Amber van Es

Mijn naam is Amber en naast trainer bij (W)eet wat je doet ben ik zelfstandig sportpsycholoog en groepsleider op sociaal-therapeutische afdelingen binnen de GGZ.

https://youtu.be/iVYACkhWpcc

Vanaf het moment dat ik had besloten dat ik naar het WK cheerleading wilde gaan, heb ik een felle strijd met mijn gewicht gevoerd. Ik dacht namelijk dat topsporters op hun voeding moesten letten, maar er was nergens begeleiding over voeding. Ik ben gaan diëten Van alcoholvrij tot suikervrij, van 1500 calorieën per dag tot supplementen (van vitamines tot creatine), van veganistisch via intermitted fasting tot aan paleo. En bij elk nieuw dieet voelde ik me dikker en waardeloos. Ondanks dat ik op het WK stond, dacht ik dat ik niet goed genoeg was omdat ik er niet uitzag zoals het schoonheidsideaal dat bij cheerleading hoort.

Gelukkig ben ik zelf naar een diëtist gegaan die aan de CTO verbonden was. Daar kwam ik erachter dat ik voor sommige trainingen echt te weinig at en juist meer moest gaan eten. En zij vertelde me dat ik al hartstikke goed en gezond bezig was. En ook topsporters eten wel eens chocola. Ik heb geleerd al mijn zelfbedachte regeltjes los te laten. Dit was het beste advies ooit.

Wat ik graag met jullie wil delen is dat voeding je vriend is tijdens het sporten. En niet je vijand. Vaak ontstaan problemen door te weinig kennis en/of geen begeleiding. 

Eveline van der Meer

Ik ben Eveline van der Meer. In navolging op mijn Bachelor bewegingswetenschappen, heb ik in juni 2019 mijn Master-titel als bewegingswetenschapper behaald.

https://youtu.be/orhGaPql92s

Mijn interesse heeft altijd gelegen bij de psychologie achter sport en sporters, dus als afstudeerrichting heb ik gekozen voor Sport- en Prestatiepsychologie. In mijn werk als turntrainster kan ik mijn interesse voor sportpsychologie, mijn enthousiasme over bewegen en mijn passie om mensen te helpen mooi combineren. Het geeft mij altijd veel voldoening om kinderen wat te kunnen bijbrengen over bewegen en vooral om ze te laten ervaren hoeveel plezier bewegen oplevert.

Bij het (W)eet wat je doet project, opgericht door Karin de Bruin, ben ik bezig met het (door)ontwikkelen van screeningslijsten. Het doel is dat sporters daarmee kunnen testen hoe hoog hun risico is op eetproblemen en hen te stimuleren zo snel mogelijk hulp te zoeken hierbij. Daarnaast geef ik trainingen aan sporters en coaches.