Groepsdynamisch werken; 'de roep van de groep'

Ivo Dokman, lerarenopleider, trainer en adviseur, Buro Wijzicht
(meer info)

Je herkent dat misschien wel. Een klas loopt niet of niet zo lekker. Je hebt als leraar/(zorg)professional al veel geprobeerd, maar krijgt er niet goed (genoeg) vat op. Symptomen als te druk, onrustig of (te) stil, ondermaats presteren, motivatieproblemen in de klas of pestgedrag onderling, komen meestal voort uit ongewenste dynamiek en kunnen tot een onveilig leer- en leefklimaat leiden. Groepsdynamiek tussen leerlingen onderling en het contact tussen leraar en de groep speelt hierin een belangrijke rol, maar vaak blijft ‘groepsdynamica’ een vaag en ongrijpbaar gebeuren (Dokman, van Beusekom, Oldeboom & Pepping-Poot, 2018). Bovendien lijkt autonomie van leerlingen/ouders steeds vaker over te gaan in zelfbepalend gedrag. Afhankelijk van de mate waarin dit speelt en op welke aspecten, kan het de complexiteit van de dynamiek in jouw klas of school verder vergroten.

Onderwerpen die aan de orde komen zijn:

  • Hoe breng je de dominante groepsnorm in kaart?
  • En wie heeft invloed op de dominante groepsnorm? We maken daarbij onderscheid tussen invloedrijk gedrag en overlastgevend gedrag.
  • Hoe krijg je zicht op invloedrijk gedrag dat minder goed waar te nemen is?
  • Welke oorzaken en motieven zitten achter dat (groeps)gedrag?
  • En welke interventies kan je inzetten op een specifieke leerling of de groep in haar geheel?

LLInC - de kracht van Leerkracht-Leerling relatie
Goed zorgdragen voor de leerling = goed zorgdragen voor de leerkracht

Mirella van Minderhout, onderwijsadviseur & eigenaar, Bureau Mind
(meer info)

Het belang van de kwaliteit van de relatie, ervaren, voelen en weten we allemaal. Maar dat
het zo van belang is voor zowel de leerling en de leraar, daar staan we vaak onvoldoende bij
stil. Als de relatie goed loopt heeft het een grote beschermende en stimulerende werking, die
zowel voor de leerling als de leerkracht veel oplevert. Het is een van de grootste elementen
in de betekenis van het werk van leerkrachten en tevens ook in de top van de werkdruk en
frustratie factoren van leraren. Hoe bouw ik preventief aan relatie kwaliteit? Bij welke
leerlingen en leerkrachten is het risico dat de relatie onder druk ligt groter? En wat kun je dan
doen, om je als leerkracht te verhouden en jouw professioneel handelen op orde te houden.
Ga er maar aan staan, want sommige leerlingen leggen deze relatie kwaliteit vrij consequent
onder druk. In deze sessie beantwoorden we deze vragen, geven handreikingen en
kennis over interventies zoals LLInC (leerkracht leerling interactie coaching) nemen we je
mee naar playing 2-gether en co-teaching 3 vormen van samenwerking waar het regulier en
speciaal onderwijs in Amsterdam elkaar op de werkvloer ontmoeten.


Een inclusieve blik op de VSO-leeromgeving

Annegien Simis, Arnoud Compaan, Bilal El Aboui & Robin Saft
Projectteam 
 ‘Op weg naar inclusie: nieuwe keuzes, gelijke kansen’, Ihub Onderwijsregio Noord 
(meer info)

Hoe kunnen we de VSO-leeromgeving - het lokaal, het aanbod, de didactiek, de pedagogiek, het leerklimaat - zo inrichten dat iedereen in de klas er baat bij heeft? Kunnen we barrières in de leeromgeving wegnemen zodat ondersteuningsbehoeften minder of niet ontstaan? En kunnen we zo ook voorkomen dat we voortdurend intensieve ‘maatwerkoplossingen’ of zelfs excluderende interventies nodig hebben om leerlingen tot leren te laten komen? Inclusie gaat over onderwijs dat iedereen past, ongeacht ondersteuningsbehoeften… en dus over het vermogen van een school om met diversiteit om te gaan. Met die ‘inclusieve’ bril kijken we binnen IHUB Onderwijsregio Noord naar de verbetering van onze eigen VSO onderbouw. In die onderbouw willen we leerlingen beter toerusten voor de toekomst en voor doorstroom naar regulier onderwijs. In de workshop nemen we je mee in dit inclusieve denken en kijk je samen met andere deelnemers naar jouw eigen – gespecialiseerde - leeromgeving: hoe ‘inclusief’ is die eigenlijk?


Wie zijn 'onze' kinderen?

Sofie Sergeant, hogeschoolhoofddocent Burgerschap & Inclusie, Hogeschool van Utrecht
(meer info)

Wie zijn ‘onze kinderen’? En waartoe leiden wij hen op? Sofie Sergeant bezocht tal van inclusieve scholen in Nederland en andere Europese landen. Sofie begint met een wrap-up van haar avonturen: wat valt te leren van de talrijke ontmoetingen en samenwerkingen met collega’s, ouders, leraren, kinderen, jongeren, onderwijsprofessionals, gemeentes en bestuurders? Na een korte introductie wordt het publiek uitgenodigd om mee in de dialoog te stappen.


Ontwerp (van) het gespecialiseerd onderwijs in de toekomst

Leendert-Jan Veldhuyzen, bestuurder, Stichting Kolom
Lieke Rigter, regiodirecteur SO Amsterdam cluster 2, Stichting Viertaal
Rogier Toes, regiodirecteur, Ihub onderwijsregio Noord

(meer info)

Hoe ziet het gespecialiseerd onderwijs (GO) er is de toekomst uit? De bestuurders van het GO delen graag hun toekomstbeeld. Ze gaan hierover graag met jou in gesprek. Krijg een beeld van de stip op de horizon en denk mee over hoe dit eruit zou kunnen zien.


Traumasensitief onderwijs in de praktijk

Adilia Holtman en Manuela van der Jagt, Mr. de Jonghschool, Stichting Orion

Een aantal jaar geleden zijn wij op de Mr de Jonghschool (speciaal onderwijs en zorg voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen)ngestart met een onderzoek naar traumatische ervaringen van kinderen die bij ons op school zitten.  Veel kinderen bleken meer dan 4 traumatische ervaringen in hun leven te hebben meegemaakt. Wij hebben gewerkt aan een traumasensitief klimaat in de school, waarbij we minder escalaties hebben en kinderen beter tot leren komen. Sinds vorig jaar hebben we ook een schoolhond aangeschaft, die zorgt voor rust, vertrouwen en stabiliteit. Tijdens deze workshop willen wij graag onze ervaringen met jullie delen en hopen dat jullie genoeg inspiratie hebben gekregen om er zelf mee aan de slag te gaan.


Communicatie in beeld

Jeanette van der Krol, trainer en tekenaar, Teken je Boodschap
(meer info)

Tijdens deze actieve en dynamische sessie leer je de basisbeginselen van het zakelijk tekenen en krijg je praktische handvatten aangereikt. Je gaat zelf aan de slag met tekenen, speelt het leukste spel van Nederland én je kunt het geleerde de volgende dag gelijk toepassen, omdat het zo praktisch is ingestoken.


Digitalisering en kansengelijkheid

Richard Hulsebos, innovatie coördinator, Stichting Viertaal
(meer info)

In deze presentatie verkent Richard de complexe relatie tussen technologische vooruitgang in de klas en de bevordering van gelijke kansen voor alle leerlingen. Hij stelt de vraag of digitalisering in de klas daadwerkelijk leidt tot een gelijker speelveld, waarbij hij zowel de potentie als de mogelijke valkuilen onder de loep neemt. Door een reis van het verleden naar het heden te maken, illustreert Richard hoe eerdere technologische initiatieven hebben geprobeerd de onderwijskloof te dichten en analyseert hij de huidige stand van zaken. Hij werpt ook een blik op de toekomst, speculerend over de mogelijkheden die nieuwe technologieën kunnen bieden voor het onderwijs. Daarbij worden de kansen benadrukt, zoals gepersonaliseerd leren en betere toegang tot onderwijsmateriaal, maar worden ook de uitdagingen niet geschuwd, zoals de digitale kloof en het risico van versterking van bestaande ongelijkheden.


Dialoog - Het imago van de leerkracht

Natalie Mijts, manager Mens & Organisatie, Stichting Kolom 

Het imago van het lerarenberoep is in de afgelopen jaren steeds minder positief geworden door allerlei factoren. En dit terwijl het juist zo’n ontzettend leuk vak is. Hoe zorgen we ervoor dat dit verandert? Een goed imago zou ervoor zorgen dat scholen in staat zijn om gemotiveerde en ambitieuze jongeren te interesseren voor een baan in het onderwijs en om kwalitatief goede leraren aan te trekken en te behouden. Ga hierover met elkaar in gesprek en bespreek welke mogelijkheden er zijn om het vak van de leraar weer aantrekkelijk te maken.


Dialoog - Is er nog plek voor SJSO binnen inclusief onderwijs?

Wieteke Willems, manager SJSO, Fibbe SCL

Specialistische jeugdhulp in het Speciaal Onderwijs (SJSO) wordt nu ingezet op scholen voor (voortgezet) speciaal (basis)onderwijs en Praktijkonderwijs. Dit omdat juist op die scholen veel leerlingen zitten die deze specialistische hulp nodig hebben en deze hulp snel en makkelijk moeten kunnen bereiken. Past de SJSO dan wel bij de ontwikkeling van inclusief onderwijs? Hoe is deze specialistische hulp straks, op inclusieve scholen en op dezelfde laagdrempelige manier, nog bereikbaar voor de leerlingen die dit nodig hebben? Hoe kan de SJSO meebewegen? Of is deze straks, met de komst van gebiedsgericht werken, overbodig? Ga met een aantal collega's in gesprek over deze en andere vragen rondom dit onderwerp.


Dialoog - Lichamelijke opvoeding: nu en in de toekomst

Carmen Bruchner, docent LO Praktijkcollege Noord, Stichting Kolom 
Minke Heijkens, docent LO Praktijkcollege Noord, Stichting Kolom 

Hoe ziet de gymles er tegenwoordig uit? Is er de afgelopen jaren iets veranderd? Ga met collega's in gesprek over de lessen lichamelijke opvoeding en bespreek de ontwikkelingen en mogelijkheden met elkaar.


'Tis NETwerk - Werk aan je netwerk

Ilse den Heijer, bestuurssecretaris, Stichting Kolom

Leer jouw collega's uit het Amsterdamse onderwijs kennen en ga met elkaar in gesprek aan de hand van verschillende onderwerpen. Een interactieve sessie om elkaar te ontmoeten en om jouw netwerk te vergroten.  


Introductie op onderwijs aan Dubbel Bijzondere kinderen

Cisca van Wattingen, lid expertteam DB, SWV PO Amsterdam-Diemen 
Barbara Hent, coördinator expertteam DB, SWV PO Amsterdam-Diemen 

(meer info)

De sessie is een eerste kennismaking met onderwijs aan dubbel bijzondere kinderen. In deze sessie leer je wat hoogbegaafdheid is en wat het betekent als je naast kenmerken van hoogbegaafdheid ook een gedrags-/ontwikkelings-/ of leerstoornis hebt. Hoe kan je als leerkracht tegemoetkomen aan de vaak zeer uiteenlopende onderwijsbehoeften van deze kinderen. 


Rondleiding over het Hembrugterrein: hét geheim van Holland

Gids

Ontdek hét geheim van Holland in het meest mysterieuze gebied van Zaandam! Een gids laat de geschiedenis van Hembrug, het hart van de Stelling van Amsterdam, tot leven komen en vertelt je alles wat je nog niet wist over dit gebied.

 

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren