Thema-avond

‘Wikken en wegen’:
morele dilemma’s rond het thema meten en wegen van sporters

Datum:

Donderdagavond 15 juni 2023

Voor wie? 

Deze cursus is interessant voor: 

 • Sportartsen
 • Aios Sportgeneeskunde
 • Huisartsen
 • Kaderartsen bewegingsapparaat
 • Sportpsychologen
 • Sportdiëtisten
 • Sportfysiotherapeuten

Ja, ik meld mij aan

Wat kun je verwachten?

Tijdens deze online thema avond, georganiseerd door de Medisch Ethische Commissie van de VSG, zullen vanuit verschillende invalshoeken morele dilemma’s rond het thema meten en wegen van sporters worden verkend.

Waarom deze cursus? 

Sportartsen en andere zorgverleners worden geregeld geconfronteerd met de wens van sporters of hun coaches om af te vallen in het kader van een prestatiewens. De vraag hierbij is hoe deze wens zich verhoudt tot de morele opdracht van zorgverleners tot ‘niet schaden’. Anders gezegd: in hoeverre - en tot hoever - kun je als zorgverlener een sporter steunen in zijn of haar sportieve ambitie?

Een ander punt van morele zorg dat aan de orde zal komen, is de precariteit rondom het proces van meten en wegen van sporters: op welke manier kunnen sportartsen en paramedici bijdragen aan een gezond ‘weeg- en meetklimaat’, waarbij sporters zich als mens gezien voelen en niet slechts als een talentvol lichaam?

Sprekers en deelnemers zullen met elkaar exploreren welke morele wrijving deze vragen oproepen en wat ‘goede zorg’ inhoudt als het gaat over het meten en wegen van sporters met een prestatiewens.

Doelstelling

Na afloop van deze thema-avond:

 1. ben je je bewust van de morele dilemma’s rondom meten en wegen, waar je als sportarts of paramedicus mee te maken krijgt bij hulpvragen van sporters met een prestatiewens;
 2. heb je kennis genomen van de richtlijn ‘Omgaan met lichaamsgewicht en –samenstelling’;
 3. heb je kennis gemaakt met het Socratisch Gesprek als methode voor het exploreren van morele dilemma’s in de sportgeneeskunde;
 4. heb je inzicht in je morele handelingsperspectief bij hulpvragen rondom meten en wegen van sporters met een prestatiewens.

Korte inhoud

Het thema van deze avond zal voor de pauze worden belicht vanuit het perspectief van de sportarts, de sporter, een voedingsdeskundige en een trainer/coach. In het tweede deel van de avond zullen de deelnemers onder leiding van dr. Erik Boers, sportfilosoof en recent gepromoveerd op het Socratisch Gesprek, met elkaar een online Socratisch gesprek voeren om de morele dilemma’s rondom meten, wegen, prestatiewens en gezondheid te verkennen.

Competentiegebieden

De scholingsactiviteit levert een bijdrage aan het verdiepen en verbreden van kennis omtrent ethiek van de sportgeneeskunde, passend binnen de competentie professioneel handelen.

Werkvormen

 • Interactieve presentaties
 • Socratisch gesprek
 • Discussie

Docenten

Deze thema-avond ‘Wikken en wegen’: morele dilemma’s rond het thema meten en wegen van sporters wordt georganiseerd door de Medisch Ethische Commissie van de VSG, met ondersteuning van dr. Erik Boers, sportfilosoof.  Ook werken aan deze avond mee:

 • Evy Kuijpers, wielrenster
 • Anja van Geel, sportdiëtiste
 • Marcel Wouda, zwemtrainer/coach

Locatie

De avond vindt online plaats via Zoom.

Accreditatiestatus

Accreditatie is in aanvraag bij VSG en Huisartsen. 

Kosten

De kosten voor deze avond bedragen € 50,-. 

Ja, ik meld mij aan

 

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren