Verkeerd verbonden  
Over psychologie en biologie van menselijk contact 


Aanmelden Dag van de Psychotherapie 

 

In de therapeutische relatie proberen we voor onze patiënten veiligheid, begrenzing en goede zorg te bieden zodat zij ook buiten de spreekkamer hun leven in verbondenheid vorm kunnen geven.

Maar hoe werkt verbondenheid eigenlijk? En hoe kunnen we onze interventies die hierop zijn gericht, effectiever maken?

Op de Dag van de Psychotherapie integreren we actuele neurobiologische kennis met de psychologische en sociale aspecten van relaties en verbondenheid.

Ontwikkeling
De ontwikkeling van autonomie en van het vermogen om in verbondenheid met anderen te leven, begint al vroeg. Veiligheid, goede zorg en begrenzing zijn belangrijke voorwaarden. Maar deze factoren zijn niet altijd vanzelfsprekend aanwezig.

Te veel stress in het leven van een zwangere vrouw kan de ontwikkeling van haar kind negatief beïnvloeden. Bij ondervoeding, affectieve verwaarlozing, sociaal isolement of onveiligheid in fysieke of mentale zin kan het individuatieproces en het vermogen gezonde verbindingen met anderen aan te gaan, worden geschaad.

De biologie van relaties
Relaties zijn een biologische noodzaak en hormonen spelen binnen die relaties een belangrijke rol. 
In zijn lezing bespreekt dr. Peter Bos de functie van hormonen en wat deze biologische verbondenheid kan betekenen voor ons mensbeeld.

Paneldiscussie over de praktijk
Deze kennis heeft implicaties voor de psychotherapeutische behandelpraktijk. Onder leiding van Coen Verbraak bespreken Marc Daemen, Sacha de Reuver en Karin Wagenaar hun ervaringen op basis van hun klinische expertise. Welke keuzes maken zij? Welke interventies gebruiken ze? Hoe betrekken ze lichamelijke ervaringen in de psychotherapie?

Masterclass Bruce Perry
In de middag verdiept psychiater Bruce Perry onze inzichten met zijn masterclass The impact of trauma, abuse, and neglect on the developing child. Na deze lezing zal dr. Perry ingaan op twee casussen die worden gepresenteerd door Lenny Rodenburg, Janneke Majoor en Nicole van Koeveringe.

Verrassend verbonden
Aan het einde van de dag gaat Coen Verbraak in gesprek met Splinter Chabot. Samen kijken zij onder meer terug naar het interview met vader Bart Chabot uit 2020, dat ging over zijn problematische jeugd en relatie met zijn ouders. Welke invloed heeft het leven van Bart gehad op de opvoeding van Splinter?   

 

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren