Stimuleren van creativiteit - hoe pak jij dit aan bij jouw sporters?


Wat is creativiteit?
Creativiteit is een term die vaak genoemd wordt in de sport. Creatieve spelers brengen bijvoorbeeld nieuwe, onverwachte en originele acties in het spel. Of ze zijn in staat zich sneller en beter aan te passen aan veranderende omstandigheden en dragen oplossingen aan voor uitdagingen. Woorden als verrassend, origineel en flexibel worden in deze context vaak gebruikt. Maar wat wordt eigenlijk bedoeld met creativiteit in relatie tot sporten? En hoe stimuleer je creatief denken als trainer/coach?  

Creativiteit en creatief denken is iets dat natuurlijk ontstaat op jonge leeftijd. Je kunt het omschrijven als 'de mogelijkheid om iets nieuws te creëren'. Het gaat hierbij om het proces van het bedenken van nieuwe ideeën, het komen met oplossingen voor problemen en uitdagingen en het zoeken naar alternatieven. Hoe kunnen sporters dit ontwikkelen en wat is daarin jouw rol als trainer/coach? 

Leerdoelen
In deze workshop ga je onder leiding van ervaren docent Gijs van Helvoort aan de slag met deze vragen. Gijs werkt dagelijks met sporters en coaches, ook rond dit thema. Aan het einde van de interactieve workshop:

  • weet je wat creativiteit inhoudt;
  • weet je wat creativiteit kan betekenen voor jouw sporters; 
  • heb je inzicht in je eigen coachstijl voor het stimuleren van creativiteit;
  • heb je inzicht in de voorwaarden om een creatief leerklimaat te ontwikkelen; 
  • heb je handvatten om zelf aan de slag te gaan in jouw sportpraktijk.  

Live sessie
We gaan uit van een live sessie met locatie Den Bosch. Geven de corona-maatregelen hiertoe aanleiding, dan gaan we de workshop verplaatsen naar een later moment of vindt deze online plaats. 

Meer lezen?
Bekijk nu het interview met docent Gijs van Helvoort op nlcoach.nl.
 


Korting voor leden!
NLcoach is een vereniging met ca. 4.000 gebruikers. Één van de voordelen van het lidmaatschap van de vereniging is korting op de activiteiten. Het basislidmaatschap kost € 82,50 per jaar. Wil je ook profiteren van de ledenkorting? Word dan lid van onze vereniging, krijg korting op activiteiten, ontvang vier keer per jaar het magazine NLCOACH en krijg een ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering. Lees hier meer!