Hieronder lees je meer over de inhoud van de verschillende webinars die deel uit maken van het pakket van de Summer School 2021. De webinars zijn ingestoken op breedtesportcoaches die hun kennis op een specifiek terrein of rond een bepaalde methodiek willen actualiseren en/of verbeteren. De webinars vonden allen plaats in het voorjaar van 2021 en bevatten actuele informatie. 


1. Voorbereiding op het komende seizoen

We kijken met elkaar uit naar het nieuwe sportseizoen. Een goede voorbereiding is het halve werk en daar kun je nu alvast mee starten!  

Bij de voorbereiding gaat het om een stuk zelfkennis (wie ben je als coach?), kennis van je team (wie zijn je sporters?) en een concreet doel (waar wil je met je sporters naartoe het komend seizoen?). In twee sessies komen de volgende onderwerpen aan bod:
. het in kaart brengen van je eigen persoonlijkheid en die van je sporters;
. het helder krijgen van kwaliteiten en uitdagingen;
. het stellen van doelen (voor jezelf en je team);
. het monitoren van deze doelen;
. het ontwikkelen van een gezamenlijke teamcode.

Het webinar is gericht op het bieden van hele praktische informatie die jij als deelnemer direct in je eigen coach- of onderwijsomgeving kunt toepassen! De kennis die je opdoet biedt namelijk meteen inzicht in hoe jij als coach opereert en functioneert.

Na het volgen van het webinar heb je:
. inzicht in theorieën, recent onderzoek en praktische tools gericht op zelfkennis en kennis van je sporters in relatie tot voorbereiding op het seizoen vanuit (sport)psychologie, sportwetenschappen en pedagogiek;
. inzicht in het stellen van doelen en manieren van opstellen en toepassen;
. inzicht in het monitoren van gestelde doelen (inclusief zelfreflectie en motivatie);
. inzicht in het belang van een teamcode en hoe je deze met je sporters kunt opstellen.


2. Masterclass control the controllables

In maart 2021 verscheen het boek van hoogleraar sportpsychologie Nico W. Van Yperen over de Mentale aspecten van sport en presteren. Een uniek boek waarin wetenschappelijke kennis omtrent de mentale aspecten van sport en presteren toegankelijk wordt gemaakt. Voor sporters, coaches, trainers en andere sportgeïnteresseerden én voor iedereen die wil leren van de (top)sport. Immers, ook op het werk, op school, in het theater, in de kunst, wetenschap, politiek en zakenwereld wordt vaak prestatiedruk ervaren. In al deze domeinen spelen factoren als focus, vertrouwen, veerkracht, passie, plezier, perfectionisme, doelen, motivatie en teamgeest een belangrijke rol. Meer inzicht in deze factoren helpt om mentaal sterker te worden. Het boek is inmiddels al vele honderden keren gekocht!

De Masterclass staat in het teken van controle, een heel praktisch punt waar veel mensen nog winst kunnen behalen. Hoe zorg je als je moet presteren voor controle, kalmte en onverstoorbaarheid? Als je optimaal wilt presteren en prestatieverlies wilt voorkomen, is het belangrijk je te richten op die factoren waarop je zelf invloed uit kunt oefenen. Alleen hoe doe je dit? Het is bijvoorbeeld niet altijd duidelijk waar je wel of geen invloed op hebt. En hoe voorkom je dat je wordt afgeleid van je taken, van wat je moet doen om je doel te bereiken? 

Precies dat is de kern van deze masterclass. In de masterclass geeft Nico je inzichten vanuit de wetenschap en combineert hij deze met diverse bruikbare voorbeelden vanuit de praktijk. 


3. Workshop motivatie van je sporters verhogen in en buiten de trainingen.

We weten allemaal dat motivatie belangrijk is – van de beginnende sporter tot aan de fanatieke prestatiesporter. En dat iedereen wel eens worstelt met zijn of haar motivatie. Hoe kun jij vanuit jouw rol als coach motivatie stimuleren en vasthouden?

Tijdens deze workshop krijg je nieuwe kennis en inzichten over de verschillende typen motivatie en hoe motivatie werkt in het brein van een individu. Je leert via praktische handvatten hoe je motivatie  kunt stimuleren bij zowel bij beginnende sporters als bij ervaren (prestatiegerichte) sporters. Handvatten die je direct in je eigen praktijk kunt toepassen.

Sportpsycholoog Marjolein Torenbeek bespreekt in haar onderdeel de vraag: hoe kun je met behulp van de kennis over motivatie en het brein je sporttrainingen zo inrichten, dat je sporters met veel plezier komen trainen, veel inzet tonen, en zich zo optimaal ontwikkelen?

Noor Willemsen van Kenniscentrum Sport & Bewegen richt zich op hoe je sporters kunt motiveren om ook buiten de trainingen meer beweging in de dag te brengen zodat hun kracht en conditie op peil blijft. Ze vertelt hoe je het gesprek aan kunt gaan en hen kunt ondersteunen om duurzaam meer te gaan en blijven te bewegen buiten de trainingen.

Leerdoelen

  • Je weet na het volgen van de workshop het onderscheid tussen verschillende typen motivatie en kunt deze herkennen bij de sporters;
  • Je snapt hoe motivatie werkt in het brein;
  • Je leert hoe je sporters kunt stimuleren om ook buiten de trainingen te blijven bewegen door de dag heen;
  • Je krijgt tools waarmee je direct je training kunt optimaliseren zodat sporters meer plezier ervaren en inzet tonen