Aanmelden
Praktijkdag Microbiologie 10 oktober 2025
  • Home
  • Boek
  • Programma
  • Sprekers
  • Informatie
  • Aanmelden
Praktijkdag Microbiologie 10 oktober 2025
Praktijkdag Microbiologie 10 oktober 2025
  • Home
  • Boek
  • Programma
  • Sprekers
  • Informatie
  • Aanmelden

Programma

 

Op 10 oktober vindt de Praktijkdag Microbiologie plaats. Het hoofdthema is de presentatie en bespreking van de zesde editie van het boek "Microbiologie van Voedingsmiddelen". Deze editie bevat geactualiseerde methoden, nieuwe normeringen en uitgebreidere praktijkgerichte toepassingen.

De dag richt zich op het delen van de nieuwste ontwikkelingen en uitdagingen in het microbiologisch onderzoek binnen de voedingsmiddelenindustrie. Het doel is om professionals in de voedingsmiddelensector te voorzien van actuele kennis en praktische toepassingen die direct inzetbaar zijn in hun werk. 

 

Een greep uit de inzichten die deelnemers verkrijgen zijn:

  • Normen en richtlijnen voor microbiologisch onderzoek.
  • Challengetesten en houdbaarheidsonderzoek.
  • Snelle en alternatieve analysemethoden.
  • Monitoring van voedselpathogenen in de productieomgeving.
  • Risico’s en detectie van contaminanten in plantaardige zuivelalternatieven.
  • De rol van de NVWA in het microbiologisch onderzoek.

Bekijk hier het programma van de Praktijkdag Microbiologie 2025 en stel je eigen programma samen door te kiezen uit de kennissessies.
 

Tijd Wat
08.30 uur            Ontvangst & welkom
Ontmoet andere professionals onder het genot van een kopje koffie!
09.20 uur Opening Praktijkdag Microbiologie
Opening Praktijkdag Microbiologie door de dagvoorzitter
09.25 uur           Introductie ''Microbiologie van Voedingsmiddelen''
Toelichting op de vernieuwingen in de zesde druk van het boek ''Microbiologie van Voedingsmiddelen''
09.35 uur                                                                     

Normen en richtlijnen in het microbiologisch onderzoek

Door: Laura Mout (NEN) & Suzanne Arts-van den Hoven (NutriControl)

Wat is een norm, hoe ontstaat deze en hoe kun je de ontwikkeling van een norm beïnvloeden? In deze lezing geeft Laura Mout een inkijkje in de wereld van normalisatie en zoomt zij in op de actualisatie van verschillende normen. Suzanne Arts-van den Hoven vertelt hoe normen worden toegepast en wat de rol van normen zijn in het microbiologisch laboratorium. 

10.05 uur                                                                    

Challengetesten en houdbaarheidsonderzoek in de praktijk

Door: Frank de Bok (Mérieux NutriSciences)

Challengetesten bieden waardevolle inzichten in de groei en overleving van pathogenen in levensmiddelen. Frank de Bok bespreekt praktische toepassingen en laat zien hoe je op basis van testresultaten realistische houdbaarheidsclaims onderbouwt. 

10.30 uur Pauze
11.00 uur                                                                                                                                                               

Snelle en alternatieve methoden: overzicht en toepassing in de praktijk

Door: Adrie Atsma (Vitens waterexpertisecentrum), Stephen Antonie-Zijlstra (FrieslandCampina) & Monique Haarman (Qlip)

Zij bespreken de snelle ontwikkelingen op het gebied van alternatieve analysemethoden, waaronder moleculaire detectie, immunologische technieken en automatisering in het zuivel- en waterlab. Hun presentatie biedt een praktijkgericht overzicht van methoden die tijdwinst en betrouwbaarheid combineren. Daarnaast zullen Stephen Antonie-Zijlstra en Monique Haarman toelichten hoe verregaande automatisering van traditionele technieken en alternatieve methoden zoals PCR, Flowcytometrie en MALDI-TOF MS, zorgt voor kwaliteitsverbetering en een betere efficiëntie van het gehele labproces. 

  1.  Ervaringen met de inzet van alternatieve methoden in een waterlaboratorium .
  2. Automatisering in twee gerenommeerde microbiologische zuivellaboratoria: implementatie en efficiëntie door het gebruik van alternatieve methoden
11.45 - 11.50 uur Zaalwissel richting de gekozen kennissessie
11.50 - 12.15 uur

Breakout ronde

  • Kennissessie I
    Monitoring van voedselpathogenen in de productieomgeving. 
    Door: Koen De Reu (ILVO)

    Het hoofdstuk over microbiologisch onderzoek in de productieomgeving is sterk uitgebreid, onder meer met voorbeelden van beoordelingen van hygiëne monitoring resultaten en het opstellen van monsternameplannen voor beheersing van pathogenen in de productieomgeving. Koen De Reu licht dit toe op basis van zijn ervaringen in meer dan veertig levensmiddelenbedrijven. 
     
  • Kennissessie II
    Contaminanten in plantaardige zuivelalternatieven: risico's en detectie. 
    Door: Marjon Wells-Bennik (NIZO)

    Plantaardige zuivelvervangers zijn sterk in opkomst, maar brengen ook nieuwe microbiologische risico's met zich mee. In deze lezing gaat Marjon Wells-Bennik in op de risico's van contaminatie met pathogenen zoals Bacillus cereus, Listeria monocytogenes en Clostridium botulinum. 
12.15 - 12.20 uur Zaalwissel richting plenaire kennissessie
12.20 uur

De rol van de NVWA in het microbiologisch onderzoek

Door: Paul in 't Veld (NVWA)

Wat doet de NVWA met microbiologische resultaten uit het veld? Paul in 't Veld geeft inzicht in hoe microbiologische data uit bedrijven en laboratoria worden ingezet voor toezicht, signalering en risicobeoordeling. 

12.50 uur

Netwerklunch

Informele afsluiting met een heerlijke lunch. De mogelijkheid is er om het boek aan te schaffen en een online demo te bekijken. 

Praktijkdag Microbiologie 10 oktober 2025

Praktijkdag Microbiologie 10 oktober 2025Registratiewebsite voor Praktijkdag Microbiologie 10 oktober 2025

Praktijkdag Microbiologie 10 oktober 2025inschrijven@vmnmedia.nl

Praktijkdag Microbiologie 10 oktober 2025inschrijven@vmnmedia.nlhttps://www.aanmelder.nl/praktijkdagmicrobiologie

2025-10-10

2025-10-10

OfflineEventAttendanceMode

EventScheduled

Praktijkdag Microbiologie 10 oktober 2025Praktijkdag Microbiologie 10 oktober 20250.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z

VMN mediaVMN mediaUtrechtseweg 44 3704 HD Zeist Nederland

Dit is een event van:

 

 

 

 

Vakmedianet. Auteursrecht voorbehouden.
Op gebruik van deze site zijn de volgende voorwaarden van toepassing: Gebruiksvoorwaarden, Disclaimer en Privacy Statement
Vakmedianet logo
Privacywaarborg logo