Veel gestelde vragen
Hier vind je de meest gestelde vragen en antwoorden rondom Veilig Onderweg.
Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik mijn telefoon met rust laat terwijl ik onderweg ben?
- Gebruik de Automodus-app van Interpolis
- Zet je telefoon op stil of op niet storen
- Stel je navigatie in voordat je onderweg gaat
- Laat je telefoon in je tas zitten zodat je niet in de verleiding komt om hem te pakken
Wanneer moet ik nu mijn calls doen?
Achmea vindt het belangrijk dat je Veilig Onderweg bent. Laat je zo min mogelijk afleiden tijdens het autorijden en rijd met aandacht. Is het nodig dat je moet bellen tijdens het autorijden, houd je gesprek dan kort. Voer lange, moeilijke gesprekken niet als je aan het verkeer deelneemt.
Mijn leidinggevende verlangt van mij dat ik bereikbaar ben in de auto. Wat moet ik doen?
Ga hierover met jouw leidinggevende in gesprek. Zorg ervoor dat eventuele korte gesprekken handsfree kunnen worden gevoerd.
Ik zit in de buitendienst. Hoe kan ik nou niet bellen in de auto?
Er zijn situaties dat het niet mogelijk is om niet te bellen als je deelneemt aan het verkeer. Of die situatie voor jou geldt, kun je zelf het beste inschatten. Achmea roept op om je niet te laten afleiden tijdens het autorijden. Is bellen voor jou toch nodig, zorg dan dat je de gesprekken zo kort mogelijk houdt.
Ik gebruik mijn reistijd als werktijd. Moet ik nu langer op kantoor werken?
Handsfree bellen in de auto wordt soms als noodzakelijk gezien qua werk- en reistijden. Achmea roept medewerkers op met aandacht te autorijden. Voer om die reden tijdens het autorijden geen lange of moeilijke telefoongesprekken.
Hoe gevaarlijk is afleiding in het verkeer?
Uit een groot Amerikaans onderzoek blijkt, dat bij 68% van de ongevallen de bestuurder direct voorafgaand aan het ongeval is afgeleid. Veel voorkomende vormen van afleiding zijn onder andere telefoongebruik en de bediening van apparatuur.
Op welke manier kan een smartphone de bestuurder afleiden?
Smartphonegebruik in het verkeer veroorzaakt verschillende soorten afleiding:
- Visueel: Door ergens anders naar te kijken dan naar de weg, bijvoorbeeld naar het beeldscherm. Hierdoor kan belangrijke informatie buiten de auto worden gemist.
- Auditief: Door de aandacht te richten op geluiden zoals een gesprek. Hierdoor hoort de verkeersdeelnemer de omgevingsgeluiden minder of helemaal niet;
- Fysiek: Door de smartphone handmatig te bedienen. Hierdoor heeft de bestuurder niet beide handen aan het stuur;
- Cognitief: Door met de gedachten ergens anders te zijn, bijvoorbeeld bij het gesprek. Hierdoor is er minder of geen aandacht bij de rijtaak.
Bij een telefoongesprek is er vooral sprake van cognitieve en auditieve afleiding. Bij het sms'en, appen of e-mailen is de afleiding cognitief, visueel én fysiek.
Hoe gevaarlijk is bellen in het verkeer?
Uit verschillende nationale en internationale onderzoeken blijkt dat handheld bellen de kans op een ongeval verdubbelt. Bellen in de auto is riskant omdat bestuurders gelijktijdig de telefoon en de auto moeten bedienen (fysieke afleiding) én omdat ze hun aandacht verdelen tussen telefoongebruik en rijden (cognitieve afleiding).
Is handsfree bellen veiliger dan handsheld bellen?
Uit de meeste studies blijkt dat handsfree bellen even gevaarlijk is als handheld bellen. Het grootste negatieve effect van bellen in het verkeer is de cognitieve afleiding: de verplaatsing van de aandacht van de rijtaak naar het gesprek. En deze afleiding geldt bij handsheld en handsfree bellen. De negatieve effecten op de rijtaak zijn dan ook vergelijkbaar voor handheld en handsfree bellen.
Hoe gevaarlijk is sms'en en appen in het verkeer?
Het bezig zijn met tekstberichten tijdens het rijden verzesvoudigt de kans op een ongeval. Dit komt vooral door de combinatie van cognitieve-, fysieke- en visuele afleiding.
Wat is het negatieve effect van de smartphone op de rijtaak?
Er is een aantal negatieve effecten van het smartphone gebruik op de rijtaak1
- Je reacties worden trager. Door bellen, sms-en en appen in de auto neemt je reactietijd met 20-40% toe. Uit onderzoek blijkt dat bellende bestuurders later en harder remmen.
- Je hebt minder controle over het voertuig. Koers houden wordt lastiger, invoegen en links afslaan verlopen minder soepel en je past je gedrag minder aan bij gevaarlijke wegcondities zoals gladheid.
- Je hebt minder aandacht voor relevante visuele informatie. Veranderingen in een verkeerssituatie worden minder goed opgemerkt. Door visuele afleiding tijdens sms-en en appen en door de cognitieve afleiding tijdens een gesprek. Telefoneren in de auto kan tot een vernauwing van het blikveld leiden. Hierdoor ontstaat de neiging om recht voor zich uit te kijken en minder naar objecten in de periferie van het gezichtsveld. Ook wordt dan minder vaak in de achteruit- en zijspiegels gekeken.
- Je mentale belasting neemt toe. Om de smartphone te gebruiken moet iemand zich mentaal inspannen. Hierdoor neemt de aandacht voor het autorijden af en vermindert de rijprestatie. Hoeveel de mentale belasting toeneemt (en de rijprestaties verslechterd), is afhankelijk van de intensiteit van het gesprek en van de eisen die de rijtaak op dat moment stelt.
Praten met een passagier is toch even gevaarlijk als bellen in de auto?
De inhoud van een gesprek met een passagier en een telefoongesprek in de auto kan erg op elkaar lijken. Het grote verschil is echter, dat een passagier zich bewust is van de rijsituatie en daardoor de complexiteit en het tempo van het gesprek vaak aanpast. Dit in tegenstelling tot een gesprekspartner via de telefoon. Een ander verschil is de geluidskwaliteit: doordat deze via de telefoon gebrekkiger kan zijn, is er meer aandacht en inspanning nodig om de boodschap te kunnen begrijpen; wat ten koste kan gaan van de rijprestaties.
Veilig Onderweg
Registratiewebsite voor Veilig OnderwegVeilig Onderwegveiligonderweg@achmea.nl
Veilig Onderwegveiligonderweg@achmea.nlhttps://www.aanmelder.nl/108452
2025-04-30
2025-04-30
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Veilig OnderwegVeilig Onderweg0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Nog niet bekendNog niet bekend