VSG Wetenschappelijke avond: Slaap en Herstel

‘De Tour win je in bed’, aldus Joop Zoetemelk. De voormalig wielrenner zag het belang van voldoende slaap voor een goede sportprestatie al in.

Datum:

Dinsdagavond 4 oktober 2022

Voor wie? 

Deze cursus is opgezet voor sportartsen, AIOS sportgeneeskunde, huisartsen en overige artsen.

Ja, ik meld mij aan

Wat kun je verwachten?

Tijdens de wetenschappelijke avond bespreken we het belang van slaap op de sportprestatie en wat een powernap daaraan bij kan dragen. Zijn er andere slimme manieren, trucs, apps of speciale middeltjes op de markt om de slaapkwaliteit te verbeteren?

Slaap blijkt een van de belangrijke factoren om te herstellen van zware trainingen voor optimale prestaties en ook om overtraining te voorkomen. Meer slaap zorgt voor prestatieverbetering. Andersom zal een slaaptekort de prestaties onderuit halen; niet direct na één korte nacht, maar meerdere nachten met te weinig slaap hebben gevolgen.

Of het nu om laag belastbare revalidanten of topsporters gaat, bij iedereen die z’n conditie wil opbouwen zal aandacht moeten zijn voor herstel. Toch is voor veel mensen functioneren met een slaaptekort nog de norm. Om duurzaam prestaties te kunnen blijven leveren is het verbeteren van slaap en herstel essentieel.

Topsporters krijgen bijvoorbeeld vaak te maken met situaties die kunnen leiden tot een slechte nachtrust, zoals lange reizen met bijbehorende jetlags, slapen in hotels en vroege of late trainingen en wedstrijden. Ook wedstrijdspanning en blessureleed kunnen de nachtrust beperken. Hierdoor komen slaapproblemen regelmatig voor bij topsporters. 50 tot 78 procent ervaart wel eens slaapproblemen en 22 tot 26 procent lijdt zelfs aan een zeer verstoord slaappatroon. Maar ook op de werkvloer kunnen we slaap en powernappen inzetten voor optimale prestaties.

Om slaapgedrag te verbeteren kunnen we beginnen met het slaappatroon in kaart te brengen. De gouden standaard voor slaapmonitoring is polysomnografie. Een slaapdagboek of vragenlijst kan een alternatief zijn om een beeld te krijgen van het slaapgedrag. Je kunt ook kiezen voor een sporthorloge of vergelijkbare draagbare technologie, maar de vraag luidt: kunnen die wearables even nauwkeurig de slaap registeren?

Op de wetenschappelijk avond zullen de docenten meer vertellen over slaap en herstel.

Accreditatiestatus

Accreditatie is afgegeven door de VSG en ABC1 voor huisartsen en sportartsen voor 3 uur.

Kosten

Ben je VSG-lid dan betaal je voor deze avond € 80,-. Ben je geen lid van de VSG dan bedragen de kosten € 125,-.

Ben je wel een AIOS, maar geen AIOS sportgeneeskunde dan kun je toch deelnemen tegen een gereduceerd tarief. Neem daarvoor contact met ons op via sos@sportgeneeskunde.com

Bekijk het programma

Ja, ik ben erbij!

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren