wo 05 april 2023

13:00 - 14:00

Ontvangst met lichte lunch

14:00 - 16:00

Sportief middagprogramma met CSE-talenten en -trainers met een keuze uit de volgende sporten:  

  • Wielrennen door de regio onder leiding van ex-topbaanwielrenster Kirsten Wild en wielrentrainer Johan Procee (eigen wielrenfiets meenemen);
  • Padelclinic en -toernooi bij Victorium onder leiding van padeltrainers Jean Siemeling en Dagmar Vermeulen;
  • Volleybal- & basketbalclinic bij Victorium onder leiding van trainers Pascal Veneman (volleybal) en Ton Grit (basketbal);
  • Athletic Skills op de CSE Skills Court onder leiding van ASM-opleider Jordy Vermaat;
  • Demo acrogym & turnen – kijkje achter de schermen in de talentprogramma’s turnen jongens (Dutch Gymnastics Opleidingsprogramma) en sportacrobatiek onder leiding vanturntrainer Michael Hollander en acrotrainster Suzanne Mondria + demo door CSE-talenten (zelf meedoen is optioneel).
16:30 - 18:00

Verplaatsing naar hotel & inchecken

18:30 - 21:30

Uitgebreid dinerbuffet in het hotel

15 jaar CSE!
Het CSE is in 2008-2009 opgericht en bestaat 15 jaar. Grondleggers Thomas van der Staak en Tjeerd Biesterbosch geven een kijkje achter de schermen bij het unieke concept. Sport én onderwijs zijn binnen het CSE onlosmakelijk met elkaar verbonden. Samen maken zij het CSE. Tjeerd en Thomas nemen jullie mee in het CSE. Hoe is het CSE tot stand gekomen en hoe glanst onze medaille? Welke keuzes hebben wij onderweg gemaakt en zijn uiteindelijke succesfactoren gebleken en welke juist niet. Ook gaan wij in op de uitdagingen van vandaag de dag en blikken we vooruit op de toekomst. Sprekers: Thomas van der Staak (directeur CSE) en Tjeerd Biesterbosch (lid CvB)

21:30 - 23:30

Gezellige avond

do 06 april 2023

08:00 - 09:30

CSE on Tour (startlocatie CSE, Boerendanserdijk 2a)
Rondje langs de velden en de mogelijkheid om een kijkje te nemen bij één van de CSE-sporten (acrogym, atletiek, basktebal, dans, golf, hippische sport, hockey, padel, tafeltennis, tennis, turnen, voetbal (j/m), volleybal, waterpolo, zwemmen & fysieke training/krachttraining). Facultatief.

09:30 - 09:50

Ontvangst met koffie & thee in de lounge van hotel Lumen

09:50 - 10:15

Welkom, introductie en toelichting programma
Cors Westerdijk, voorzitter EVOT

10:15 - 11:00

Keynote 1. Marit Gijsbers (expert Topsport en Integriteit NOC*NSF) met Myrthe Schoot (volleybalster NL team). Grensoverschrijdend of grensverleggend? Leren van dilemma’s: onveilig of oncomfortabel? Hoe signaleer je? Integriteit, verantwoorde topsportcultuur en omgangsvormen.

Er is, zeker de afgelopen jaren, veel aanleiding om met elkaar na te denken over en actie te ondernemen op integriteit binnen de (top)sport. NOC*NSF streeft ernaar om talentvolle sporters en topsporters de gelegenheid te bieden zich te ontwikkelen tot in de top van de wereld. Het gaat binnen topsport om continue ontwikkeling; het verleggen van grenzen, om het morgen nog beter te doen dan vandaag. Dat geldt voor de sporter, de coach en hun omgeving. Grenzen verleggen verschilt echter fundamenteel van grensoverschrijdend gedrag. Hoe kun je op een verantwoorde wijze grenzen verleggen, zonder ze te overschrijden? Het doel is dat sporters zich zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen. Vanuit het gegeven dat ontwikkelen en leren niet altijd comfortabel voelt en omgangsvormen niet om zwart-wit gedragingen gaan, vraagt dit om kritische reflectie en de dialoog over de manier waarop we een verantwoorde topsportomgeving willen creëren en in stand houden. Samen met Myrthe Schoot zal Marit Gijsbers je meenemen in het bouwen van een topsportcultuur, met daarbij horende dilemma’s en uitdagingen. En wordt vanuit de sport de link gelegd naar de begeleiding die jullie dagelijks geven aan leerlingen/talentvolle sporters binnen het onderwijs.

11:00 - 11:15

Pauze

11:15 - 12:00

Keynote 2. Nicolette van Veldhoven (lector Sportpedagogiek Windesheim en hoogleraar Sport Risks and Safety Universiteit van Twente) met Rutger Bax (toptalent voetbalkeeper Feyenoord en NL team O14-16-17 NL team). De pedagogische wereld van het topsporttalent. Klimaat van aandacht, klimaat van groei. Talentontwikkeling en topsportcultuur: wat belemmert, wat stimuleert?

Van wie is de wil om te winnen? Wij zijn voor een klimaat van groei, het verleggen van eigen grenzen, het leren omgaan met winst en verlies, en het beter worden in de sport. Echter, om jeugdigen op een goede manier te laten groeien, is een klimaat van aandacht noodzakelijk. Want alles wat je aandacht geeft groeit! Zonder aandacht zien we ook het andere gezicht in de sport, het grensoverschrijdende gedrag, het misbruik van jeugdigen, de projectie van ouders op hun kinderen, met als gevolg dat jeugdigen minder plezier ervaren in de sport, minder gemotiveerd raken, gefrustreerd raken en uitvallen uit de sport. Vanuit een pedagogisch perspectief vragen wij om jeugdige (top)sporters centraal te stellen, hun ontwikkeling en groei. Het einddoel is dan niet ‘het behalen van de medaille’, maar het stimuleren van een goede reis. Om professionals en vrijwilligers te ondersteunen in het creëren van de beste leeromgeving voor jeugdige (top)sporters is het jeugdsportkompas ontwikkeld, waarin een klimaat van aandacht (zorgzaam- en veilig klimaat) samen gaat met een klimaat van groei (ontwikkelingsgericht- en motivationeel klimaat). Samen met Rutger Bax zal Nicolette Schipper van Veldhoven jullie meenemen in dit pedagogisch gedachtegoed.

12:00 - 12:30

Paneldiscussie

12:30 - 13:45

Netwerklunch

13:45 - 14:45

Workshopronde 1

14:45 - 15:00

Pauze

15:00 - 16:00

Workshopronde 2

16:00 - 17:00

Netwerkborrel

17:00 - 18:00

Maaltijd na afloop (facultatief, indien vooraf ingeschreven)