Expertsessies

1. Duurzame inzetbaarheid van ondernemers?!

Josette Dijkhuizen (hoogleraar en ondernemer)

We spreken veel over duurzame inzetbaarheid, maar dan gaat het over werknemers, niet over ondernemers. Dat is best vreemd, want ondernemers vormen de motor van onze economie, ze creƫren waarde voor onze samenleving, en zij werken ook nog eens voor eigen rekening en risico. Het inzetbaar houden van ondernemers biedt kansen maar verdient wel meer aandacht. Hoe? Tijdens de expertsessie van prof. dr. Josette Dijkhuizen gaan we hierover met elkaar in discussie.

2. Problemen stapelen zich op voor bedrijfsleven

Albert Jan Swart (econoom ABN Amro)

Op het eerste oog staat de economie er nog goed voor, maar de relatieve rust lijkt stilte voor de storm. De industrie, de sector leisure, de winkelbranche, de voedingssector en de bouw krijgen later dit jaar een aantal economische schokken te verwerken. Aan de hand van een diepgaande analyse van de ABN Amro gaan we tijdens deze expertsessie met elkaar in gesprek over deze schokken en de mogelijke gevolgen voor ondernemers.

3. Meer ontspanning op de arbeidsmarkt in 2023?

Rob Witjes (hoofd arbeidsmarktinformatie UWV)

Rob Witjes neemt je mee in wat UWV ziet gebeuren in de huidige krappe arbeidsmarkt, hoe werkgevers en werkzoekenden daarmee omgaan en welke oplossingen worden gevonden. Hij gaat graag met de deelnemers in gesprek of hierin volgend jaar, gezien de onzekerheden in de economie, veranderingen zullen optreden waardoor mogelijk een andere focus moet worden ingesteld.

4. Hoe raakt de energiecrisis het bedrijfsleven?

Beer Pruijt & Guus Brouwer (beleidseconomen bij De Nederlandsche Bank)

Sinds energieprijzen sterk zijn gestegen wordt er steeds gesproken over overheidscompensatie voor de hogere energiekosten voor bedrijven. Vanuit de coronacrisis zijn we gewend aan ruime overheidscompensatie bij economische schokken, maar hoe groot is de noodzaak nu werkelijk voor het bedrijfsleven? En verstoren we de economie daarmee niet onnodig? Aan de hand van een analyse van De Nederlandsche Bank (DNB) gaan we tijdens deze expertsessie met elkaar in gesprek over de impact van de energiecrisis voor ondernemers.