Workshopronde 2
Behoefte aan een overzicht in één oogopslag? Bekijk dan de timetable!
Feedbacksessie
In een feedbacksessie wordt in max. 15 minuten een concept, probleem of dilemma gepitcht en krijg je als publiek daarna 15 minuten de kans om vragen te stellen en mee te denken over mogelijke oplossingen. Alle ideeën en vragen die niet aan bod komen tijdens deze discussieronde, kun je de pitchers meegeven via een feedbackformulier.
2x 30 minuten | 13:00 - 14:00 | NL | C1.013
1. Innovatieve Feedbacktools voor Formatief EvaluerenPatrick Smits & Bart Pardoel (Fontys hogeschool) Fontys Hogescholen staat aan de vooravond van een ingrijpende verandering in het didactisch concept, waarbij feedback een centrale rol speelt. In ons nieuwe onderwijsconcept verzamelen studenten continu feedback op hun ontwikkeling, wat een essentieel onderdeel vormt van hun leerportfolio. Deze aanpak vereist een hoge mate van feedbackgeletterdheid van de studenten. Om hen hierin te ondersteunen, ontwikkelt Fontys Educatie een interactieve feedbacktool, geïntegreerd in de elektronische leeromgeving. Deze tool is ontworpen om studenten te betrekken, zowel in hun rol als lerende als toekomstige onderwijsprofessionals. Tijdens deze workshop nemen we je mee in het ontwerpproces en de achterliggende rationale van deze innovatieve feedbacktool. Je krijgt de kans om de tool zelf te verkennen en de mogelijkheden en uitdagingen te ontdekken. Bovendien nodigen we je uit om feedback te geven, zodat we samen het ontwerp verder kunnen verbeteren. Doe mee en ontdek hoe we onze nieuwe feedbacktool aan het ontwerpen zijn! |
2. E-learning voor docent feedbackgeletterdheidFieke Tychon (Fontys hogeschool) & Henderijn Heldens (De Nieuwste Pabo) Steeds meer docenten vinden feedbackprocessen belangrijk in hun onderwijs. Maar wat moet je daar eigenlijk voor kunnen? Fontys ontwikkelde een open access e-learning in Canvas voor hogeschooldocenten om hun feedbackgeletterdheid te versterken. De conceptversie laten we graag aan je zien. Maar uiteraard kan het beter. Help jij mee de e-learning nog beter te maken? Waar zou je zelf behoefte aan hebben? Deel jouw feedback in deze sessie en geniet van de sneak preview van deze gloednieuwe e-learning. |
Meet-up | flexibiliteit door leren van toetsen
Namens themagroep ‘Programmatisch toetsen’: Irene Biemond (Hogeschool Van Hal Larenstein) & Wendy Peeters (Hogeschool Utrecht)
Veel opleidingen die met programmatisch toetsen werken, kiezen voor een flexibeler onderwijsprogramma. Er zijn voor studenten meer keuzes in waarover, waar, hoe en wanneer ze getoetst worden. Zo kunnen studenten soms vrije datapunten kiezen (waarover en hoe), is er ruimte om toetsvormen te kiezen (hoe), hebben studenten soms enige vrijheid om datapunten op een moment naar keuze in te leveren en kunnen studenten in opdrachten ingaan op zelf gekozen (sub)onderwerpen (waarover). De lange leerlijnen maken het daarnaast vaak mogelijk om meer het eigen tempo te bepalen (wanneer). In deze meet-up discussiëren we met elkaar over vragen rondom flexibiliteit in (programmatisch) toetsen.
Meet-up | 60 minuten | 13:00 - 14:00 | NL | F0.015
Workshop | Leerwegonafhankelijk toetsen
Sabrina Bloemen (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen), Ilse Hofman (Hogeschool Windesheim) & Heleen Kuijper (Hogeschool Inholland)
De Wet leeruitkomsten biedt nieuwe mogelijkheden voor het toetsen van eenheden van leeruitkomsten. Deze workshop gaat over de implicaties van de Wet leeruitkomsten en de mogelijkheden voor leerwegonafhankelijke toetsing. We gaan in op de why, what en how van flexibilisering en leerwegonafhankelijke toetsing in het hoger onderwijs, en schetsen de keuzes die drie hogescholen gemaakt hebben. Aansluitend gaan we met elkaar de dialoog aan over wat leerwegonafhankelijk toetsen vraagt van studiecoaches, examencommissies en het werkveld. Hoe monitoren we de ontwikkeling van een student die vooral buiten de deuren van de hogeschool leert? Wat hebben examencommissies nodig om de kwaliteit van leerwegonafhankelijke toetsing te borgen? En wat vraagt dit van de samenwerking met werkveldpartners en hoe bereiden we hen hierop voor? We zijn benieuwd naar jullie ervaringen en gaan hierover graag met elkaar in gesprek.
Ervaring | 60 minuten | 13:00 - 14:00 | NL | F2.086
Workshop | Peerfeedback: wel of niet meenemen in high-stakes beslismomenten
Xandra Janssen-Brandt & Barbara Spieringhs (Fontys Hogeschool)
Feedback speelt een belangrijke rol binnen programmatisch toetsen. Peerfeedback is hierbij een belangrijk element. De rol van peerfeedback lijkt echter met name aandacht te krijgen in de leerfunctie. Waarom zou peerfeedback (g)een onderdeel kunnen zijn van de high-stakes beslissing? Er lijken dan direct twijfels te ontstaan over de kwaliteit van peerfeedback, maar wat is er nodig om deze twijfels weg te nemen?
Vanuit het leernetwerk programmatisch toetsen is er onderzoek gedaan naar de rol van peerfeedback binnen de high-stakes beslismomenten. Tijdens deze workshop worden de resultaten van het onderzoek kort gepresenteerd. Daarna gaan we in groepjes in gesprek over de rol van peerfeedback binnen high-stakes beslissingen, aan de hand van gesprekskaarten die vanuit dit onderzoek ontworpen zijn. Deze gesprekskaarten kunnen vervolgens worden ingezet binnen de eigen opleiding om te komen tot ontwerpkeuzes ten aanzien van het gebruik van peerfeedback in de high-stakes beslismomenten, aansluitend bij de eigen visie op leren en toetsen.
Kortom, je gaat met genoeg input naar buiten om de inzet van peerfeedback tijdens de high-stakes beslissingen binnen je opleiding op de kaart te zetten!
Onderzoek | 60 minuten | 13:00 - 14:00 | NL | C1.017
Workshop | AI vanuit het studentenperspectief
Jill Marcus (student Hogeschool Leiden)
De ontwikkelingen van AI gaan razendsnel, ook binnen het onderwijs. Tijdens mijn workshop laat ik vanuit het studentperspectief zien hoe AI zich binnen het onderwijs ontwikkelt. Met concrete voorbeelden illustreer ik de impact van AI op mijn eigen studie, zoals op mijn werkstukken. Net zoals AI snel evolueert, groeien studenten mee in hun vaardigheden om AI effectief te gebruiken. De manier waarop prompts worden geschreven, is de afgelopen jaren duidelijk veranderd.
Ook mijn eigen gebruik van AI is de afgelopen twee studiejaren aanzienlijk veranderd. Zo heb ik afgelopen schooljaar gepersonaliseerde GPT-modellen ontwikkeld voor de vakken Finance, Engels en Statistiek. Tijdens de workshop demonstreer ik hoe ik deze modellen heb getraind en hoe ik ze nu inzet om mijn leerproces te optimaliseren. Ik gebruik deze AI bijvoorbeeld om uitleg te vragen over moeilijke lesstof en om mezelf te toetsen met gepersonaliseerde oefentoetsen die de GPT zelf genereert!
Het doel van mijn workshop is om docenten bewust te maken van zowel de mogelijkheden als de valkuilen van AI in het onderwijs. Laat je verrassen door nieuwe inzichten en praktische tips die je direct kunt toepassen in je eigen lessen. Heb je specifieke wensen of ideeën voor opdrachten? Laat het mij weten!
Mis deze kans niet om je kennis over het gebruik van AI door studenten te vergroten en je onderwijs naar een hoger niveau te tillen!
Innovatie | 60 minuten | 13:00 - 14:00 | NL | F2.050
Workshop | Flexibel toetsen: waarom wil ik dat, wat doe ik al en hoe kan ik het verbeteren?
Wendy Peeters, Christina Schouten & Erik van Ree (Hogeschool Utrecht)
In het hoger onderwijs zijn 'gepersonaliseerd leren' en 'flexibele routes' hot topic. Hiermee wil men beter aansluiten bij de behoeften van de lerende. Dit vraagt om een andere benadering van toetsing: die moet flexibeler. Flexibel toetsen biedt kansen om toetsen toegankelijker te maken, studenten rijkere leerervaringen te geven en beter aan te sluiten bij de praktijkvraagstukken waar zij mee bezig zijn. Maar hoe kun je flexibel toetsen in de praktijk brengen? Welke keuzes kun je maken en op welke aspecten kun je flexibiliseren?
In deze workshop presenteren we een praktisch model dat je helpt om grip te krijgen op dit ontwerpvraagstuk. Je gaat actief aan de slag met je eigen toetsen: hoe flexibel zijn ze al? Waar wil je naartoe? En wat heb je daarvoor nodig? Ontdek hoe je jouw toetspraktijk kunt verbeteren en draag door flexibel te toetsen bij aan het leerproces van de student!
Innovatie | 60 minuten | 13:00 - 14:00 | NL | F2.054
Workshop | Kite flying with frameworks: freedom, guidance and review balanced
Martijn Kooijman (Hogeschool Leiden) & Beatrijs Maanicus (student Hogeschool Leiden)
How do you ensure that students have enough to hold on to in order to grow, without undermining their autonomy? In this workshop, participants experience how frameworks - or the lack of them - can affect feelings of autonomy and competence.
In the subject 'Praktijkleren' (learning in practice) within the program Applied Psychology, students work on their professional development with form-free, holistic assessment and constant feedback loops. Some fly immediately, while others linger on the ground for a while. What do they need to take off?
We experiment with frameworks: from little instruction and guidance to “maximum instruction” and guidance. From this experience, we reflect on the holistic way of testing: how do we find the right balance between autonomy and structure? And how can we use these insights for other modules?
Experience | 60 minuten | 13:00 - 14:00 | EN | B1.032
Festival Leren van toetsen 2025
Festival Leren van toetsen 2025info@lerenvantoetsen.nl
Festival Leren van toetsen 2025info@lerenvantoetsen.nlhttps://www.aanmelder.nl/festival-leren-van-toetsen-2025
2025-06-06
2025-06-06
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Festival Leren van toetsen 2025Festival Leren van toetsen 20250.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
UP EventsUP EventsTom Schreursweg 8 1067MC Amsterdam Nederland