Ana Viloria

Senior Policy Officer | Ministerie VWS

Ana Viloria studeerde Diergeneeskunde in Zaragoza (Spanje). In 1997 verhuisde ze naar Nederland, waar ze eerst als officiële dierenarts werkte. In 2001 maakte ze de overstap naar beleid bij het Ministerie van LNV, waar zij  verantwoordelijk was voor het dossier hygiëne van  producten van dierlijke oorsprong.

Sinds 2005 werkt zij als senior beleidsmedewerker bij de Directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie (VGP) van het Ministerie van VWS. Ze is verantwoordelijk voor het beleid inzake nieuwe voedingsmiddelen en microbiologische risico’s in levensmiddelen. Ze is tevens een van de crisisbeleidsadviseurs bij VGP, waar ze ook de activiteiten van de Codex Alimentarius voor het VWS onderdeel coördineert.

Sinds 1 december 2020 is zij ook waarnemend beleidscoördinator voor het team voedselveiligheid van VGP.

 

Barbara Mutsaers

Advocaat | AKD Benelux Lawyers

Barbara Mutsaers is advocaat bij AKD Benelux Lawyers. Barbara is gespecialiseerd in het levensmiddelenrecht en life sciences. Daarnaast heeft zij veel ervaring op het gebied van adviseren en procederen over (internationale) commerciële contracten het verbintenissenrecht en (product) aansprakelijkheid.

Op het gebied van Agri & Food, adviseert Barbara haar cliënten onder meer over de uitleg en toepassing van sectorspecifieke regelgeving, zoals ten aanzien van additieven. (herkomst)etikettering en recalls, stelt ze overeenkomst op en staat ze cliënten bij in diverse discussies met - en waar nodig in procedures tegen - toezichthouders, zoals de NVWA, leveranciers, afnemers en/of concurrenten. Cliënten waarderen Barbara's betrokkenheid, passie en inzicht in de sector. In de Legal 500 2020 staat Barbara Mutsaers geranked als "Leading individual" op het gebied van Food en heeft AKD's Agri & Food team wederom de hoogste ranking - Tier 1 - ontvangen. De Legal 500 schrijft onder meer: "AKD provices outstanding expertise in the food industry due to its 'great network' and its ability to deal with industry regulators. Team head Barbara Mutsaers' level of service and expertise makes her' delight to work with'". 

Barbara publiceert en doceert regelmatig op haar vakgebied. Barbara is daarnaast lid van de redactie van Waar & Wet. alsook lid van de Nederlandse Vereniging voor Levensmiddelenrecht (NVLR) en de Vereniging Farma en Recht. 

Joyce de Stoppelaar

Coördinerend Specialistisch Inspecteur | NVWA

Vanuit de praktijk als toezichthouder heeft Joyce de Stoppelaar te maken met de dilemma’s op het gebied van wetgeving en handhaving aan de ene kant, en de beleving van de maatschappij en de belangen van de bedrijven aan de andere kant. Ook in haar loopbaan deed zij ervaring op met de verschillende belangen en invalshoeken op het gebied van voedselveiligheid en voeding. Zij werkte na haar studie Humane Voeding in Wageningen als onderzoeker op het RIVM, als beleidsmedewerker bij het ministerie van VWS, korte tijd als secretaris bij de VNFKD en daarna als programmamanager bij de Nederlandse Zuivelorganisatie.

Sinds 1 februari 2015 werkt zij bij de NVWA als Coördinerend Specialistisch Inspecteur (CSI) voedselveiligheid, en heeft de dossiers contaminanten, residuen van bestrijdingsmiddelen en additieven onder haar hoede.

Ebba Hoogenraad

Advocaat | Hoogenraad & Haak

Ebba Hoogenraad is advocaat sinds 1985 en partner bij advocatenkantoor Hoogenraad & Haak, gespecialiseerd in IP, advertising en food. Met haar team richt Ebba zich onder meer op de levensmiddelensector.  Ebba adviseert over labelling, begeleidt recalls en staat met regelmaat cliënten bij in procedures bij de Reclame Code Commissie, de rechter en de NVWA over food law vragen en reclamerechtkwesties. Ebba is redactielid van Intellectuele Eigendom en Reclamerecht (IER) en Waar & Wet en schrijft 'tip van de advocaat' vmt.nl. 

Marloes Kneppers

 Manager Consument & Informatie FNLI

Marloes Kneppers is sinds mei 2018 Manager Consument & Informatie bij de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI). In deze rol is ze nauw betrokken bij de dossiers rondom het beleid en interpretatie van de voedselinformatieverordening (EU) nr. 1169/2011. Ook vertegenwoordigt zij de FNLI in verschillende gremia, zoals: het Regulier Overleg Warenwet. Zij studeerde voedingsmiddelentechnologie aan de HAS in Delft en deed daarna een Open Master Life Sciences aan de VU Amsterdam.

Marieke Lugt

Oprichter van Lugt Food Law, samen met de NVWA auteur van enkele NVWA Handboeken, Regulatory Affairs advies

In de zomer van 2018 is Marieke Lugt gestart met Lugt Food Law, een adviesbureau op het terrein van Nederlandse en Europese levensmiddelenregelgeving.

Samen met de NVWA heeft zij 4 NVWA Handboeken geschreven over: Etikettering van levensmiddelen, Regelgeving voor Voeding voor specifieke groepen, Nieuwe Voedingsmiddelen en Voedings- en gezondheidsclaims. Deze zijn gepubliceerd op de NVWA website. Daarnaast geeft  Marieke Regulatory Affairs advies aan diverse levensmiddelenbedrijven, o.a. op het terrein van kindervoeding, ingrediënten en bakkerij grondstoffen.

Voor de start van Lugt Food Law heeft zij meer dan 25 jaar ervaring opgedaan op het terrein van levensmiddelenwetgeving als Regulatory Affairs Manager bij FrieslandCampina, bij de brancheverenigingen VBZ (bakkerij- en zoetwaren) en VNFKD (kinder- en dieetvoeding) en Schuttelaar & Partners.

In 1999 heeft Marieke haar proefschrift verdedigd over de handhaving van Europese levensmiddelenregelgeving in Nederland.

Martin Kooijman

 Senior inspecteur | NVWA

Martin Kooijman is sinds 2001 in dienst bij de NVWA (dat toen nog Keuringsdienst van Waren heette). Vanaf het allereerste begin is hij betrokken geweest bij de interpretatie en handhaving van de claimsverordening. Verder is hij expert wet- en regelgeving over voeding voor specifieke groepen, voedingssupplementen, kruidenpreparaten en ‘grensvlakproducten’. Naast het Handboek voedings- en gezondheidsclaims is hij namens de NVWA ook verantwoordelijk voor de Handboeken Nieuwe Voedingsmiddelen en Handboek Regelgeving voeding voor specifieke groepen.

Martin studeerde Moleculaire Wetenschappen in Wageningen en promoveerde bij de Vakgroep Biofysica van de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarna heeft hij een aantal jaren bij TNO Voeding en een farmaceutisch bedrijf gewerkt.

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij (1979) is hoofdredacteur van VMT, een uitgave van Vakmedianet. De Mooij is verantwoordelijk voor de uitgaven VMT, VMT Nieuwsbrief Voedselveiligheid, VMT Food.be, en de bijbehorende websites, nieuwsbrieven, boeken en bijeenkomsten.
De Mooij heeft binnen VMT het kennisthema Wetgeving & Toezicht onder zijn hoede en schrijft daarnaast veel over voedselveiligheid en productontwikkeling. “De branche staat de komende jaren voor geweldige uitdagingen als het gaat om duurzaamheid, gezondheid en voedselveiligheid. Het is mijn missie om daar, samen met het team, de relevante en actuele thema’s te belichten en uit te diepen voor de vakspecialisten in de branche.”