Toelichting bij het thema
In Nederland groeit de kloof tussen kansarm en kansrijk, tussen centrum en wijken daar omheen en tussen macht en onmacht. Banen en economisch kapitaal concentreren zich in (middel)grote steden. Op andere plekken verdwijnt werkgelegenheid, krimpt de bevolking en verdwijnen ziekenhuizen en scholen. De lappendeken van winnaars en verliezers vraagt om ingrijpen. De urgentie is nog groter in kwetsbare wijken, waar leefbaarheid vaak daalt, veiligheid onder druk staat en het vertrouwen in de overheid en instituties afbrokkelt. In deze wijken staat de veerkracht vaak onder druk. Deze uitdagingen zien we ook in Wijk bij Duurstede, naast uitdagingen zoals vergrijzing, eenzaamheid en de juiste balans tussen uitbreiding, lokale binding en voorzieningen.
Gebiedsontwikkeling gaat over zowel ‘stenen’ als ‘mensen’. Het gaat over zowel het ontwikkelen van vastgoed, openbare ruimte en voorzieningen, maar ook om het verbinden en versterken van de gemeenschap en je als bewoner thuis en veilig voelen in de buurt. De zoektocht is naar de juiste balans tussen deze twee. Tussen financiële en maatschappelijke meerwaarde, tussen zeggenschap en realisatie, tussen de ‘geplande’ en’ ongeplande’ stad. Die balans vergroot de veerkracht en biedt houvast in een veranderende wereld.
Buurtbewoners nemen op steeds meer plekken in steden en dorpen het heft in handen; ondanks een toenemend rendementsdenken bij gebiedsontwikkeling, en ondanks een verschraling van het publieke leven en de publieke ruimte. Zij kennen de buurt en haar bewoners beter dan welke organisatie dan ook en ontwikkelen plannen om de hechtheid van de buurt te bevorderen of in stand te houden. Zij zien dat de waarde van een buurthuis of spontane ontmoetingen in de wijk, niet alleen in financieel rendement zijn uit te drukken. De toekomst van superdiverse steden ligt juist hier, waar het barst van de jonge, ambitieuze kunstenaars, ondernemers en maatschappelijk werkers. Gesterkt door de gemeenschappen waaruit zij komen, bundelen ze de krachten voor een sociaal duurzame toekomst, waarin niemand wordt vergeten.
Hoe kunnen we goed en gelijkwaardig samenwerken tussen organisaties onderling, en met bewoners, om de veerkracht van wijken te versterken? Hoe houden we een goede balans tussen ‘stenen’ en ‘mensen’ in gebiedsontwikkeling? En wat is er mogelijk als we vanuit een gedeelde visie en aanpak, aan de slag gaan in wijken?
Met een nieuw Ondernemingsplan onder de arm, met als koers ‘Eropaf! Meer woningen, betere buurten’, gaan we graag met u in gesprek over deze vraagstukken tijdens de visietafels van Woonin 2023. Met als inzet, om samen gebiedsgericht te werken aan veerkrachtige buurten.
Visietafel Woonin Wijk bij Duurstede
Registratiewebsite voor Visietafel Woonin Wijk bij DuurstedeVisietafel Woonin Wijk bij Duurstedeevenementen@woonin.nl
Visietafel Woonin Wijk bij Duurstedeevenementen@woonin.nlhttps://www.aanmelder.nl/148554
2023-10-11
2023-10-11
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Visietafel Woonin Wijk bij DuurstedeVisietafel Woonin Wijk bij Duurstede0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Dorpshuis De ToekomstDorpshuis De ToekomstPrinsenplein 3 3947PG Langbroek Nederland