Hoe gaan we om met schaarste aan grond en ruimte door Tom Bergevoet, architect Temp Architecture
De toenemende schaarste aan ruimte en bouwgrond lijkt op het eerste gezicht een mooie uitdaging voor ontwerpers en bouwers. Het volbouwen van de resterende snippers bouwgrond vraagt om oplossingen die tot de verbeelding spreken, zoals spectaculaire overkragingen, hoge torens of compacte modulaire bouwsystemen.
De oorzaken van ruimteschaarste zijn in Nederland echter vooral juridisch, financieel en procesmatig van aard. Daarom kan ruimteschaarste niet louter worden opgelost met slim ontwerp of bouwkundig vernuft. Echte oplossingen ontstaan wanneer ontwerpers en bouwers ook juridische, financiële of procesmatige creativiteit in het proces toelaten. Alleen met een brede coalitie aan experts en een integrale aanpak kunnen projecten in deze tijden van ruimteschaarste van de grond komen. Dat vraagt - óók van bouwers - om meer dan alleen 'bouwen bouwen bouwen'.
Met inspirerende voorbeelden uit het buitenland en sprekende voorbeelden uit de eigen ontwerppraktijk laat architect Tom Bergevoet (Temp.architecture) zien hoe slim en succesvol kan worden omgegaan met de slinkende beschikbaarheid aan bouwgrond en welke factoren daarbij kunnen leiden tot succes.
Hoe gaan we om met schaarste aan energie en hoe komen we tot nieuwe oplossingen door de aanbodzijde te veranderen door Marco Bakker, senior project manager TNO
In ‘Hoe gaan we om met schaarste aan energie en hoe komen we tot nieuwe oplossingen door de aanbodzijde te veranderen’ verkent Marco Bakker de diepgaande transitie die nodig is in ons energiesysteem. Terwijl veel debatten zich richten op energiebesparing of gedragsverandering aan de vraagzijde, legt Bakker de focus juist op de aanbodzijde: hoe kunnen we onze energieproductie slimmer, duurzamer en robuuster inrichten? Hij bespreekt innovatieve oplossingen zoals decentrale opwekking, flexibiliteit in netbeheer en het benutten van lokale energiebronnen. Bakkers analyse is technisch onderbouwd, maar tegelijk maatschappelijk relevant, een waardevolle bijdrage aan het denken over de energietransitie in tijden van schaarste.
Hoe gaan we om met schaarste aan drinkwater door Koen Zuurbier, strategisch adviseur drinkwater PWN
In ‘Hoe gaan we om met schaarste aan drinkwater’ werpt Koen Zuurbier licht op een groeiend probleem dat wereldwijd, maar ook in Nederland, steeds urgenter wordt: de beschikbaarheid van schoon en veilig drinkwater. Door klimaatverandering, verzilting en toenemende druk op waterbronnen staat onze watervoorziening onder spanning. Zuurbier laat zien hoe innovaties zoals ondergrondse wateropslag, waterhergebruik en slim waterbeheer kunnen bijdragen aan veerkrachtige oplossingen. Zijn benadering is zowel wetenschappelijk onderbouwd als praktisch toepasbaar, en nodigt uit tot herwaardering van water als een kwetsbare, maar vitale hulpbron in een veranderend klimaat.
Hoe gaan we om met schaarste aan talent door Vivianne Hahn, adviseur onderwijs & arbeidsmarkt Bouwend Nederland
Nederland en Europa zijn aan het ontgroenen, er komen minder leerlingen van het reguliere onderwijs en dit is niet tijdelijk. Tot 2025 groeit de beroepsbevolking tussen 20 en 65 nauwelijks.
Wat gaan we doen? Innoveren, anders kijken naar talent, omscholen, bijscholen of zijn er meer opties. Laat je informeren over mogelijkheden om de krapte het hoofd te bieden, geef input over hoe onderwijsaanbod en/of bijscholing er moet uitzien. Maar laat je vooral uitdagen om over de toekomst van je bedrijf gegeven de schaarste na te denken.
Symposium Bouwend Nederland afdeling Noord-Holland Noord
Symposium Bouwend Nederland afdeling Noord-Holland Noordevenementen@bouwendnederland.nl
Symposium Bouwend Nederland afdeling Noord-Holland Noordevenementen@bouwendnederland.nlhttps://www.aanmelder.nl/166972/subscribe
2025-09-16
2025-09-16
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Symposium Bouwend Nederland afdeling Noord-Holland NoordSymposium Bouwend Nederland afdeling Noord-Holland Noord0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
EspeqEspeqW.M. Dudokweg 66 1703 DC Heerhugowaard Nederland