Omschrijving Masterclasses
Ronde 1 & Ronde 2: (45 min)
FOCUS op jouw vitaliteit! - Chantal Müller
Tijdens de workshop FOCUS ga je aan de slag rondom het thema vitaliteit. Waar wil jij je energie aan besteden en hoe zorg je ervoor dat jij je mentaal veerkrachtig voelt?
Wondzorg - Nel de Ruijter
Tijdens deze workshop leer je alle ins en outs van wondzorg. Je leert over wondgenezing en de beïnvloedende facturen, wondanamnese n.a.v. classificatiemodellen, en wondverbandmiddelen. Door theorie en bespreking van casuïstiek eindig je de workshop met meer kennis over: de fases van wondgenezing, de factoren van wondgenezing, classificatiemodellen, het verzorgen van verschillende wonden, en de goede keuze voor een wondverband maken.
Structuur in het consult helpt jou en de patiënt! - Lisette Mulder- Seeleman
Het is soms lastig om structuur aan te brengen of te behouden in een gesprek met een patiënt. Een gestructureerd consult brengt rust en zorgt dat je makkelijker het probleem van de patiënt boven water krijgt en kunt verhelderen. In deze masterclass besteden we aandacht aan het aanbrengen van structuur in een consult en krijg je handreikingen voor het systematisch uitvragen van klachten.
Het buikonderzoek; praktijk en theorie - Stan Chudy
In deze workshop staat het oefenen van de verschillende technieken van het buikonderzoek centraal. Er is ruimte om het onderzoek op elkaar te oefenen met daarbij aandacht voor persoonlijke feedback op de techniek.
Medisch ethische dilemma’s in de huisartsenzorg: het onderbuikgevoel
- Paulus Falke
Wat heeft een pak Lavazza koffie te maken met een pak Max Havelaar koffie? Wat zijn de waarden die jij van huis uit hebt meegekregen en hoe werken die door in jouw moreel kompas als zorgverlener? Als een onderbuikgevoel je zegt dat iets in een casus niet oké is, hoe kun je dan ontrafelen of hier sprake is van een botsing van waarden of een ethisch dilemma? Kunnen we houvast vinden in de Eed van Hippocrates? Welke medisch-ethische theorieën zijn gangbaar en kun je ze als tool gebruiken om je onderbuik tot rust te brengen? Krijg in deze masterclass inzicht in je eigen moreel kompas.
Stresstalen en Cultuur: de praktijk van de hulpverlening - Carl Steinmetz en Mina Nabi
In deze masterclass maak je kennis met stresstalen van patiënten uit niet-westerse landen. Verder wordt er aandacht besteed aan de culturele verklaring van de ‘ziekte’. Ook komen de gevolgen van stresstalen en de culturele verklaring aan bod. Er wordt aangegeven wat het belang van stresstalen is voor de diagnose, het behandelplan (inclusief overleg met sleutelfiguren uit de extended family) en de behandeling van patiënten uit niet-westerse landen.
(H)erken jij alcoholproblematiek in de spreekkamer? - Wilma de Iongh
In een gemiddelde huisartsenpraktijk zijn 100 tot 150 'probleemdrinkers' te verwachten. Op basis van het dagelijks spreekuurbezoek zouden wij als eerstelijns professionals dagelijks 1 à 2 problematische drinkers moeten zien. Uit onderzoek blijkt dat slechts 10% wordt herkend.
Eerstelijnszorgverleners kunnen hierin wel een belangrijke en laagdrempelige rol spelen. Tijdens deze masterclass gaan we in op de rol van alcoholgebruik in onze samenleving. Ook de mogelijkheden om het gesprek aan te gaan over alcoholgebruik komen aan bod.
Spoed in de spreekkamer - Jojanneke Kant
In deze workshop nemen we je mee naar een acute situatie in de praktijk; met een lotuspatiënt gaan jullie aan de slag met de ABCD methodiek. Actief en uitdagend! Waarbij niet alleen kennis van de ABCD-methode wordt verkregen, maar ook handvaten worden gegeven voor het vervolg als een patiënt inderdaad instabiel blijkt te zijn.
Regietheater laaggeletterdheid (NT1)- Scenario: Gabrielle, Acteur: Harry en Ayse
Interactief regietheater houdt de deelnemers een spiegel voor, nodigt uit tot discussie en maakt knelpunten zichtbaar maar zorgt soms ook voor hilarische scenes. De deelnemers zijn samen actief betrokken in het aandragen van oplossingen en ander gedrag, die werken in de praktijk van alledag. Actie en reactie! Maar wees gerust, je hoeft zelf de vloer niet op.
Een introductie in Acceptance and Commitment Therapy (ACT) in de praktijk - Hannah Verboom
In deze masterclass maken zorgverleners kennis met de basis van ACT, leren ze bij welke doelgroep het kan worden ingezet en leren ze ook enkele oefeningen die ze kunnen toepassen in hun gesprekken met patiënten. Omdat ACT een experiëntiele vorm van behandeling is, zullen er naast theorie ook ervaringsgerichte oefeningen worden gedaan.
Exotische dermatologische infectieziekte - Lotte van Dijk
In deze masterclass wordt er stilgestaan bij de persoonlijke context die een zorgverlener meeneemt in de beoordeling van huidaandoeningen. Daarnaast wordt aandacht besteed aan hoe verschillende infectieziektes zich uiten bij de donkere huid en zullen de deelnemers beter bekend raken met huidinfecties die in Nederland niet zo vaak (meer) voorkomen.
Proctologie - Hans-Christiaan van der Wal
In deze masterclass zal je verschillende proctologische afwijkingen leren herkennen. Er wordt ingegaan op de diagnostiek en behandeling van deze afwijkingen zodat zorgverleners een betere afweging kunnen maken wanneer iemand in de eerste lijn kan worden behandeld of wanneer een patiënt moet worden doorverwezen.
Hart voor vrouwen - Saskia van Gestel
Aan de hand van een casus leer je over de inhoudelijke toelichting en onderbouwing van een aangepaste risicoinschatting op hart- en vaatziekten bij (jonge) vrouwen. Tijdens het eerste deel van de masterclass wordt ingezoomd op vrouwen met pre-eclampsie in de zwangerschap. In het tweede deel van de masterclass wordt er aandacht besteed aan pathofysiologie van het vrouwenhart
Tai Chi - De Fitte Medewerker
Tai Chi is rustig en vraagt niet om een grote krachtinspanning. Het resultaat? Een betere lichaamshouding, minder stress en een hoger concentratievermogen.
Positief leiderschap en doelgericht samenwerken - Cas Abbink
Aan de slag met Cas! In deze masterclass, neemt Cas je mee in de wereld van positief leiderschap en geeft hij handvatten om jouw teams te motiveren naar eigen regie.
Veldzicht; Centrum voor Transculturele Psychiatrie - Specialisten Veldzicht
Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht in Balkbrug helpt patiënten met complexe psychiatrische problemen. Veel patiënten in Veldzicht hebben een andere culturele achtergrond. Sommigen pleegden door hun psychische stoornis misdaden. In Veldzicht krijgen ze intensieve zorg in een beschermde omgeving. Binnen Veldzicht is specialistische kennis aanwezig die zij graag delen met andere zorgverleners. Het kan jou helpen bij preventie en de begeleiding van jouw patiënten.
