Welkom door Thomas Knuijver, bestuurslid VVGN en Chris Loth, bestuurslid IntNSA Europe - Nederland

Sprekers:

Jackie Middeldorp, Verpleegkundig specialist GGZ, (regie)behandelaar bij FACT-team Jellinek, Utrecht

Somatische screening door verpleegkundigen met behulp van de Utrechtse Somatische Screening (USS)

De Utrechtse Somatische Screening (USS) onderscheidt zich van andere screeningsinstrumenten doordat er aandacht is voor uitgebreide anamnese van leefstijl, veranderingsbereidheid en het ondersteunen van het zelfmanagement van de patiënt.  De rol van de verpleegkundige en de samenwerking met de verslavingsarts KNMG en verpleegkundig specialist staan hierbij centraal.

De USS bestaat nu 10 jaar. Wat zijn de ervaringen binnen de verslavingszorg en hoe zit dat met die samenwerking tussen de verpleegkundig specialist en de verslavingsarts in het transmurale zorgpad?  De eerste bevindingen van het USS-onderzoek worden gepresenteerd met betrekking tot leefstijl.

 

Teie Salomons, Verpleegkundig specialist GGZ-regiebehandelaar bij Amethist, Almere

Zorgverlening op basis van welzijn en het belang van multidisciplinaire samenwerking

Teie werkt in een Nurse Led organisatie, waar de verpleegkundige de regie voert en een multidisciplinaire behandeling coördineert en regisseert. Niet gericht op ziekte maar op welzijn. Hij deelt zijn ervaringen met het werken in een Nurse Led behandelsetting en neemt jullie mee wat de resultaten hiervan zijn, op het gebied van het welzijn van cliënten én hulpverleners. 

 

Anneke Bos, Verslavingsarts KNMG en gediplomeerd leefstijlcoach, werkzaam bij Verslavingszorg Noord Nederland en bij Anneke Bos Leefstijl

Leefstijl bij verslaving: evidence based en practice based behandelmethoden

Er is inmiddels genoeg wetenschappelijke onderbouwing om leefstijlfactoren als serieus onderdeel van preventie en behandeling van geestelijke gezondheidsproblemen te betrekken. Door leefstijlgedrag meer onderdeel te maken van de behandeling van mensen met een aan verslaving gerelateerde aandoening, kan daadwerkelijk verbetering worden bereikt in psychische gezondheid, psychosociaal en cognitief functioneren en  verminderd medicatiegebruik. Wat zijn effectieve behandelmethoden?

Tijdens de presentaties zult u uitgedaagd worden om ook zelf proactief met leefstijldoelen aan de slag te gaan (voor uzelf en/of uw werk), zodat het nu niet bij dit Webinar blijft, maar u ermee de praktijk in kan.

23 maart 2023

15:00 - 17:00

Webinar ‘Samen werken aan leefstijl bij verslaving’

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren