Hackathon 'Truth of Data'

NL | Dinsdag 6 april t/m vrijdag 9 april 2021| Online

Tijdens de IoT Days Rotterdam 2021 'Truth or Data?' vindt tevens de hackathon “Truth of Data!” plaats (geen spelfout!). 


Thema 'Truth of Data!'

Deelnemers worden uitgenodigd een oplossing te vinden voor het issue dat data kunnen leiden tot verkeerde conclusies, dat data verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden of dat ze actief misbruikt worden.  

Hoe kunnen we de integriteit van data waarborgen?  
Wat kunnen we doen tegen ‘fake news’?  
Hoeveel invloed kun je uitoefenen op het wel of niet verspreiden van (jouw) data?  
Wanneer is nieuws (of data) belangrijker dan privacy? Of wanneer juist niet?  

“Hoe beschermen we de maatschappij tegen beïnvloeding door non-informatie?”  

 
Waarom je dit niet wilt missen

De oplossing met de hoogste potentie om daadwerkelijk een oplossing te bieden voor dit vraagstuk wordt beloond met een geldbedrag van € 1000. Voor de runner-ups zijn er prijzen van € 500 en € 250 respectievelijk. 

De hackathon vindt plaats gedurende de gehele week van de IoT Days Rotterdam en zal interessante interactieve online activiteiten bevatten. 

Studenten uit het hoger onderwijs (HBO/WO) worden met name uitgenodigd om deel te nemen, maar ook teams of personen uit het bedrijfsleven of andere onderwijsgroepen zijn van harte welkom. Voor studenten van de Hogeschool Rotterdam zijn er mogelijkheden om studiepunten te ontvangen bij deelname. Vraag hiervoor wel vooraf naar de mogelijkheden. 

Wanneer je je als groep aanmeldt, zorg er dan wel voor dat alle leden zich registreren via de aanmeldsite.


Meld je nu aan!


Extra programma onderdelen Hackathon 2021

 

Dinsdag 6 april 2021

14.00 - 16.00u

Lezing: meer info volgt z.s.m                            
19.00 - 20.30u   Online pubquiz (toegankelijk voor alle deelnemers van IoT)

Woensdag 7 april 2021

14.00 - 15.30u   Online escaperoom         

Donderdag 8 april 2021

16.00 - 17.00u   Fake Journal              

Vrijdag 9 april 2021

12.00-14.30u Presentaties hackathon: als deelnemer van IoT is er een live poll om mee te stemmen voor de winnaar van de IoT hackathon 2021!          

 


 

Programma dinsdag 6 april 2021

Pubquiz

NL| PUBQUIZ | DINSDAG 19.00-20.30u | MS TEAMS

In deze pubquiz hebben we 40 vragen die niets met de hackathon te maken hebben. De ideale manier om eventjes te ontspannen en natuurlijk te teambuilden. Wie van jouw teamgenoten blijkt er stiekem alles te weten van klassieke Disneyfilms en wie weet er alles over de Olympische Spelen van 1960? De pubquiz duurt ongeveer anderhalf uur.

 

Programma woensdag 7 april 2021

Online Escaperoom

NL| ONLINE ESCAPEROOM | WOENSDAG 14.00-15.30u | MS TEAMS

In deze escape room wordt jullie teamwork pas echt op de proef gesteld. Jullie nemen weer ouderwets de trein en in een aantal koffers zijn brieven gevonden met jullie passagiers-nummers erop. Iemand heeft geprobeerd een bericht aan jullie door te geven, maar die persoon is spoorloos. Nu is het aan jullie de taak om te achterhalen wat dat bericht was.

Maar let op! Er kan zomaar iemand zijn die de boel probeert te dwarsbomen.

 

Programma donderdag 8 april 2021

Fake Journal

NL| FAKE JOURNAL | DONDERDAG 16.00-17.00u | MS TEAMS

In deze fake journal word je in een paar minuten meegenomen in een journaal waar de waarheid en fantasiewereld met elkaar zijn verweven. Je gaat zelf op zoek naar alle vormen van ‘fake news’ in dit journaal. Hoeveel heb je er goed herkend?

 


Jury

Tomasz Jaskiewicz is lector bij het Kenniscentrum Creating010. Tomasz is actief binnen het onderzoeksthema Civic Prototyping. Daarbinnen voert Tomasz onderzoek uit naar nieuwe toepassingen en methodes, tools en processen om mensen in de stad te betrekken in digitale innovatie van hun sociale en fysieke leefomgeving.

Tomasz Jaskiewicz heeft een achtergrond in architectuur en stedenbouw en heeft praktische werkervaring met het ontwikkelen van experimentele architectuurprojecten, interactieve installaties en digitale ontwerptools. Tomasz heeft zijn MSc-diploma’s in architectuur en stedenbouw aan de TU Delft en aan de TU Gdansk gehaald. Hij is gepromoveerd aan de TU Delft, aan de faculteit Bouwkunde waarin hij onderzoek deed naar tools en methoden voor het ontwerpen van adaptieve gebouwen. Sinds 2014 werkte hij als universitair docent bij de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft, waar hij zijn onderzoek heeft gefocust op Explorative Prototyping als een strategie voor het omgaan met de complexiteit die inherent is aan het ontwerpen van interactieve omgevingen. Parallel daaraan heeft hij ook inhoudelijk onderzoek gedaan naar sociale praktijken binnen flexibele kantoorecosystemen en 'slimme' stadscontexten. Zijn onderzoek raakt thema’s zoals duurzaamheid, gedragsverandering, participatory design, IoT, AI en big data. Als lector Civic Prototyping is Tomasz zich aan het focussen op het betrekken van mensen in de stad in het ontwerp, de transformatie en de ontwikkeling van complexe socio-technologische ecosystemen.


Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Profielen is het onafhankelijke nieuwsmedium van Hogeschool Rotterdam. De redactie van Profielen werkt zich iedere dag door een berg nieuwsberichten, persberichten en social media posts heen. Het is de taak van de redactie om te selecteren wat er belangrijk is voor de hogeschoolgemeenschap en te checken of wat er beweerd wordt ook waar is. Het signaleren, herkennen en ontkrachten van fake news is voor ervaren journalisten een grote taak, fijn dat jullie in deze hackathon mensen gaan helpen bij de herkenning. 

 


Coaches

Peter Mazereeuw werkt bij Hogeschool Rotterdam waar hij hoofddocent is bij de opleiding  Informatica en als kernteamlid betrokken is bij een aantal studentprojecten, waaronder het "Microtransat" project: een boot autonoom over de oceaan laten zeilen. Zijn roots ligt bij Technische Natuurkunde (RUG-1988), daarna heeft hij in zeer diverse omgevingen bruggen geslagen tussen natuurkunde, ict en onderwijs. Van docent in het voortgezet onderwijs tot enterprise architect bij een ict-dienstverlener. Peter is altijd in voor pionieren en als het weer het een beetje toelaat, vind je hem op het water aan de helmstok. 


Robin Martijn is Honours-student Technische Informatica aan Hogeschool Rotterdam. Hij is binnen de opleiding zeer betrokken bij de vormgeving en kwaliteit van het onderwijs. Zo is hij voorzitter van de studievereniging van de opleiding, vanuit welke rol hij helpt met extra curriculaire activiteiten. Hieronder vallen bijvoorbeeld gastcolleges, studiereizen en pubquizes. Verder is hij als voorzitter van de opleidingscommissie altijd bezig met de vraag hoe we het onderwijs nog beter kunnen maken. 

Als Robin niet bezig is met de opleiding, is hij aan het werk bij een Rotterdamse start-up of bezig met (weer) een nieuw project dat hij niet gaat afmaken. 


Jayden Weverink is student Technische Informatica aan Hogeschool Rotterdam. In  zijn vrije tijd is hij vaak bezig met software en hardware projecten. Als hij hier niet mee bezig is besteedt hij zijn tijd aan zijn lichaam gezond te houden door te sporten of te koken.