Toelichting Workshops
1. Psychofarmica door Rob Rodrigues Pereira
Bij gedragsproblemen is er naast erfelijke factoren ook vaak een relatie met opvoeding, ernstige gebeurtenissen in het leven en de plaats in de maatschappij. Deze factoren spelen een rol om een keuze te maken voor een oplossingsgerichte, best haalbare en meest effectieve behandeling voor een kind, al of niet met gebruik van medicatie. Daarnaast is Kinderarts Pereira gespecialiseerd in de problematieken van de ADHD-er en gaat hij met jou de verdieping in.
2. Leren en het brein door Ria van Dinteren (Breinwerk) (ronde 1 en 2)
De neurowetenschap levert ons inzichten over ons brein en hoe we het beste kunnen leren. In deze workshop zoemen we in op algemene kennis over de werking van het (kinder-)brein en welke kennis over het brein docenten kan helpen om hun lessen te verbeteren. De volgende onderwerpen staan centraal: Kennis maken met de kracht van goede gewoonten, het vormen van nieuwe leerpaden en de werking van het eigen denken op presenteren; De mindset vanuit een positieve houding leren stimuleren bij jezelf en de anderen; Leren anders organiseren vanuit 5 breinprincipes (veiligheid, voeding, verbinding, emotie en verwerking).
3. Leren en het puberbrein door Ria van Dinteren (Breinwerk) (ronde 3 en 4)
De neurowetenschap levert ons inzichten over ons brein en hoe we het beste kunnen leren. In deze workshop zoemen we in op algemene kennis over de werking van het (kinder-)brein en welke kennis over het brein docenten kan helpen om hun lessen te verbeteren. De volgende onderwerpen staan centraal: De werking van het puberbrein en de vier elementen die een rol spelen, tw. ontwikkeling pre-frontale cortes, rol van emoties, werking van hormonen en het ontbreken van overzicht. De mindset vanuit een positieve houding leren stimuleren bij jezelf en de anderen; Leren anders organiseren en rekening houden met de werking van het puberbrein.
4. De pedagogische visie van Korczak door Arie de Bruin
Deze workshop richt zich op concretisering van ideeën van de pedagoog Korczak over opvoeding en de rechten van het kind in scholen, kinderopvang en jeugdzorg. Het gedachtegoed van Korczak wordt gekenmerkt door: respect voor het kind (als mens) in iedere levensfase, een gelijkwaardige relatie tussen volwassene en kind, het recht van het kind op de dag van vandaag, het recht van het kind op zijn eigen ontwikkeling. Deze workshop biedt inspiratie voor een ieder die in zijn werk een opvoedkundige relatie heeft met kinderen of jongeren.
5. Zelfmoordpreventie door Karen Keukelaar (113) (ronde 2,3 en 4)
Er zijn jongeren die denken aan zelfmoord. Soms worden we geconfronteerd met iemand die een poging doet. Wat kun je als school doen om jongeren te ondersteunen en de weg naar hulp te wijzen? Welke rol heb je? Hoe signaleer je problemen? Waar stopt jouw verantwoordelijkheid?
6. Opgroeien in de mediamaatschappij door Bamber Delver (ronde 2 en 3)
"Deze presentatie pakt je in om je vervolgens aan te pakken."
Doorspekt met jeugdsentiment waarbij je vrolijk bij de hand wordt meegenomen vanuit eigen mediaherinneringen naar de tegenwoordige en toekomstige tijd, waar volwassenen niet langer de functie poortwachter hebben als het gaat om opvoeding van de jeugd. Door de komst van mobiel internet voeden jongeren zichzelf op, middels eigen wegen van communicatie en informatie met alle gevaren van dien. Van nepnieuws naar deepfake. Hoe moet het onderwijs zich aanpassen? Tijd voor ons als opvoedingsprofessionals ons te updaten en een nieuwe rol aan te meten. Deze presentatie is inspirerend, humoristisch, idealistisch maar vooral deskundig!
7. Theatrale lezing; Pijnlijke contacten door Ronald Hünneman (ronde 1 en 4)
Een theatrale lezing over contactname, gespreksvoering en een beperkt sociaal gezichtsveld. Wat gebeurt er als je niet inziet dat de ander je niet begrijpt. Intentionele termen zitten verstopt in onze communicatie, echter deze verhinderen de ontvanger om echt te snappen wat je nu zegt. Wat gebeurt er op zo'n moment? De normale communicatietechnieken kunnen lang niet altijd toegepast worden. Er wordt een heldere methode aangereikt om de wereld vanuit het beperkte perspectief te bekijken. Als bonus krijg je enkele onontbeerlijke relatieadviezen.
8. Theatrale lezing; Gewoon doen! door Ronald Hünneman (ronde 3)
Een tegendraadse filosoof die prikkelt, irriteert en verbaast om nieuwe denkwegen te openen. De spreker daagt je op humoristische en inspirerende wijze uit om "Gewoon te doen!". Hoe krijgen we het samen voor elkaar dat iedere leerling zich ontwikkelt in combinatie met extra zorg en ondersteuning? Wat helpt, wat werkt en wat doet er toe? Met welke trends en ontwikkeling moeten we rekening houden? Hoe zorgen we ervoor dat we op de hoogte zijn, met lef innoveren, samenwerken en van elkaar te leren?
9. Wie heb ik aan de lijn? door Maaike van der Velden (Kindertherapie)
Bij deze workshop wordt ingegaan op het verschil van het zichtbare gedrag en de binnenwereld van de leerling. Hoe voelt de leerling zich eigenlijk en welk effect heeft dit op zijn gedrag? Door er op een integratieve manier naar te kijken, kun je de leerling anders begeleiden. Je zult zelf ervaren hoe het zal zijn desbetreffende leerling te zijn.
10. Cirkels van Nabijheid door Nynke Biegel (Rijndam)
Voor leerlingen die moeite hebben met sociale grenzen aanvoelen of aangeven worden de 'Cirkels van Nabijheid' aangeboden. Hierin leren leerlingen op speelsewijze welk gedrag passend is van mensen die dichtbij, dan wel verder weg staan. Kinderen en jongeren leren stapsgewijs dat de mensen die ze tegenkomen behoren tot verschillende groepen en iedere groep heeft een eigen set sociale regels. Binnen deze sociale regels vallen bijvoorbeeld welke mate van intimiteit is toegestaan bij die bepaalde groep.
11. Herkennen van eetstoornissen i.c.m. autisme door Danielle Gouman en Dorieke den Boon (Stichting Kiem) (ronde 1,2 en 3)
De workshop is erop gericht inzicht te geven in het herkennen van eetproblematieken en/of stoornissen. Er wordt rekening gehouden met de vaak voorkomende co-morbiditeit met autisme. Voeding, voedingsstructuren en angsten worden besproken. Daarnaast zijn er nieuwe ontwikkelingen door de komst van de DSM 5: ARFID.
12. Hoe lees je een IQ onderzoek? door Yolanda Alfrink
Sinds het begin van de 20e eeuw proberen psychologen en andere wetenschappers een geschikte meetmethode voor intelligentie te vinden. Het resultaat van hun inspanningen bestaat uit een groot aantal tests waarvan de inhoud varieert van lachwekkend tot vernuftig. Deze workshop geeft informatie over de opbouw en de werking van de meest gangbare IQ-tests en laat zien hoe je de resultaten van de testen moet interpreteren en wat dat betekent voor de leerling in de klas.
13. Ethische dilemma's door Jurja Steenmeijer
Iedere professional ervaart in zijn dagelijks werk wel eens een ethisch dilemma of spanningsveld. Om goed om te kunnen gaan met een ethisch spanningsveld is het van belang om het goed te verkennen. Waar zit precies de spanning? Wie zijn de betrokkenen? Wat zijn de waarden en normen die van belang zijn? Hoe kunnen we ze afwegen en tot een besluit komen? In deze workshop wordt een stappenplan aangereikt wat helpt bij het beantwoorden van belangrijke vragen. Deelnemers oefenen zo hun ethische competenties, die ze in de dagelijkse praktijk verder kunnen uitbouwen.
