Sportmedische aspecten van Vecht- en Verdedigingssport

 

Datum:

Donderdag 29 juni 2023

Voor wie?

Deze cursus is voor:

  • Aios Sportgeneeskunde
  • Aio andere wetenschappelijke verenigingen
  • Orthopedie
  • Huisartsen
  • Kaderarts bewegen
  • (Master) Sportfysiotherapeuten

Ja, ik meld mij aan

Wat kun je verwachten?

Tijdens deze cursus zal in het kort de organisatie van de vechtsporten in Nederland besproken worden, de training van de sporter en het materiaal waarmee en waarop deze traint en ook de meest voorkomende blessures en de preventie daarvan. Daarbij zal er niet alleen ruimte worden ingebouwd voor interactie met de docenten en zeer ervaren deskundigen, maar binnen het onderdeel ‘eigen vaardigheid’ ook voor ‘interactie’ met een vechtsport zelf onder leiding van meervoudig Nederlands kampioen taekwondo Reshmie OoginkNeem dus sport kleding en indoor schoenen mee!

Doelstelling

  • Inzicht krijgen in de trainingsbelasting van een vecht/verdediging sporter.
  • Inzicht krijgen in richtlijnen rond keuringen binnen de vechtsport.
  • Inzicht te krijgen in sportmedische aspecten en blessure-epidemiologische aspecten van veel beoefende vechtsporten in Nederland.
  • Inzicht te krijgen in neuropsychologie en hoofdletsel binnen de vechtsport.
  • Inzicht krijgen in de impact van gewicht management binnen de vechtsport.
  • Inzicht te geven over de samenwerkingsmogelijkheden met de aanpalende disciplines.

Waarom deze cursus?

Er zijn talloze vechtsporten en verdedigingssporten. De basis van een vechtsport is dat het als basis het bestrijden en verdedigen van persoonlijke fysieke aanvallen heeft. Vechtsporten zijn contactsporten waar vele technieken bij komen kijken. Vechtsport is een verzamelnaam voor sporten als onder andere kung fu, jiu jitsu, aikido, judo, karate schermen, boksen en worstelen.

Vechtsport wordt ook wel vechtkunst genoemd omdat het een mooie manier is om beheerst met je lichaam bezig te zijn en technieken te leren die uit oude tradities zijn ontstaan. Kortom niet alleen is het goed voor je conditie en balans, ook is het goed voor zelfbeheersing en je weerbaarheid! Natuurlijk zijn de regels van deze sporten sterk verschillend, maar dat geldt vaak niet voor de blessures die daarbij op kunnen treden. Sommige vechtsporten staan erom bekend snel tot blessures te leiden, terwijl andere ten onrechte een slechte naam hebben. Ook omdat deze sporten veel beoefenaren hebben in alle leeftijdcategorieën, ontkom je er niet aan dat je regelmatig deze sporters op je spreekuur krijgt. Met name de top traint steeds vaker en wordt gekenmerkt door een verhoogd blessurerisico.

Locatie

Theo Meijer Sport, Plantageweg 6, 3833 AZ Leusden

Accreditatiestatus

Accreditatie wordt aangevraagd voor sportartsen, huisartsen, fysiotherapeuten/ sportfysiotherapeuten.

Certificaat

Na afloop van de cursus ontvang je een certificaat.

Kosten

De kosten voor deze unieke Sportmedische aspecten van Vecht- en Verdedigingssport bedragen € 325,- . Dit bedrag is inclusief lunch, koffie, thee, workshop en cursusmaterialen. Ben je AIOS, maar geen AIOS Sportgeneeskunde, of Master Sportfysiotherapeut dan geldt er een gereduceerd tarief. Neem daarvoor contact op via sos@sportgeneeskunde.com

Bekijk het conceptprogramma

Aanmelden

 

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren