Sportmedische Aspecten van Yoga

Datum:

Vrijdag 21 april 2023 (cursus is vol)

Reservelijst

Wil je ook graag naar deze cursus SMA Yoga meld je dan aan voor de reservelijst. Met genoeg aanmeldingen plannen we een nieuwe cursusdag in!
Mail naar: sos@sportgeneeskunde.com.

Voor wie?

Deze cursus is interessant voor:

  • Aios Sportgeneeskunde
  • Aios andere medische specialisaties
  • Sportartsen
  • Cardiologie
  • Longgeneeskunde
  • Huisartsen 

Ja, ik meld mij aan

Wat kun je verwachten?

Tijdens deze 1-daagse cursus maak je op een ‘down-to- earth’ manier kennis met Yoga en bijbehorende verschillende vormen en stijlen, hoe onze anatomie de grenzen in de yogahoudingen bepaald, en de toepasbaarheid van yoga als blessurepreventie. Na deze cursus weet je deze kennis praktisch te vertalen voor je eigen klinisch handelen.

Het werk als arts en/of aios brengt de nodige stress, werkdruk en zelfs mogelijke burn-out met zich mee. De inhoud van deze cursus kun je ook heel goed inzetten voor zelfzorg.  De cursus richt zich op de klinische context waarin de (sport)arts werkzaam is met de (bewegende) patiënt maar is ook een cadeau aan jezelf. 

Waarom deze cursus?

Als je aan yoga denkt, komt er waarschijnlijk als eerste een zaal met een zweverig groepje vrouwen in je op. Echter is dit beeld behoorlijk beperkt als we kijken naar welke doelgroepen yoga inmiddels heeft weten te bereiken.  

Juist topsporters zoals Novak Djokovic, NBA finals MVP Andre Iguodala en profvoetballers Lionel Messi en David Silva houden zich steeds vaker bezig met yoga of lenigheidsoefeningen die ook in yoga worden toegepast.

Yoga heeft namelijk niet alleen een fysiek effect, maar ook een direct effect op ons brein. Door beter te leren ademhalen creëer je meer rust in je hoofd en kun je je uithoudingsvermogen verbeteren. Dit heeft een positief effect op efficiënter omgaan met je zuurstofverbruik.  

Door het beoefenen van yoga leer je meer over je lichaam en de manier waarop je denkt. Het leert je namelijk meer in het moment te zijn en dat is precies wat je wilt als je een wedstrijd speelt. Vergelijk het maar eens met in flow zijn tijdens een wedstrijd. Daarin lijkt alles vanzelf te gaan en je bent ook dan volledig in het huidige moment aanwezig zonder belemmerende gedachten. Een eeuwenoude vorm van mentale training. 

Ook zijn we veel drukker dan vroeger en misschien ook wel drukker dan nodig. Dit komt door onze moderne leefwijze, waarbij we altijd ‘aan’ staan. Periodes van stress en drukte wisselen elkaar af en verhinderen ons wellicht om ’s avonds in slaap te vallen. Yoga kan ons ‘aan’ staan doorbreken en een positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van onze nachtrust. 

Bekijk het programma
Aanmelden

Doelstelling

Na het volgen van deze scholing ben je in staat om: 

  • Nieuwe kennis en inzichten in te zetten binnen de sport;
  • De verschillen in anatomie, en de effecten daarvan op de beweegmogelijkheden in Yoga, te herkennen;
  • Inzicht in de toepasbaarheid van Yoga als blessurepreventie en hersteltraining;
  • Yoga in te zetten als ademhalingstraining voor sporters en patiënten.

Accreditatiestatus

De accreditatie is in aanvraag bij VSG en Huisartsen (mogelijk ook voor cardiologie en longgeneeskunde).

Locatie

Sportgeneeskunde Nederland, Professor Bronkhorstlaan 26, 3723 MB Bilthoven

Benodigdheden op de dag

  • Draag gemakkelijk zittende (sport-)kleding;
  • Neem een handdoek mee;
  • Houd er rekening mee dat je de cursus Yoga ‘aan den lijve’ gaat ervaren. 

Studiemateriaal / Naslagwerk

Wetenschappelijke artikelen en referenties: 

Certificaat

Na afloop van de cursus ontvang je een certificaat.

Kosten

De kosten voor de cursus Sportmedische aspecten van Yoga bedragen € 325,- . Dit bedrag is inclusief lunch, koffie, thee en cursusmaterialen. 

Bekijk het programma

Aanmelden

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren