Workshop ronde 1
SZW-maatwerkplaats
Iedereen moet de kans krijgen om mee te doen in de maatschappij en iedereen moet eerlijk en veilig kunnen werken. SZW maakt daarom beleid dat voor iedereen werkt. Vaak gaat dat goed, maar soms vallen mensen tussen wal en schip.
Soms weten mensen niet meer goed hoe ze hier uit kunnen komen. Dan hebben ze een plek nodig waar grondig wordt gekeken hoe er binnen de bedoeling van de wet een oplossing kan worden gevonden die ook voor hen werkt. Daarvoor hebben we de SZW Maatwerkplaats ingericht: een netwerk waarin we snel kunnen schakelen en denken in oplossingen voor vragen uit de praktijk. Dat doen we samen met maatwerkplaatsen in andere organisaties, zoals UWV en SVB. Zo gebruiken we alle benodigde expertise om samen te onderzoeken hoe het wél kan.
In de SZW-maatwerkplaats staat ‘Praktijk Gestuurd Handelen’ centraal: een vraag uit de uitvoeringspraktijk, die op andere plekken stagneert, staat centraal. Met deze aanpak worden niet alleen individuele vraagstukken opgelost, maar wordt tegelijkertijd inzicht verworven welke structurele verbeteringen te realiseren zijn.
Inzet ervaringskennis in beleid
Ervaringsdeskundigen zetten zich op basis van persoonlijke en gedeelde ervaringskennis professioneel in voor anderen. Ervaringskennis stoelt op een breed spectrum aan ingrijpende levenservaringen, waarbij sociale uitsluiting één van de gevolgen is. Ervaringsdeskundigen weten hoe je met deze existentiële ervaringen omgaat. Op basis hiervan bieden zij een waardevolle menselijke connectie met de leefwereld waarbij hun inzichten bijdragen aan het vormgeven van beleid, effectieve ondersteuning en positieve verandering in de samenleving. Wat heeft wel of niet gewerkt? Hoe is men uit de armoedesituatie kunnen ontsnappen en welke trends zijn hierin te herkennen die leerzaam zijn om anderen te helpen?
De ervaringsdeskundigen bouwen bruggen tussen diegenen die wel en geen ervaring hebben met armoede en tussen de leef- en systeemwereld. Er is namelijk een kloof tussen groepen mensen in de samenleving. De gevoelskloof is het meest fundamenteel: het gevoel van permanente uitsluiting wordt dagelijks gevoed en versterkt door vele mislukte pogingen om aansluiting te zoeken bij de samenleving. Ervaringsdeskundigen vertellen over de verschillende kloven vanuit hun levensverhalen en stellen vragen aan de deelnemers: herkennen zij zich in de gevoelens, gedachten en/of mechanismen? En hoe kunnen we dit gezamenlijk constructief inzetten om de kloven te verkleinen?
Workshop ronde 2
Retour afzender. Deze brief is te ingewikkeld voor mij!
Steffie heeft een sticker ontworpen die mensen op de envelop van een moeilijke brief kunnen plakken: ‘Retour afzender. Deze brief is te ingewikkeld voor mij. Stuur een versie in makkelijke taal.’ Deze sticker wijst ambtenaren er dus op dat hun brief onbegrijpelijk is voor de beoogde ontvanger. Via een QR-code kan de ambtenaar lezen aan welke eisen de brief moet voldoen om wél begrijpelijk te zijn.
De doelgroep van Steffie bestaat uit mensen die hulp kunnen gebruiken. Deze groep is breed: van verstandelijk beperkt, tot laaggeletterd of digitaal onvoldoende vaardig. Tijdens deze workshop kunnen vragen gesteld worden aan verstandelijk gehandicapten: waar lopen zij in de praktijk tegenaan?
Leren van complexe handhavingsvraagstukken
Gedurende de looptijd van Team Preventie is een werkwijze ontwikkeld om te leren van complexe handhavingsvraagstukken: de leerdialoog. In een leerdialoog wordt aan de hand van een complexe casus, samen met de betrokken stakeholders, geanalyseerd welke factoren, gedragingen en interventies een rol hebben gespeeld bij het ontstaan en de ontwikkeling van de casus. De deelnemers bespreken welke inzichten hieruit voortkomen en welke handvatten dit biedt voor preventief handelen in de toekomst.
De leerdialoog zorgt voor een versterking van de leercultuur binnen gemeenten. Er wordt inzicht verkregen in de achtergronden van veelvoorkomende overtredingen, op basis waarvan een preventieve aanpak ontwikkeld kan worden. Prof. dr. Menno Fenger introduceert het concept van de leerdialoog, waarna de gemeenten Almere en Deventer over hun ervaringen vertellen.
Slotbijeenkomst Team Preventie
Registratiewebsite voor Slotbijeenkomst Team PreventieSlotbijeenkomst Team Preventiepostbusteampreventie@minszw.nl
Slotbijeenkomst Team Preventiepostbusteampreventie@minszw.nlhttps://www.aanmelder.nl/152330
2024-02-29
2024-02-29
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Slotbijeenkomst Team PreventieSlotbijeenkomst Team Preventie0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Ministerie van SZW, De ResidentMinisterie van SZW, De ResidentParnassusplein 5 2511 VX Den Haag Nederland