties neem jij als coach na een val of duw tijdens het sporten, als je sporter je vertelt over een valincident thuis of als je het gevoel hebt dat je sporter 'ander gedrag vertoont'? Wat kun je betekenen voor een sporter met het post-concussie syndroom? Hoe begeleidt je hem of haar in het herstel en return to sport?

Leerdoelen
Het webinar gaat onder andere in op de symptomen en de hersenstructuren betrokken bij hersenschudding. Na het webinar weet je:
. wat er gebeurt na een hersenschudding;
. welke factoren bepalen dat sommige mensen langer last hebben dan anderen;
. wat ‘plasticiteit' betekent en wat je hier als coach mee kunt in oefenvormen;
. hoe je sporters met post-concussie kunt begrijpen en helpen weer volledig te herstellen.

MTB-trainer én ervaringsdeskundige Barbara Kreijtz verkent met jou de laatste wetenschappelijke inzichten. Ze bespreekt de nu gebruikte praktische toepassingen en beantwoordt de vragen die jij als coach hebt.

Interessante korting!
Prijs voor deelname aan het webinar bedraagt € 40,- voor NLcoach leden en € 70,- voor niet NLcoach leden. 


NLcoach is een vereniging met ca. 12.000 gebruikers. Één van de voordelen van het lidmaatschap van de vereniging is korting op de activiteiten. Het basislidmaatschap kost € 70,- per jaar. Wil je ook profiteren van de ledenkorting? Word dan lid van onze vereniging, krijg korting op activiteiten, ontvang vier keer per jaar het magazine NLCOACH en krijg een ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering. Meer informatie vind je op https://www.nlcoach.nl/product/basis-lidmaatschap