Teken je Boodschap - Jeannet van der Krol
In deze maatschappij waarin we in verhoogd tempo leven en overspoeld raken door prikkels, kunnen we de informatie nog maar moeilijk filteren. Een overkill aan verbale informatie, langdradige notulen en saaie flip-overs zorgt ervoor dat we informatie vergeten of niet verwerken. Er is meer voor nodig om de aandacht vast te houden, het brein te stimuleren en te zorgen dat belangrijke informatie goed ontvangen wordt! Een hele simpele manier om dit effect te creëren is door jouw boodschap en/of die van de ander te ondersteunen met tekeningen. Simpele, verhelderende tekeningen verhogen de energie, trekken de aandacht en prikkelen het brein! In deze workshop leer je het visuele alfabet en leer je woorden en begrippen die veel voorkomen eenvoudig te tekenen. En je krijgt een mooi setje stiften mee naar huis om het geleerde meteen in de praktijk toe te passen!
Ronde 3: (75 min)
Pluis niet pluis gevoel; Vermoedens van kindermishandeling - Ilja Smits
Vermoedens van kindermishandeling beginnen vaak bij een zogenaamd 'niet-pluis-gevoel' van jou als professional. Vaak gaat het hier om 'een intuïtie' of 'onderbuikgevoel', waarbij jij je zorgen maakt om het kind. In deze materclass kijken we hoe je dit gevoel serieus neemt en hoe breng de door jou waargenomen signalen in kaart.
Groepsdynamiek in de zorg - De Fitte Medewerker
Mensen zijn verschillend. Dit uit zich in diverse dingen, zo ook in de communicatie. Groepsdynamiek zijn alle processen die plaatsvinden in een groep of in een team. Binnen een groep heb je altijd te maken met groepsdynamiek, het is een continu proces. Hoe communiceren mensen met elkaar? Wie is de leider in de groep en hoe ontstaan conflicten? Welke taken hebben de groepsleden? En hoe worden deze taken verdeeld?
Slaap beter, leef beter - WorkJoy
Ken je dat? De wekker gaat, je staat op en je merkt dat je voordat de dag echt is begonnen al moe bent. Weer slecht geslapen. De hele dag voel je je lamlendig. Je hebt minder concentratie, nauwelijks zin om iets te doen en werkt op halve kracht. Zonde, want dat komt je humeur en werkgeluk natuurlijk niet ten goede. Vooral niet als je vaker niet goed slaapt. In deze workshop gaan we in op de theorie achter slaap en leren we je welke zaken voor een goede of slechte slaapkwaliteit zorgen. Hierdoor spring je voortaan vol energie uit bed. En begin je optimaal aan elke nieuwe werkdag. Je zult ervaren dat je meer werkgeluk hebt en veel productiever bent.
Farmacotherapie - Rembrant Aarts
Eerstelijnszorgverleners zullen in hun dagelijks werk regelmatig te maken hebben met patiënten die voor hun psychische klachten of psychiatrische aandoening psychofarmaca gebruiken. Tijdens de masterclass wordt stilgestaan bij veelvoorkomende psychische klachten en bijbehorende farmacotherapie. Verschillende aspecten van medicatiegebruik worden behandeld zoals: indicaties, globale werking en bijwerkingen, intoxicaties, culturele aspecten bij farmacotherapie en dagelijks gebruik.
Dermatologie van de donkere huid - Marc Nahuys
Bepaalde huidbeelden zijn bij mensen met een donkere huid vaak lastiger te bepalen waardoor er niet altijd een juiste behandelkeuzes gemaakt kan worden. Tijdens de masterclass wordt kennis gedeeld over het herkennen van (goedaardige) afwijkingen die zich op de donkere huid kunnen voordoen. Daarnaast wordt ook het gebruik van de dermatoscoop uitgelegd. In welke situaties kan de dermatoscoop het beste worden ingezet en wat zijn de voordelen? Tot slot wordt er aandacht besteed aan TeleDE, een innovatieve consultatiemogelijkheid om kennis te delen tussen de tweede en eerste lijn om de patiënt de juiste zorg te kunnen bieden.
Vrouwelijke Genitale Verminking - Wilma van der Ham
Op 1 januari 2018 wonen in Nederland bijna 41.000 vrouwen die zijn besneden (genitale verminking (VGV)) Naar schatting lopen 4.200 meisjes de komende 20 jaar risico op besnijdenis. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen barrières ervaren als zij hulp zoeken voor hun klachten ten gevolge van VGV. In deze masterclass over VGV wordt onder andere aandacht besteed aan de risicolanden voor VGV, de vormen en de gevolgen van VGV en aan het signaleren, bespreken en bieden van hulp rondom dit onderwerp.
Counseling Anticonceptie - Chantal van der Voort en Carolien Kerstholt
De werking, bijwerkingen en (contra-)indicaties van anticonceptiemethoden worden opgefrist, met extra aandacht voor langwerkende methodes (koperspiraal, hormoonspiraal en implantatiestaafje) en noodanticonceptie.
Er komen casussen aan bod met veelgestelde vragen waar je tegenaan kan lopen tijdens een gesprek over anticonceptie. Een mooie basis voor iedereen die zorg levert aan vrouwen.
Palliatieve medische zorg - Paulus Falke
In de loop der tijden zijn het begrip palliatieve zorg en de feitelijke zorg geëvolueerd. De huidige vraag is of we er allemaal nog hetzelfde onder verstaan. Wat zijn de uitgangsprincipes en waar kan de huisarts zich positioneren? Deze masterclass geeft een totale zorgbenadering op palliatieve zorg aan de hand van de CanMeds, en bespreekt de huidige spanningsvelden.
Hart en vaatziekten bij mensen met een migratie achtergrond
- Saskia van Gestel
Aan de hand van een casus, over een patiënt met een migratieachtergrond, krijg je meer inzicht en achtergrondinformatie over hoe de chronische en acute zorg voor deze doelgroep verbeterd kan worden. Leer over etnische verschillen, migratie en risico's op hart- en vaatziekten
Intersectionaliteit en gezondheid - Camiel Welling e.a.
Ons ‘mens-zijn’ en onze mogelijkheden om op gelijke voet mee te doen worden door veel factoren beïnvloed. Punten zoals taal, geletterdheid, arbeidsparticipatie, sociale status, financiën spelen een belangrijke rol. Wanneer je je op het gebied van religie, gender identiteit en/of seksuele oriëntatie óók nog in een minderheidspositie bevindt, kan het nog lastiger zijn om je eigen plek te vinden. Al deze factoren (en meer) hebben impact op onze gezondheid, en bovendien ook nog op de wijze hoe wij over onze gezondheid communiceren. Voor zorgverleners een grote uitdaging. De teamleden van Trans United Europe, Colored Qollective, en de GGD Amsterdam geven jou in deze masterclass aanknopingspunten om inclusiever te werk te gaan als zorgverlener, en je hierin te blijven ontwikkelen.
Innovatief denken - Renate Reijnders
Veel succesvolle innovaties beginnen met een disruptief idee. Een idee dat de huidige manier van werken of leven ter discussie stelt. Een idee bedacht door een mens, want creativiteit is nog altijd een vaardigheid waar wij uniek in zijn. Onze creativiteit is onmisbaar in een snel veranderende wereld. Helaas zitten we nogal eens vast in ons werk of in onze gedachten. In deze masterclass leer je zelf tot frisse nieuwe inzichten kunnen komen, je eigen creativiteit en die van anderen te activeren en tot doorbraak-ideeën te kunnen komen.
Scholingsdag 2023 - Masterclass docenten
Registratiewebsite voor Scholingsdag 2023 - Masterclass docentenScholingsdag 2023 - Masterclass docentenscholing@gzasielzoekers.nl
Scholingsdag 2023 - Masterclass docentenscholing@gzasielzoekers.nlhttps://www.aanmelder.nl/143396
2023-05-13
2023-05-13
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Scholingsdag 2023 - Masterclass docentenScholingsdag 2023 - Masterclass docenten0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Jaarbeurs UtrechtJaarbeurs UtrechtJaarbeursplein 6 3521 AL Utrecht Nederland