Sessies ronde 2

 

7. Curriculum-bingo

Hoe verbeter jij samen met je collega's het onderwijs? Bij de expertisekring Integrale Curriculumontwikkeling hebben we een methode ontwikkeld om een kort curriculumgesprek met impact te voeren. Je ontdekt op basis van dit gesprek wat kansen voor verbetering zijn vanuit drie kernthema's. We doen voor hoe je een curriculumgesprek kunt voeren. Herken jij de kernthema's en ben jij de eerste die BINGO heeft?   

Door: Mark Smit, Tamara de Vos, Henrike Meijboom, Cora Veenman-Verhoeff en Letty Annijas 

17. Schurende praktijken pedagogisch bevragen 

 

Ken je dat? Zo’n situatie met een (groep) student(en) die je blijft bezighouden. Wat gebeurde er precies? Wat stond er op het spel? Waarom deed je wat je deed? En hoe sloot dat aan op het belang van de student(en)? In deze sessie pedagogische professionalisering voeren we een fysieke en interactieve en werkvorm uit. Samen oefenen we met het pedagogisch bevragen van een schurende onderwijspraktijk.   

Door: Jelle Ris, onderzoeker en pedagogisch troubadour

19. Organiseren van (peer)feedback is nog nooit zo makkelijk geweest! 

In deze demo van FeedbackFruits zelf raak je bekend met de mogelijkheden van FeedbackFruits, een tool binnen Brightspace, waarmee je makkelijk activerende content kunt maken en feedback opdrachten in kunt richten. 

Door: Gijs van FeedbackFruits, Gina van der Kooij, FB Brightspace en Bianca Luijpen, onderwijsadviseur OeO  


20. Ervaar de kracht van verhalen! 

Zou het niet fantastisch zijn als het werken met verhalen een  plek krijgt in curricula van de Hogeschool en in alle onderwijs?  Graag neem ik jullie mee in de wereld van verhalen met voorbeelden en toepassingen. Wat is de kracht van verhalen in het onderwijs? Verhalen verbinden en we leren van en door verhalen met elkaar.  
You are the storyteller of your own life, you can create your own legend or not. – Isabella Allende – 

Door: Saskia Klinkenberg

 

21. Zoek slim, vind snel: informatievaardigheidstools voor vandaag en morgen  

In het enorme aanbod aan digitale informatie is het vaak lastig om precies te vinden wat je zoekt voor studie of werk. In deze sessie nemen we je mee: welke tools zet je in om precies dát te vinden (en selecteren) wat je nodig hebt? Hoe omzeil je betaalmuren? En hoe kun je je studenten begeleiden in hun zoek- en beoordelingsproces? Neem daarnaast vooral ook je eigen vragen mee.  

Door: Linda Loeve en Annette Noordzij, informatiespecialisten

 

27. Hoe goed kennen we de leefwereld van onze kinderen/studenten? 

Vanuit het bio-ecologisch model van Bronfenbrenner duiken we in de leefwereld van de kinderen (of studenten) waar je mee of voor werkt. Ook in jouw werksetting beïnvloedt die unieke mix van relaties en leefomgevingen de ontwikkeling van kinderen/studenten. We denken na over de omgevingsfactoren en sociale invloeden van de werelden van de kinderen/studenten, ontdekken waar je nieuwsgierig naar bent en hoe je je cirkel van invloed op gebied van ontwikkeling kunt vergroten. 

Door: Wilma van Esch, docent bij de Master Jonge Kind en Rianne van der Niet, docent bij de Master Jonge Kind en onderzoeker bij het lectoraat Samenwerken aan een taalrijke omgeving voor jonge kinderen

 

GEANNULEERD 30. De slimste mens: Wat weet jij van… Three lines model? 

Een pubquiz over tools hoe je jouw onderwijskwaliteit kunt verbeteren. 
Vorm een team en win! Eerst krijg je een kleine rondleiding door het nieuwe HR kwaliteitshandboek waarna je met je team gaat strijden om wie de slimste is op het gebied van onderwijskwaliteit. 

Door: Mirjam Bril, onderwijsadviseur, themagroep Kwaliteitszorg, samen met Erika Rob en Geertje Bruijn

 

34. ‘Girls United’: Samen sterker – een interventie tegen co-rumineren (samen piekeren)  

Co-rumineren, oftewel het overmatig bespreken van problemen en zorgen of samen piekeren, is een onderbelicht fenomeen dat vooral voorkomt in meisjesvriendschappen en bijdraagt aan stress, angst en depressie bij meisjes. In deze sessie ontdek je hoe het Girls United-programma scholen helpt om dit aan te pakken. Met breintraining en een ondersteunde mental health-app leren vriendinnenkoppels gezonde manieren om emoties te reguleren en mentale veerkracht te versterken. Laat je inspireren om dit waardevolle programma in te zetten en meisjes te ondersteunen in hun mentale welzijn! 

Door: Sanne Tuankotta en Kajal Autar, junior onderzoekers

 

36. Afstudeerbegeleiding, studenten aan het denken zetten 

Afstudeerbegeleiding blijft een uitdagende taak binnen het hoger onderwijs. Aan de ene kant wil je de student zijn eigen leerproces laten doorlopen en aan de andere kant moet het eindproduct hbo-waardig zijn. Hoe kun je ervoor zorgen dat de student verantwoordelijk blijft voor zijn eigen praktijkonderzoek of scriptie én dat het eindresultaat van voldoende niveau is? En hoe kan didactisch coachen hierbij helpen? 
Het afgelopen jaar heb ik onderzoek gedaan naar de effectiviteit van afstudeerbegeleidingsgesprekken. Ik heb onderzocht op welke momenten studenten aan het denken gezet werden en wat de begeleiders deden om dat te bevorderen. Tijdens deze workshop gaan we aan de slag met interventies didactisch coachen die de student wel of juist niet aan het denken zetten. Een praktisch workshop die je hopelijk direct kunt toepassen bij het begeleiden van afstuderen. 

Door: Mieke Steenbruggen, opleider en trainer beeld en didactisch beeld en didactisch coachen 

 

44. Hoe maak je van studenten ‘boundary crossers’? Communicatieve vaardigheden bij discipline-overstijgend onderwijs 

Onze studenten moeten kunnen samenwerken met mensen uit verschillende organisaties en disciplines met verschillende perspectieven. We bereiden onze studenten daarop voor in discipline-overstijgende projecten en minoren. Wat vraagt dat van hen aan communicatieve vaardigheden?  
In deze workshop bespreken we kort de theorie van ‘boundary crossing’ en inventariseren we welke communicatieve vaardigheden daarvoor nodig zijn. We kijken of en hoe deze vaardigheden al in het curriculum voorkomen en delen mooie voorbeelden.
 

Door: Kim van Haperen en Tineke de Waal-Boer, taalonderwijsadviseurs
 

48. Het geheim van gemakkelijk super efficiënt leren: Wat doen topstudenten anders? 

Ontdek de kunst van effectief leren met minimale inspanning in deze workshop. Leer strategieën die topstudenten gebruiken om snel en efficiënt nieuwe informatie op te nemen. Deze sessie biedt praktische tips en technieken om je leercapaciteit te maximaliseren zonder overbelasting. 

Door: George Hlavacs, kerndocent Industrieel Product Ontwerpen
 

53. AI en toetsing 

De invloed van generatieve AI op het toetsproces is voor veel docenten inmiddels duidelijk geworden. In deze workshop word je bijgepraat over de huidige stand van zaken rondom AI en krijg je concrete handvatten om je toetsing te analyseren, te evalueren en eventueel bij te stellen of aan te passen. 

Door: Robert Mol, adviseur Onderwijskwaliteit
 

56. Samen professionalisering op Immersive Learning 

Immersive learning is leren door onderdompeling, bijvoorbeeld via Virtual Reality of 360 video. De voordelen van immersive learning zijn uitgebreid onderzocht. Denk aan onmogelijke plaatsen bezoeken, soft skills oefenen, ruimtelijk inzicht of observatievermogen verhogen. Technisch? Mwah. Het is inmiddels mogelijk om als docent je eigen leermateriaal te maken! In deze sessie hoor je over de pas gestarte leergemeenschap rondom immersive learning, en kijken we of er een geschikt doel is voor jouw eigen onderwijs/onderzoek praktijk. 

Door: Maaike Compagnie