Let op, dit is de website van het congres in 2023. Voor het Rotterdam Marathon Sportmedisch Congres 2024 klik hier

Rotterdam Marathon Study Group en Arko Sports Media hebben de handen ineen geslagen voor de organisatie van een nieuw medisch wetenschappelijk congres, voorafgaand aan de Rotterdam Marathon bedoeld voor alle (medisch en para-medisch) betrokkenen, beleidsmedewerkers en organisatoren van duursportevenementen. 

Binnen de Rotterdam Marathon Study Group is de afgelopen jaren ongelooflijk veel informatie verzameld gericht op hardlopen en andere duursporten. Deze kennis en ervaring komt in het congres uitgebreid aan bod. In één dag praten experts je via plenaire sessies en diverse verdiepende parallelsessies bij, waarbij je zelf je eigen programma uit kunt samenstellen.

Het congres is bedoeld voor:
. (sport)artsen;
. (sport)fysiotherapeuten;
. verpleegkundigen in de acute zorg SEH-IC-Ambulance;
. artsen in de acute zorg SEH-Internist Acute Geneeskunde;
. sportzorgmasseurs;
. andere sportzorgprofessionals/beleidsmedewerkers GHOR die betrokken zijn bij sportevenementen en andere duursporten;
. (hardloop)coaches;
. leveranciers en evenementenorganisatoren.

Richtlijn Duursport en Hardlopen - belangrijke aanvulling op Veldnorm Evenementenzorg
Tijdens het congres wordt de Richtlijn Duursport en Hardlopen toegelicht. In maart 2019 werd de (algemene) Veldnorm Evenementenzorg gepubliceerd om te definiëren wat goede evenementenzorg is en kwaliteitskaders voor de evenementenzorg (individuele zorgverlener, evenementenzorgorganisatie en ketenzorg) te bieden. De Richtlijn Duursport en Hardlopen is de eerste richtlijn die als aanvulling op de Veldnorm wordt gepubliceerd met meer specifieke richtlijnen. Het biedt een leidraad voor duursportevenementen zoals marathons, triatlons en andere loopsportevenementen. Bijvoorbeeld hoe veel voorkomende letsels worden behandeld, hoe te handelen bij levensbedreigende oververhitting. Daarnaast zijn er richtlijnen opgesteld over hoe de zorg bij deze evenementen wordt georganiseerd.

Voor meer informatie over de Rotterdam Marathon Study Group en haar leden, klik hier