Trainingsfysiologie Inspannen in Extreme omstandigheden

Datum en tijd:

Woensdag 13 december 2023, 09.00 - 16.30 uur

Voor wie?

Deze cursus is voor:

  • Aios Sportgeneeskunde
  • (Aios) Longgeneeskunde
  • Huisartsen
  • Kader arts bewegen

Advies: Volg eerst de Basiscursus Sportgeneeskunde of onze cursus Trainingsfysiologie voor een gedegen basiskennis.

Ja, ik meld mij aan

Doelstelling

Na het volgen van deze scholing heb je inzicht verkregen in:

  • de hoogtefysiologie en pathologie;
  • hoogtetraining en advisering;
  • de koude- en hittefysiologie en -pathologie en de fysiologische karakteristieken van sporten en ook in het voorkomen van (enkele karakteristieke) blessures daarbij.

Wat kun je verwachten?

Deze cursus zal ingaan op de fysiologische aanpassingen op hoogte, de verschillende vormen van hoogtepathologie en hun preventie en behandeling en op de effecten die optreden bij (en na) hoogtetraining. In het middagprogramma komt de koude- en warmteproblematiek aan de orde.  

In het hele programma is voldoende ruimte voor de bespreking van (eigen) casuïstiek en advisering over bepaalde sportgeneeskundige situaties. 

Waarom deze cursus?

Deze cursus trainingsfysiologie van inspannen in extreme omstandigheden vormt samen met de cursus Trainingsfysiologie (bij gezonde mensen) en een cursus Trainingsfysiologie bij chronisch zieken een drieluik in verdieping rond inspanningsfysiologie. In cursus ‘Trainingsfysiologie van inspannen in extreme omstandigheden’ zal aandacht besteed worden aan inspannen/sporten op hoogte respectievelijk in de kou of warmte.  

Het is duidelijk dat er bij inspannen/sporten op hoogte, in de kou of in de warmte rekening gehouden moet worden met specifieke sportmedische aspecten. 

Amateursporters op zoek naar extremere situaties

De laatste jaren zijn bergsporten in populariteit sterk gestegen. Denk bij bergsporten enerzijds aan bergwandelen, bergbeklimmen, sportklimmen maar ook trailrunnen en aan de andere kant aan sporters die ‘op hoogte-stage’ gaan.  

Met name onder diegenen die gaan bergwandelen zitten relatief ongetrainde mensen en steeds meer vijftigplussers en mensen met een chronische ziekte. Zeker als mensen uit deze groepen ‘voor de uitdaging’ (of sponsoring) gaan bergklimmen of hardlopen in extreme omstandigheden, is het van wezenlijk belang dat ze goed acclimatiseren aan de hoogte en klimatologische omstandigheden. Ook de amateur hardloper zoekt steeds vaker de extremere situaties op, Marathon des sables en de UTMB zijn daar wat voorbeelden van. Voor veel van dit soort races zal de sporter bij je komen voor een gezondheidsverklaring. Ook is het van belang dat je deze sporter ook goed kunt adviseren bij de voorbereiding op zijn of haar evenement. 

Prestaties getrainde (top)sporters

Er is natuurlijk ook een groep goed getrainde (top)sporters die juist op hoogte gaan trainen (of wonen) omdat zij ervan uitgaan dat zij door de fysiologische adaptatie aan hoogte een voordeel hebben bij presteren op zeeniveau.  

En er is een groep mensen die (moeten) gaan sporten in de warmte, waarbij dan in eerste instantie gedacht kan worden aan de duursporten (hardlopen/wielrennen), maar ook aan tennissers en voetballers. Wat deze sporters te wachten staat, wordt soms pas duidelijk bij de grote tennistoernooien, terwijl het volop de aandacht heeft bij de organisatie van de Olympische Spelen in Tokyo (2021) en het WK-voetbal (2022). 

Kortom; het is dus voor de sportarts, de aios sportgeneeskunde én overige artsen van belang om kennis te hebben van de inspanningsfysiologische en medische aspecten van inspanningen op hoogte en/of in de koude.  

Accreditatiestatus

Accreditatie wordt aangevraagd voor sport- en huisartsen.

Certificaat

Na afloop van de cursus ontvang je een certificaat.

Kosten

De kosten voor de cursus Trainingsfysiologie Inspannen in Extreme omstandigheden bedragen € 395,- . Dit bedrag is inclusief maaltijden, koffie, thee en cursusmaterialen.

Bekijk het programma

Aanmelden

 

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren