Hieronder lees je meer over de inhoud van de verschillende sessies die deel uit maken van de Summer School 2022. De sessies zijn ingestoken op breedtesportcoaches die hun kennis op een specifiek terrein of rond een bepaalde methodiek willen actualiseren en/of verbeteren. De sessies vonden allen plaats in het voorjaar van 2022 en bevatten actuele informatie. 


1. Webinar de Talentformule

Wat is talent en hoe kunnen we talent het best ontwikkelen? Deze vragen beantwoorden Tim Koning en Michiel van Schagen in hun boek De Talentformule. Aan de hand van gesprekken met topsporters en de laatste inzichten uit de wetenschap wordt duidelijk dat talent veel meer is dan alleen aanleg. Verborgen in De Talentformule ligt de combo-bonus van talentontwikkeling: een gouden lemniscaat van leervermogen en plezier, de belangrijkste voorwaarde voor topprestaties.

In dit webinar vertellen beide auteurs je alles over hun onderzoek en hun ervaringen in de praktijk. Ze zetten je aan het denken over talent, je eigen begrip van talent en je handelen in het ontwikkelen ervan. Tim en Michiel bieden je een nieuw perspectief op talent, een nieuwe 'bril'. Wanneer je deze bril opzet, zie je overal mogelijkheden voor groei en plezier! Je leert zo hoe plezier en talentontwikkeling samen gaan. 


2. Masterclass Niet nadenken, gewoon doen?

Denken als afleiding of als noodzaak?
In wedstrijden willen sporters het beste van zichzelf laten zien, en vooral graag winnen! Maar als je heel graag wilt winnen, dan kan het niet anders dan dat soms, of misschien wel vaak, de gedachte bij je opkomt dat je ook wel eens zou kunnen verliezen... Of dat je net die dag waarop het moet gebeuren, niet je topvorm te pakken hebt. Of dat je een ongunstige loting hebt. Of dat je als eerste van de favorieten moet starten, waardoor je concurrenten zich op jouw tijd kunnen richten. Of dat ..... Hoe kan een sporter met dit soort gedachten omgaan? En wat is jouw rol als coach hierin?

Inhoud nieuwe masterclass
Deze nieuwe Masterclass staat in het teken van negatieve gedachten, catastrofaal denken, re-focussen en psychologisch momentumHoe kun je, bij tegenslag, door te blijven nadenken en tactisch slim te handelen toch je kans op winst vergroten? Deze masterclass biedt je inzichten vanuit de wetenschap, die Nico combineert met bruikbare voorbeelden uit de praktijk. Dit geeft je als coach of begeleider van (top)sporters of leerlingen veel inspiratie! 


3. Webinar Plantaardige eiwitten in de sport

Eiwitten vormen een belangrijk bestanddeel van onze voeding. Uit deze via voeding binnengekregen eiwitten maakt het menselijk lichaam aminozuren vrij. Aminozuren zijn de bouwstenen voor lichaamseigen eiwitten, die in vrijwel alle weefsels aanwezig zijn – in spieren, in organen zoals het hart en de lever en in het zenuwstelsel. Daarom spelen eiwitten een belangrijke rol in de opbouw van spieren bij training en het herstel. Er zijn steeds meer sporters die kiezen voor (volledig) plantaardige voeding. Welke rol spelen plantaardige eiwitten bij sportieve prestaties? Hoe kun je deze gebruiken binnen de sport? Hoe ziet een gebalanceerd plantaardig dieet eruit? Al deze aspecten komen aan bod tijdens dit unieke webinar. Drie experts met jarenlange ervaring op het gebied van voeding, inspanning en sport & bewegen delen hun kennis met jou! Zo kun jij je sporters ook op dit gebied van het juiste advies voorzien. 


4. Online Cursus Feedback

Een ontwikkelklimaat waarin talent zich kan ontvouwen vormt de basis om met plezier en vol vertrouwen te leren. Het zien van diversiteit in talent en gebruiken van de dynamiek van samen leren, vergroot de motivatie om in beweging te komen. Krachtige feedback kan hierbij helpen.

Ook binnen de sport is het belangrijk een leer- en ontwikkelklimaat te realiseren. Een talentkrachtige omgeving begint bij jou: jouw handelen en jouw overtuigingen als coach in combinatie met je opvattingen over sporten, trainen en presteren. Hoe jij talent ziet en stimuleert bepaalt voor een groot deel het plezier en vertrouwen dat sporters hebben tijdens de training. En dát heeft een positieve invloed op de prestaties die een individu of het team laat zien tijdens de wedstrijd! 

Naast motivatie is optimaal samenwerken één van de belangrijke elementen binnen een talentkrachtige leeromgeving. Ook samenwerking kan worden versterkt met behulp van feedback. Geef jij je sporters feedback? Hoe vaak, op welk moment en hoe doelbewust doe je dit? Hoe gaan zowel jij als de sporters om met het geven en krijgen van feedback? En belangrijk: hoe kun je feedback inzetten om een team of individuele sporter sterker te maken en beter te laten presteren?

Korte, krachtige sessie
In een online sessie van anderhalf uur neemt ervaren docente Karlien Hunnersen je mee in het onderwerp feedback en de rol die dit binnen jouw coaching kan spelen. Na afloop van de sessie heb je als coach meer kennis op het gebied van feedback en de inzet hiervan in je team. Je kent de mogelijkheden én kunt onderscheiden wat krachtige feedback is en wat niet. Ook begrijp je hoe je feedback kunt inzetten voor zowel het team als voor de individuele sporters. 


5. Online Cursus Meditatie & Coaching (2 modules)

Wat is de meest gebruikte vorm van mentale training? En al 2500 jaar in gebruik? Waar Michael Jordan, de Boeddha, Kobe Bryant, Steve Jobs en Novak Djokovic in geloven... Mediteren! Deze cursus leert jou als coach wat Zen eigenlijk is, waarom je het zo goed kunt gebruiken (zowel voor jezelf als voor je sporters) en welke voordelen het kan bieden. Cursusleider Steven Edelenbos, voormalig topsporter en nu coach én zenleraar, leert je wat er te winnen valt. 

"Zen is het trainen van het vermogen om je aandacht, op ieder gewild moment, te richten op dat wat je wilt doen. Dat vermogen is cruciaal en bepaalt je prestaties in de sport. Wanneer op het moment dat je het moet doen onzekerheid of twijfel om de hoek komt kijken, presteer je niet. Zen is een oefening die je leert om juist op dat moment te schakelen en in het moment te zijn. Dit is te 'betrainen'." 

In deze online cursus leer je dat ontspanning vaak een doorslaggevende factor is. Wie een plan heeft om te ontspannen en dat kan uitvoeren, heeft succes!

De cursus bestaat uit twee online sessies. De eerste sessie bespreekt  theorie & achtergronden en geeft aan welke befaamde sporters met (zen)meditatie werken. De sessie eindigt met een huiswerkopdracht. De tweede sessie staat in het teken van jouw coachpraktijk. Na het bespreken van de huiswerkopdracht is er alle ruimte voor het stellen van vragen en het (in groepjes) delen van ervaringen. 

Na afloop van de cursus heb je als coach veel meer kennis op het gebied van (zen)meditatie en heb je dit zelf ook kunnen ervaren. Daarnaast ben je je bewust van de mogelijkheden die er zijn als je het resultaat loslaat en er ruimte is voor verbinding. Ook de praktische aspecten komen aan bod: waar doe je het, hoe doe je het, welke discipline past hierbij en hoe werkt dit in een team. 


6. Online Masterclass Perfectionisme & de perfecte race

Iedere sporter kent de uitdaging om de perfecte race te lopen, te schaatsen, te zwemmen of te fietsen. Maar bestaat er wel zoiets als 'de perfecte race'? Want het kan altijd nog iets beter en bij perfectie is dat juist niet het geval. Is een perfecte race wel haalbaar? En is het streven naar perfectie eigenlijk wel een goede mentale eigenschap? Want helpt perfectionisme je of staat het je juist in de weg? 

Nico W. Van Yperen bespreekt dit thema tijdens een Online Masterclass. De realiteit is namelijk dat de perfecte race, dat wil zeggen de perfecte race op het niveau van jouw sporter, slechts heel zelden wordt gerealiseerd. Hoe zorg je ervoor dat je sporters zich niet bij de eerste de beste tegenslag uit het veld laten slaan? Welke tools kun jij je sporters meegeven?

Door de Online Masterclass krijg je als coach of begeleider van sporters meer inzicht in reële doelen, voorbereiding, haalbaarheid en omgaan met tegenslag zodat je je sporters nog beter kunt begeleiden. 

Nico is auteur van het boek Focus, veerkracht, vertrouwen waarvan inmiddels al vele exemplaren zijn verkocht. Het boek bespreekt op een toegankelijke manier de mentale aspecten van sport en presteren.