Sessies ronde 3
2. Innerfeedback in de klas
Tijdens deze interactieve workshop nemen we je graag mee in hoe wij innerfeedback hebben toegepast in ons curriculum ingericht volgens de principes van programmatisch toetsen. Hierna ga je aan de slag met hoe je dit zelf zou kunnen toepassen.
Door: Nadia Vos, kerndocent opleiding Ergotherapie en student Master Leren en Innoveren
5. In gesprek over verlies en rouw. Doe je mee?
Ernstige ziekte, verlies en rouw, we hebben er allemaal mee te maken. Het is soms lastig om er met elkaar over in gesprek te gaan. Maar soms willen of moeten we tóch. Zullen wij het ijs breken?
Praten over ervaringen met ernstige ziekte, verlies en rouw. We voelen ongemak, of zijn bang dat ons verhaal niet gehoord wordt, of te kwetsbaar is. We wíllen wel vertellen of we wíllen wel vragen, maar hoe? Hoe beginnen we? Op welke toon? Met welke gebaren?
Door openhartiger te praten over deze ‘ongemakkelijke’ onderwerpen, kan dit bijdragen aan het normaliseren van deze ervaringen op school en werk. We gaan ervaringen delen, behoeften bespreken en kennis delen.
Door: Afke Tangenbergh en Marieke Groot
9. Impact van Digitalisering in het werkveld (op het curriculum)
'AI-agents komen eraan en 'veranderen elke kantoorbaan', 'AI-videotool Sora geeft zorgen: 'Bijna niet te zien of het echt of nep is', 'Verbijsterend snelle' kwantumprocessor moet tot medische doorbraken leiden', Zo maar een paar koppen op NU.nl in de maanden januari en december. Wordt de wereld waarin we leven en werken echt zo anders? Wat betekent dat voor ons onderwijs? Met behulp van de werkveldimpactscan proberen we concreet handen en voeten te geven aan de wereld achter dit bombardement aan koppen zodat ons onderwijs up tot date blijft, we niet achter iedere hype aanlopen en we bewust kiezen waar we ons op richten.
Door: Judith Vennix, programmamanager Digitalisering CTL en Machiel Blok
12. Elkaar de put in praten: preventie van co-rumineren bij meisjes
Door: Patricia Vuijk, lector Meisjes en mentaal welbevinden
15. Ontdek hoe je gewenste attitudes in de klas vertaalt naar effectief onderwijsontwerp
Wil je leren hoe je onderwijs kunt ontwerpen dat niet alleen kennis en vaardigheden, maar ook attitudes en gedrag centraal stelt? Tijdens deze workshop maak je kennis met EDIT-PACK en ACED-BASE, praktische tools die helpen om attitudegericht onderwijs te ontwerpen.
Door: Bianca Luijpen, adviseur Onderwijskwaliteit en Leendert Dorst
24. Peers@work
Bij Dordrecht Academy werken wij met portfoliotoetsing, waarbij (peer)feedback een belangrijk een belangrijke rol speelt. Voor mijn praktijkonderzoek naar het versterken van peer feedback heb ik samen met twee collega's een theoretisch onderbouwd leertraject opgezet om studenten te begeleiden bij het ontwikkelen van hun feedbackvaardigheden. Met behulp van Feedbackfruits hebben wij dit in de praktijk gebracht. Het onderzoek heeft waardevolle inzichten opgeleverd over het geven en verwerken van peer feedback, die ik graag met jullie deel en bespreek.
Door: Betty van Efferen-Bosdijk, docent Professioneel Handelen
GEANNULEERD 32. Even over AI | AI-ready met Merle
Get ready for AI! Merle gaat met jou de 17 basis skills op het gebied van AI in de praktijk brengen. Verken concrete mogelijkheden waarop AI iets aan jouw werk als onderwijsprofessional of onderzoeker kan toevoegen. Na deze sessie heb je niet alleen een idee hoe je AI kunt inzetten, maar weet je ook wanneer je dit kunt doen. Denk aan onderwijscasussen, tools voor onderzoek en andere praktische mogelijkheden. Handig!
Door: Merle Bartsch
33. De kracht van docent-onderzoekers
Docent-onderzoeker Sybe Stuij en lector Jelle van Baardewijk delen hun visie op de meerwaarde van de rol als docent-onderzoeker binnen Hogeschool Rotterdam. Laat je inspireren door concrete voorbeelden en zie hoe deze rol bijdraagt aan onderwijsvernieuwing, de ontwikkeling van nieuwe kennis en het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Natuurlijk is er alle ruimte om vragen te stellen en wie weet, is de rol ook wel wat voor jou?
Door: Sybe Stuy, docent-onderzoeker en Jelle van Baardewijk, lector
39. BIP&COIL: Inclusieve Internationalisering binnen handbereik!
Blended Intensive Programs (BIP) en Collaborative Online International Learning (COIL) zijn kortlopende internationale projecten. Studenten met verschillende achtergronden, financiën en mogelijkheden kunnen zo laagdrempelig een waardevolle internationale ervaring opdoen.
