Sessies ronde 3
only English
GEANNULEERD 63b. Praat je eigen student-assistent tot leven (let op: deze sessie start 16.30 uur en duurt 80 minuten)
Taalmodellen zoals ChatGPT, zijn een enorme uitdaging voor het onderwijs, maar ze zijn ook een kans! In deze sessie laten we je zien hoe je met de cursus-documentatie en een taalmodel je eigen student-assistent tot leven kan wekken - zonder te programmeren!
Door: Jasper Schelling (hogeschooldocent CMD)
37. Didactisch coachen van studievaardigheden vanuit Hoge Verwachtingen (let op: deze sessie start 16.30 uur en duurt 80 minuten)
Ontdek tijdens onze workshop hoe de Lerarenopleiding Gezondheidszorg & Welzijn studievaardigheden van studenten bevordert met didactisch coachen, door “StuDiCoachen”. Hoor hoe de opleiding LGW 'StuDiCoachen' samen met de expertisekringen Studievaardigheden en Didactisch coachen van hoge verwachtingen hebben ontwikkeld net als een aantal tools hiervoor, zoals een gestructureerde leidraad met voorbeeldvragen en feedbackmogelijkheden ‘StuDiCoachen’. Leer hoe deze innovatieve aanpak het studiesucces bevordert en ontdek hoe jij hier ook mee in de slag kunt in jouw onderwijspraktijk.
Door: Suzanne Melfor, (junior onderzoeker), Saskia Lavooij, Ozlem Yurtkap, Cemile Arioz-Tumkaya en Monique de Bruijn-Smolders
7. TrAI-out: gewoon klooien met Generatieve AI (let op: deze sessie start 16.30 uur en duurt 80 minuten)
Ben je nieuwsgierig naar Gen AI (bijvoorbeeld Chat GPT), maar heb je nog niet echt de tijd genomen om je erin te verdiepen? Je begrijpt dat het een krachtige technologie is, maar ziet ook nog niet helemaal hoe het van betekenis kan zijn in je werk of waar je op moet letten?
Door: Marije Brom (onderzoeker / innovator / hogeschooldocent Creating010 / Programma AI & Ethiek
1. Laat je meevoeren met de onderstroom (let op: deze sessie start 16.30 uur en duurt 80 minuten)
Door: Selma van Huijzen (docent-onderzoeker)
28. Innoveer je onderwijs: ‘meer’taal in je les!
Tijdens deze workshop krijg je concrete handvatten om je lessen opnieuw ‘meer’talig in te richten. Ervaar hoe het is om zelf inclusieve, meertalige werkvormen te doorlopen. Je wisselt uit hoe ‘meer’taal een rol speelt in je les. Welke uitdagingen zijn er in je les hieromtrent? Ontdek hoe je van uitdagingen kansen kunt maken om alle studenten te betrekken en hun meertalige kennis kunt inzetten voor een succesvolle les. Je gaat weg met nieuw lesmateriaal.
Door: Rivi Godfried (taalonderwijsadviseur OeO en Comenius-projectleider '100 dagen thuiskomen in taal' en Tamar Israël (taalonderwijsadviseur en docent Taalbewust leren)
9. Tips voor clips: hoe maak je een kennisclip echt effectief?
Wil je graag dat je student geboeid je kennisclip helemaal uitkijkt en ook nog leert wat de bedoeling is? Dan is deze sessie voor jou. Je krijgt tips uit Hollywood en uit de wetenschap die je meteen kunt toepassen om je volgende video nóg boeiender en leerzamer te maken.
Door: Hans Reitzema (adviseur blended learning)
42b. Digital ecosystems and data labs: Experimenting, learning and innovating with data
The development in data technology (big data, Artificial Intelligence, remote sensing) has grown exponentially in recent decades that it has even fundamentally changed society. This development is not only a result of advances in technology, but also one of necessity. Digitalisation is seen nationally and internationally as a means for the coming social tradition that can provide a solution to the shortages in the labour market, an ageing population and a growing population.
By: Prof. dr. Mark Scheper (research lead data supported healthcare / HR Datalab Healthcare)
26. Acht uitvoeringsprincipes voor een taalbewust curriculum
Het lectoraat Taalbewust hoger onderwijs doet praktijkonderzoek naar de relatie tussen taal en leren en naar effectieve manieren waarop opleidingen kunnen werken aan de ontwikkeling van taalcompetenties die nodig zijn in de studie en het beroep. In deze sessie presenteren we acht principes om te komen tot een taalbewust(er) curriculum, gebaseerd op internationaal onderzoek én op praktijkvoorbeelden binnen de HR zelf. Een uitgebreidere 'leidraad' is in ontwikkeling.
Door: Mirjam de Bruijne (docent bij IVL-master Taalbewust leren) en Mariska Okkinga (onderzoeker bij het kenniscentrum Talentontwikkeling). Zij zijn allebei verbonden aan de expertisekring Taalbewust Hoger Onderwijs.
31. Leerzamer feedback
Hoe zorg je dat studenten leren van feedback? Bij de Master Leren en Innoveren hebben we recent een paar tools uitgeprobeerd. En we werken in een innovatieteam van het Platform Leren van toetsen aan een model dat ons als docenten helpt onze eigen ‘feedbackgeletterdheid’ te vergroten. We delen tools, ideeën en ervaringen en vragen jullie om mee te denken. Wij leren ook graag van jullie. Actieve werkvormen verzekerd!
Door: Anne Potters en Rianne van der Niet (docenten master Leren en Innoveren)
8. EDIT-PACK, een praktische tool voor waarde(n)vol onderwijsontwerp
Wil jij aan de slag met activerende werkvormen om actuele problemen zoals gebrek aan motivatie, focus, binding en reflecterend vermogen van jouw studenten aan te pakken, maar weet je niet precies hoe? Kom dan naar onze sessie waarbij we je kennis laten maken met een tool die jou helpt je lessen gevarieerd en activerend te ontwerpen. Ook krijg je tijdens de sessie de gelegenheid om mee te denken aan uitbreiding en aanscherping van de tool.
Door: Ivo Vrouwe (lector Kenniscentrum Talentontwikkeling), Leendert Dorst (adviseur BlendHR), Bianca Luijpen (adviseur BlendHR) en Madelène Munnik (docent IGO)
4b. BOOST YOUR SELF
We invite you to experience in fifty minutes how we combine science, theory, ancient wisdom, practise & play to un-cover how immensely powerful you are if you start human being instead of human doing.
By: Simon van 't Riet (docent personal development / coordinator RBS Pre-masters) en Bianca-Rosa van der Gaag
44. De beste start voor een leven lang ontwikkelen
De maatschappij ontwikkelt zich razendsnel. Dit biedt mogelijkheden, maar leidt ook tot problemen. Studenten moeten zich hier steeds maar weer op kunnen aanpassen. Zij moeten zich een leven lang ontwikkelen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Initiatief en mogelijkheden tot leren zijn lang niet altijd aanwezig. In deze interactieve sessie deelt Kenniscentrum Business Innovation de worstelingen uit de praktijk, en gaan wij samen op zoek naar manieren om onze studenten verder te inspireren en activeren.
Door: Merle Bartsch (onderzoeker Kenniscentrum Business Innovation)
GEANNULEERD 40. Expliciete instructie van leerstrategieën. Hoe? Zo!
Docenten wordt steeds vaker gevraagd om aandacht te besteden aan leerstrategieën in hun lessen. Docenten willen dat graag, maar weten vaak niet goed hoe ze dat concreet kunnen doen – Geef ons eens een paar concrete voorbeelden! is vaak hun vraag. Studenten van Opleidingsschool SCOOL gingen tijdens een hackathon van 17 t/m 19 maart met deze vraag aan de slag en ontwikkelden ondersteunend materiaal wat docenten helpt bij het vertalen van leerstrategieën in concrete voorbeelden.
Door: Andries Vroegrijk (hoofddocent lerarenopleidingen)
2. Leading by example: creating an inclusive learning environment by developing Intercultural Competences in faculty staff
In our presentation we present a case study about a IC training programme for university lecturers, support staff and management that aimed to develop their intercultural competences. The training consisted of five 4-hour sessions in the course of 1 academic year and each session explored one specific aspect of working in an international and intercultural educational setting. Topics that were addressed included exclusion mechanisms, cultural identities and the impact of culture on work.
By: Christophe Van Puymbroeck, Cheryl Gerretsen and Jessica Shinnick (hoofddocenten)
51a. Wat betekent de Strategische Agenda voor mij?
Wat wil Hogeschool Rotterdam in de komende vijf jaar bereiken? Onderwijs en onderzoeken komen om de studenten heen te staan, zodat zij succesvol kunnen studeren in een eigentijdse omgeving. Studenten en hogeschool committeren zich met hun onderwijs en onderzoek aan grote vraagstukken waar we als samenleving voor geplaatst staan. Iedere student doet ertoe. En ons onderwijs en onderzoek doet ertoe.
Wij gaan graag met docenten in gesprek over wat de doelen betekenen en hoe docenten hieraan mee kunnen doen. Ook spreken we over de weg naar realisatie van deze doelen. We weten wel waar we willen uitkomen, maar hoe moeten we samen soms uitvinden. In ieder geval is het een verandering die iedereen zal raken. De deuren van lokalen gaan open, ook voor studenten van andere opleidingen; onderzoekers en docenten werken samen aan vraagstukken en externe partners zijn daar direct bij betrokken. Er gaat dus veel veranderen voor docenten. Samenwerken met externe partners waarmee een netwerk wordt gevormd, lesgeven over zaken waar je niet alles afweet, kritisch ten aanzien van wat tot nu toe geaccepteerd was in het vakgebied en dat overbrengen aan de studenten. En wat blijft is degelijke vakkennis die de basis vormt van de professionele en didactische vaardigheden om alle studenten naar de eindstreep te helpen.
Door: Jeroen Chabot en Jeroen Timmermans (kwartiermakers Strategy Office)
GEANNULEERD 53. Over je problemen praten is niet altijd gezond
Dr. Patricia Vuijk doet met haar zes promovendi onderzoek naar het mentaal welzijn onder vriendinnenkoppels in de leeftijd van 13-15 jaar. Hechte vriendinnen hebben de neiging om onplezierige ervaringen en emoties te herkauwen (samen piekeren, of 'co-rumineren'). Het aanleren van mindfulness-vaardigheden kan mogelijk helpen om meisjes gezondere emotieregulatie-strategieën aan te leren. Patricia vertelt in deze sessie over het mindfulness-programma Happy Friends, Positive Minds dat zij heeft ontwikkeld en over het onderzoek naar de effecten van het programma. Mogelijk kunnen we ook in gesprek over de mogelijkheden voor onze eigen studenten en hún welzijn.
Door: Patricia Vuijk (lector Meisjes en mentaal welbevinden)
57. Energietransitie is van ons allemaal; hoe verbind je onderwijs, onderzoek, ondernemers, overheid en omgeving?
Grote maatschappelijke opgaven als energietransitie willen we allemaal aan werken, maar hoe pak je dit nu aan als docent, zo'n groot onderwerp? Hoe kom je tot samenwerkingen met het bedrijfsleven, de omgeving, overheid en hoe verbind je onderzoek? In deze interactieve workshop gaan we hiermee aan de slag.
Door: Peter Kroon(programma coördinator Human capital energietransitie) en Anneloes de Vreeze-Vogelaar (manager PPS) en Johan Antonissen (themacoördinator energietransitie)
59. Futureproof energietransitie onderwijs; hoe en wie dan?
De energietransitie vraagt veel meer mensen dan dat we nu opleiden. We gaan samen met het Scheepvaart en transportcollege en het techniekcollege een doorlopende leerlijn ontwikkelen die nieuwe doelgroepen aantrekt, dan dat we nu al doen. Maar hoe dan? We verkennen wat er nodig is vanuit de markt en gaan dan met elkaar op zoek naar de nieuwe doelgroepen. Help ons mee hen te vinden!
Door: Erik van Dijk (themacoördinator energietransitie)
GEANNULEERD 60. Energietransitie onderwijs mede mogelijk gemaakt door praktijkgericht onderzoek
Het doen van praktijkgericht onderzoek gebeurt op meer plekken, maar hoe je de bevindingen van dit onderzoek terug kan brengen het curriculum in, is een grotere uitdaging. In deze sessie vertellen we hoe we onderzoek rondom warmte in de industrie terug hebben vertaald het onderwijs in; we hebben er een hele leerlijn van gemaakt. Dit biedt inspiratie om ook andere vormen te verkennen met elkaar.
Door: Brendon de Raad (docent en onderzoeker) en Robbert Hoogendijk (onderwijsmanager)
32b. Talent in transitie: “Ik zie niet, ik zie niet, wat jij wel ziet!”
Doe mee aan 'Talent in Transitie: “Ik zie niet, ik zie niet, wat jij wel ziet!”' en ontdek de kracht van jouw unieke perspectief in het opgavegericht werken. In deze dynamische workshop beginnen wij met een deel van een tekening; jouw perspectief en creativiteit voltooit het plaatje. Terwijl we onze vraagstukken uit onze interdisciplinaire programma's presenteren, nodigen we jou, als docent uit diverse disciplines, uit om te verkennen hoe jouw inzichten en expertise oplossingen voor deze vraagstukken kunnen verrijken en transformeren. Jouw visie kan de sleutel zijn tot ons gezamenlijke impact!
Door: Robert Ruisaard, Sjoerd Gerritsen en Ernst Phaff
Onderwijsparade 2024
Registratiewebsite voor Onderwijsparade 2024Hanna Drenth - Ron Weerheijm - Odile Keulers - Corinne Lammeonderwijsparade@hr.nl
Hanna Drenth - Ron Weerheijm - Odile Keulers - Corinne Lammeonderwijsparade@hr.nlhttps://www.aanmelder.nl/152611
2024-03-26
2024-03-26
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Onderwijsparade 2024Onderwijsparade 20240.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Hogeschool Rotterdam locatie Kralingse ZoomHogeschool Rotterdam locatie Kralingse ZoomKralingse Zoom 91 3015 EK Rotterdam Nederland