14. Autisme Beleving Circuit (ABC) door Caroline Lanser (Stichting MEE K2)
Een workshop waarin je ondergaat en ervaart hoe mensen met autisme de dagelijkse wereld kunnen ervaren. Deze workshop geeft je handvatten om beter af te kunnen stemmen op mensen met autisme, zowel privé als beroepsmatig.
15. Trauma door Jolanda Bruijze en Janneke de Vreeze (De Loodsboot)
Kinderen en jongeren die blootgesteld zijn geweest aan beschadigende, traumatische ervaringen hebben specifieke hulp nodig, zowel van hun directe omgeving als van behandelaars en leerkrachten. Dit vergt kennis van zaken, inzicht en training. Leerlingen met trauma- en hechtingsproblematiek laten symptomen zien die het gevolg zijn van een falende differentiatie en integratie in hun ontwikkeling tijdens de eerste drie levensjaren. Het gaat dan om thema's als: lichaamsbesef, gedrag en cognitie. Die symptonen houden verband met een combinatie van een gebrekkige gevoelsaftstemming, het ervaren van extreme angsten als gevolg van een verkeerde hechting, mishandeling of misbruik en een extreem gevoel van schaamte. Hoe kunnen wij met elkaar de leerling verder op weg brengen, zodat deze weer ruimte heeft om tot leren te komen?
16. Vroegkinderlijk trauma en dissociatieve stoornissen door Mariette Groenendijk (De Binnenkijk) (ronde 2,3 en 4)
Vroegkinderlijk chronisch trauma heeft levenslange gevolgen. Deze workshop gaat in op de gevolgen van type 3 trauma, waarbij dissociatie een grote rol speelt. Type 3 gaat over traumatisering van het jonge kind binnen de hechtingsrelaties met ouders of verzorgers. Vormen van traumatisering zijn affectieve verwaarlozing en fysieke, emotionele en/of seksuele mishandeling. Wanneer de hechtingsfiguren onveilig zijn kan het kind geen kant op en ontstaan er overlevingsstrategieën waarbij dissociatie (splitsing) een grote rol speelt. Deze overlevingsstrategieën kunnen er mede voor zorgen dat de problematiek van deze kinderen niet herkend wordt. In deze workshop komen signalen van chronische traumatisering en van dissociatie aan de orde, zoals deze bijvoorbeeld op school herkend kunnen worden.
17. Eigenaarschap 'Grip op je werk' door Chantal Dirkes en Ferry Schraa (BMC)
In deze workshop neemt Chantal groepen kort mee in de werkwijze om 'Grip op je werk' te krijgen volgens de drietrapsraket uit deze methodiek. Het is een methodiek voor slim werken die voortbouwt op en een integratie is van diverse timemanagement-methodes en daarom: Timemanagement 2.0. Je krijgt de theorie op leuke, interactieve wijze gepresenteerd maar je wordt ook zelf uitgedaagd in je werkwijze en denkwijze.
18. #burgerschap door Diewertje de Graaff (Common Ground)
Burgerschapsonderwijs is hot. In vrijwel alle Europese landen zetten beleidsmakers burgerschapseducatie hoog op de agenda. In reactie op ontwikkelingen die de democratie, rechtsstaat en een vreedzame manier van samenleven bedreigen - zoals fake news, toenemende polarisatie en individualisering - nemen overheden het initiatief tot verbeterde wetgeving. Nederland vormt daarop geen uitzondering. Met de wet Verduidelijking Burgerschapsopdracht stelt het kabinet vanaf komend schooljaar strengere eisen aan scholen in het primair en voortgezet onderwijs. Door pittige stellingen leren we elkaar anders kennen.
19. Seksualiteit door Welmoed Visser - Korevaar
Uit onderzoek van Jeroen de Winter blijkt dat de seksuele ontwikkeling van jongens tussen de 15-18 jaar met ASS niet verschilt met de seksuele ontwikkeling van jongens van die leeftijd zonder ASS. Wel blijkt dat het handelen naar in sociaal seksuele situaties soms lastig is, dat geldt ook voor meiden met ASS. Dat is verklaarbaar als je weet dat de theorie of mind en contextblindheid vaak een aandachtspunt is, maar ook bv. de sensorische over- en ondergevoeligheid een rol kan spelen in situaties waarin seksualiteit, intimiteit en relatievorming een rol kan spelen. Het is nodig om dit expliciet te begeleiden en dat kan al door kleine interventies in de klas. Het begeleiden van de seksuele ontwikkeling doe je niet alleen, altijd samen met de ouder/verzorger, maar hoe dan? Daar gaan we verder op in tijdens de workshop. Tot dan.
20. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf door Sandy Kardulos (Schiedams LEF)
'Welkom in de baarmoeder. Je gaat straks geboren worden....'
Dat zijn de eerste woorden van het interactieve Geboortespel waarin Schiedams LEF uitleg zal geven over seksuele diversiteit. Waar staan de letters LHBTI voor? Wat is genderdysforie? Hoeveel mensen zijn er gemiddeld homoseksueel of biseksueel? Wat is non-binair? Kan een kind van 3 al transgender zijn? Op welke manier kan ik leerlingen helpen om zichzelf te zijn? Op deze en nog veel meer vragen krijgen we antwoord in de 60 minuten durende workshop. Schiedams LEF geeft feiten, achtergrondcijfers en tips en er is ruimte voor het stellen van vragen. De workshop zorgt voor een stukje bewustwording, het is een eyeopener.
21. Beelddenken door Tineke Verdoes
Beelddenkers zijn visueel en ruimtelijk ingesteld, daar waar het onderwijs vooral talig is ingesteld: dat is een lastige combinatie! Met mijn praktijk Kindertalenten help ik, Tineke Verdoes, kinderen, ouders en professionals om de voordelen van denkbeelden te benutten door praktische oplossingen en handvatten te bieden. Kindertalenten verzorgt coaching, cursussen, trainingen en opleidingen en ontwikkelt asmethodes en - materialen voor het (thuis)onderwijs.
22. In gesprek met de jongeren van nu over zijn gedrag door Theatergroep Play Back
Play Back is expert in het communiceren met jongeren. Al 15 jaar bereiken zij succesvol grote groepen jongeren met interactieve en educatieve voorstellingen over thema's die jongeren bezighouden. In dit uur word je meegenomen in een aantal interactieve scenes die zich richten op shaming / blaming / zwaarmoedigheid en online pesten. Durf jij mee te doen? Kom bij ons langs!
23. Apemanagement door Patrick van Veen (ronde 1,2 en 3)
De relatie tussen medewerkers en leidinggevenden bestaat niet alleen bij mensen. Ook onze nauwste verwanten, de chimpansees, werken samen, coördineren, beoordelen, belonen en waarderen elkaar - of niet. Bij de gorilla's is de alfaman echt een ouderwetse autoritaire baas. Zijn wil is wet. Maar chimpansees zijn politieke dieren. De macht van de leider in de groep chimpansees is gebaseerd op coalities van apen - de medewerkers - die hem steunen. Zij verwachten vooral van hun manager dat hij conflicten oplost: door even imponerend langs te lopen of vechtenden uit elkaar te halen. De manager verwacht van zijn medewerkers vooral dat ze hem daarin steunen en verder dat ze zich gedragen naar de rol die ze hebben in de groepshiërarchie. Met zijn bedrijf Apemanagement geeft Patrick workshops en trainingen waarin hij professionals het gedrag van apen als spiegel voorhoud voor het gedrag in organisaties.
Studiedag 'Gedrag mag?!' 9 mei 2022
Registratiewebsite voor Studiedag 'Gedrag mag?!' 9 mei 2022Louise Both l.both@depiloot.nl
Louise Both l.both@depiloot.nlhttps://www.aanmelder.nl/132627
2022-05-09
2022-05-09
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Studiedag 'Gedrag mag?!' 9 mei 2022Studiedag 'Gedrag mag?!' 9 mei 20220.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
De PilootDe PilootNieuwe Ommoordseweg 30 3068 BT Rotterdam Nederland