Gun je jouw studenten ook deze kans en wil je samenwerken in een interdisciplinair docententeam? Dan is een COIL of BIP misschien de ideale kans. De afgelopen jaren hebben we verschillende kortlopende internationale projecten georganiseerd. Graag delen we met jullie onze ervaringen en tips.
Door: Saskia Best, Judith Hauke, Danielle Bouwman
40. Studenten verdienen een taal(v)aardig curriculum!
Laten we eerlijk zijn: een sterk curriculum ontwikkelen is een lastige opgave. Laat staan hierin taal een goede plek te geven. Wij nemen je mee in onze missie om een doorlopende leerlijn taal succesvol te integreren in ons curriculum. Wat zijn succesfactoren en wat niet? Wij laten het je zien!
Door: Noa van der Horst, vakdocent CMGT, Marleen-Ellen Vervoort, projectleider Professioneel Handelen VGK en Marina Admiraal, Taalonderwijsadviseur Taal en Toelating
45. Uitdagend Onderwijs Gegarandeerd: De Kennisbasis Onderwijskwaliteit in Actie
Uitdagend onderwijs! Ja, wie wil dat niet!? Hoe daag jij jouw studenten uit en waardoor word jijzelf eigenlijk uitgedaagd? Interessante thema’s die we in deze sessie willen bespreken. Helemaal als je deze thema’s kunt koppelen aan de uitvoeringsprincipes van de gloednieuwe Kennisbasis Onderwijskwaliteit.
In deze sessie dagen we je uit, om je eigen onderwijspraktijk positief kritisch te beschouwen, en te onderzoeken hoe je deze kunt verrijken met uitvoeringsprincipes van de Kennisbasis Onderwijskwaliteit.
Door: Ellen Klatter, lector Studiesucces, Ivo Vrouwe, lector , Monique de Bruijn-Smolders en collega's Expertisegroep Onderwijskwaliteit
47. Generatieve AI en schrijfonderwijs: hoe doe jij dat?
We zijn benieuwd hoe de docenten in de praktijk omgaan met het gebruik van taalmodellen als je de schrijfvaardigheid van studenten wilt verbeteren. Hoe doe jij dat? Wanneer en hoe zet je AI in? Hoe toets je? Wat werkt wel en wat niet? Laten we onze ervaringen, hoe klein, incidenteel en experimenteel ook, delen en zo van elkaar leren. Deel jij ook je ervaring met ons? Fijn!
Door: Tineke de Waal-de Boer, taalonderwijsadviseur
50. Transprofessioneel samenwerken in een internationale context
Tijdens deze sessie vertellen wij hoe studenten van verschillende opleidingen met elkaar samenwerken aan een vraagstuk dat hun professionele achtergrond overstijgt. De studenten werken samen aan een uitdagend vraagstuk van een organisatie in het buitenland. Studenten maken gebruik van de methode Design Thinking en komen uiteindelijk met een prototype voor de organisatie die ze vervolgens nog uittesten. Studenten werken in co-creatie met de verschillende stakeholders.
Door: Gerda Brondijk, coördinator minor Beyond Borders en Mirjam Koning
52. Veerkrachtige Toekomstmakers: hoe bereik je dat?
Veerkracht gaat over het vermogen terug te veren na stress en tegenslag en het effectief en duurzaam kunnen omgaan met veranderlijke omstandigheden. Lijkt je dit een vaardigheid die hoort bij een professionele Toekomstmaker? Ons ook! Want een ding is zeker: het is niet vraag óf er tegenslag, stress, frustratie en verandering zal zijn, maar hoe je ermee omgaat wanneer ze zich aandienen. Toch is het opdoen van deze vaardigheden zelden onderdeel van het curriculum. Dat kan en moet anders! Er is al veel wetenschappelijk onderzoek en genoeg evidence-based en evidence-informed methoden en tools. In deze sessie gaan we interactief in op de waarom, wat en hoe. Uiteraard neem je een aantal concrete handvatten mee waarmee je morgen aan slag kunt!
Door: Serge Feldmann, senior beleidsadviseur Studentenwelzijn en Claudia Gomes, onderzoeker Kc Talentontwikkeling
Onderwijsparade 2025
Hanna Drenth - Ron Weerheijm - Odile Keulers - Corinne Lammeonderwijsparade@hr.nl
Hanna Drenth - Ron Weerheijm - Odile Keulers - Corinne Lammeonderwijsparade@hr.nlhttps://www.aanmelder.nl/162214
2025-03-19
2025-03-19
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Onderwijsparade 2025Onderwijsparade 20250.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Hogeschool Rotterdam locatie RochussenstraatHogeschool Rotterdam locatie RochussenstraatRochussenstraat 198 3015 EK Rotterdam Nederland