Sessies ronde 2

 

only English spoken

 
 alleen in het Nederlands

25. Klasse-gesprek. Gespreksstof over de pedagogiek in ons handelen in de klas

“Je moet steeds in het moment reageren, maar hoe weet je nou of je het juiste doet?” We worden elke dag geconfronteerd met ‘pedagogische momenten’. De student met een paniekaanval tijdens de toets. De student die in tranen uitbarst wanneer een casus wordt besproken. De student die seksueel getinte opmerkingen maakt.

Door: Monique van den Heuvel (hoofddocent pedagogiek en didactiek IVG/KCTO)

39. AI prima, maar wel met je eigen data

AI is technologie met enorme voordelen en veelbelovende toepassingen. Het heeft de mogelijkheid om ons leven te verbeteren op manieren die we ons nog niet kunnen voorstellen, van medische diagnoses tot zelfrijdende auto's en procesversnelling/versoepeling. Echter, zoals met veel nieuwe technologieën, kleven er ook aanzienlijke risico's aan het gebruik van AI. Het is van belangrijk dat we nadenken voordat we handelen en beseffen dat het verwerken van andermans gegevens met AI grote ethische en privacykwesties met zich mee kan brengen. In deze sessie zullen we verkennen hoe we AI op een verantwoorde en ethische manier kunnen inzetten en hoe de aankomende 'AI Act' hier net als de AVG een rol in gaat spelen.

Door: Jan Landsaat (privacy officer)

GEANNULEERD 42a. Digitale ecosystemen en datalabs: Experimenteren, leren en innoveren met data

De ontwikkeling in de data-technologie (big-data, Artificial Intelligence, remote sensing) zijn in de laatste decenia exponentieel gegroeid dat het zelfs de maatschappij fundamenteel veranderd heeft. Deze ontwikkeling is niet alleen het gevolg van de voortgang in de technologie, maar ook een van noodzaak. Digitalisering wordt nationaal en internationaal gezien als middel voor de komende maatschappelijke traditie die een oplossing kan bieden voor de te korten op de arbeidsmarkt, vergrijzing en toenemende zorgvraag. Om gewetensvol data-technologie te kunnen toepassen dienen onderzoekers, docenten en studenten de ruimte te krijgen om te experimenteren, leren en te innoveren.

Door: prof.dr. Mark Scheper (research lead Data Supported Healthcare / HR Datalab Healthcare


27. Innoveer je onderwijs: 'meer'taal in je curriculum!

Taal is cruciaal voor denken, leren en werken én een sleutel tot studiesucces, maar ook identiteit en verbinding. Daarom verdient taal aandacht in de hele opleiding.

Door: Tamar Israël (docent master Taalbewust leren IVL en taalonderwijsadviseur OeO) en Rivi Godfried (taalonderwijsadviseur en projectleider 100 dagen thuiskomen in taal)


11. Flexibel onderwijs voor iedereen met edubadges?!

Edubadges vergemakkelijken instituutsoverstijgend onderwijs en ondersteunen individuele leerpaden. Ze zijn een antwoord op de ambitie van HR om onderwijs aantrekkelijker en meer studentgericht te maken en sluiten aan op de ambitie in de Strategische Agenda om een Leven Lang Ontwikkelen (LLO) te bevorderen, zowel voor studenten als voor medewerkers.

Door: Eliza Voutcheva (embedded librarian), Machiel Blok (pabo-docent) en Walther van Mechelen (onderwijsadviseur)


GEANNULEERD 13. Promoveren als HR-docent bij Erasmus MC

In 2019 begon ik met een promotietraject bij Erasmus MC. Voor onderzoek naar nieuwe meetinstrumenten voor groeimetingen van couveusebaby's. Daarvoor eerst een NWO promotiebeurs voor leraren aangevraagd. In deze sessie deel ik mijn ervaringen.

Door: Ronald van Gils (hoofddocent) 


16. De kracht van het werken met verhalen in het onderwijs. Een heldenreis in 8 etappes.

"Ik had nooit gedacht dat mijn eigen verhaal een bijdrage zou leveren aan mijn professioneel handelen." Door verhalen als werkvorm te gebruiken ontdekken studenten welke ontwikkeling zij door maken. Verhalen zijn een bron van informatie en zijn het waard om verteld en gehoord te worden. We leren van en door verhalen.

Door: Saskia Klinkenberg


4a. BOOST YOUR SELF

We nodigen je uit om in vijftig minuten te ervaren hoe we theorie, wetenschap, oude wijsheid, spel en plezier gebruiken om te ontdekken hoe enorm krachtig we zijn wanneer we mens zijn in plaats van mens doen.

Door: Simon van 't Riet (docent Personal Development & coördinator RBS Pre-Masters) en Bianca-Rosa van der Gaag


GEANNULEERD 43. Je hoort het pas als je het vertelt

Weet jij wat er gebeurt als je de tijd neemt om het verhaal van een belangrijke (werk)ervaring te vertellen alsof je naar een film kijkt met jezelf in de hoofdrol? Een verhaal ontstaat niet vanzelf en het goed ‘uitluisteren’ en vertellen is een ontdekkingsreis dwars door ingesleten gewoontes. Eenmaal op gang lijkt het verhaal zichzelf te vertellen en ontvouwt zich een boeiend proces. Nieuwsgierig? Kom luisteren naar mijn ontdekkingstocht en denk mee over waarde en kansen.

Door: Ellen Roest


29. Vertraag, Verdiep en Verbind: een Onderwijsworkshop in Stress-Sensitieve Ondersteuning

Ervaar de synergie tussen vertraging en stress-sensitieve dienstverlening tijdens onze workshop. Ontdek actieve lesmethoden die onderwijs en vertraging combineren voor diepere verbindingen. Leer hoe stress-sensitieve benaderingen je ondersteuning verrijken en impact hebben op het onderwijs. Samen verkennen we inspirerende manieren om bewustzijn te vergroten en veerkracht te bevorderen, terwijl we essentiële vaardigheden integreren voor een holistische benadering van onderwijs en ondersteuning.

Door: Lilly Sovilj en Ruud van Horssen (kerndocenten)


20. Multidisciplinary Dialogues Towards Inclusive Education 

In education, we aim to create a learning environment that cultivates empathy, awareness and critical thinking. To achieve this, not only do we try to incorporate varied viewpoints in our class content, but also equip students with knowledge and a curious attitude that will lead to a more inclusive and globally aware society. In this workshop, we invite you to brainstorm on how you as an educator can achieve more inclusive class content within your field.


 

By: Anne Weijers (theory tutor at the Willem de Kooning Academie) and Jana Aridi (design tutor at the Willem de Kooning Academie)


46. Tools voor Transdisciplinair leren

Dompel jezelf onder in de wereld van transdisciplinair leren met deze workshop, gebaseerd op het boek 'Transdisciplinary Learning'. In deze workshop ga je aan de slag met diverse tools voor (multi-, inter- en/of) transdisciplinair leren en je vertaalt deze naar je eigen praktijk. Laat je inspireren door praktische voorbeelden uit ons Stadslab en ontdek hoe transdisciplinair samenwerken wordt gestimuleerd. Krijg daarnaast praktische handvatten voor EHBMO (eerste hulp bij multidisciplinaire ongelukken).

Door: Manon Mostert-van der Sar (regisseur Stadslab Rotterdam)


GEANNULEERD 10b. Projectonderwijs voor resultaat buiten én binnen de RBS

Wil je voor jouw studenten unieke, maar vergelijkbare opdrachten bij verschillende opdrachtgevers? Wil je de omgeving iets leveren wat direct aansluit bij hun industriestandaarden? Wil je samenwerken met de grote consultancy firms? Benieuwd hoe je daarmee ook nog onderzoek kunt doen of een bijdrage kunt leveren aan het kenniscentrum? Ontdek onze best practice over de inzet van audits voor projectonderwijs.
Door: Daisy Schouten en Sheehan Cameron

 

 

 

 

24b. Who am I in this environment?

The first year of study forms the basis for the student journey and plays a crucial role in the development of a student identity. As a first-year student, you lose an old identity and form a new student identity in the first year. But what exactly is a student identity? And are there specific factors that contribute to the identity formation process? During this discussion, we will dive into the concept of student identity and its importance for student success.

By: Claudia Gomes (researcher)


33. Hogeschool Rotterdam meertalig!

De hogeschool is een plek vol diversiteit en meertaligheid. Studenten en medewerkers brengen een schat aan talen met zich mee. Ben jij je bewust van de meertaligheid binnen jouw studentenpopulatie en team? Hoe waardeer je deze diversiteit en hoe integreer je het in jouw onderwijspraktijk? In onze sessie delen we graag ervaringen en bieden we inzichten in de voordelen van meertaligheid. Daarnaast reiken we praktische ideeën aan om deze diversiteit te benutten in het onderwijs.

Door: Ann Brosens en Stephany Massarou (docenten)


56. Masterclass energietransitie onder de loep

Energietransitie klinkt als een technische transitie, maar is veel meer een systeemverandering van oude fossiele grondstoffen en energie naar nieuwe herbruikbare middelen en energie. Heel de maatschappij, maar ook businessmodellen, logistieke ketens, productiewijzen zullen circulair ingericht moeten gaan worden. Dit vraagt om een systeemverandering op alle vlakken.

Door: Gijsbert Korevaar, Koen Dittrich en Marcel den Hollander (lectoren HR Tech)


32a. Samenwerken is superlastig en heel simpel! EAS opgavegerichte infrastructuur leidt tot transitietechneuten.

Hoe EAS de afgelopen jaren de infrastructuur heeft aangelegd voor multidisciplinair onderzoek en onderwijs wat geresulteerd heeft in een afgestemd semester 6 op de thema's Circulair, Energietransitie en Zorgtechnologie. En hoe deze structuur de ruimte biedt voor projecten die studenten opleiden tot 'transitietechneut'. In het bijzonder het voorbeeldproject rondom stadsgroen in o.a. de minor Circular Maker. En alle interventies die nodig waren om studenten samen te laten werken. 

Door: Eveline Bijleveld, Thema-coördinator Circulaire Makers Industrie voor het technisch domein en EAS Sem6 coördinator & Thomas Linders, hogeschooldocent IPO/EAS, mede-regisseur Experimentendak & Create for Nature Lab.