Sessies ronde 5
1. Hybride teaching from a Learn Anywhere room
Door: Ralf Hillebrand
In this session you will receive an explanation about the (technical) possibilities in a Learn Anywhere room. By sharing and receiving tips and tricks, we start a conversation about hybrid teaching.
Theme: Technology #learnanywhere #learnalways
==========================================================================================
2. Inclusieve professionele leergemeenschappen
Door: Joris Berding
Samen met collega’s je eigen onderwijs verbeteren? Ja! Meer vergaderen? Nee! Met ondersteuning van de WERKplaats Inclusieve pedagogiek en didactiek heb ik de afgelopen twee jaar samen met collega’s bij de opleiding Chemie (EAS) geëxperimenteerd met een alternatieve manier van samenwerken en samen leren: de professionele leergemeenschap (PLG).
In deze workshop vertel ik over mijn ervaringen met deze manier van werken en hoe het ons onderwijs voor studenten én voor docenten toegankelijker heeft gemaakt. Daarnaast gaan we interactief aan de slag met een voorbeeld van een PLG-activiteit.
Thema: Curriculumvernieuwing #samenleren #PLG
==========================================================================================
3. The great bake off
Door: Erik Hulsebosch, Leendert Dorst
The ABC Learning Design method used by University College London is adapted by us and extended to the ABC Design – Rotterdam University of Applied Sciences method. A workshop to redesign education under supervision to become more activating, reinforcing and blended. Visualize the student journey with balanced choices between synchronous or asynchronous; online or on site; descending from learning objectives and assessment to activities, teaching methods and tools; constructive coordination; collaborating teachers. The Great Bake Off is an accelerated version to calculate the method.
Theme: E-learning #blendedlearning #studentjourney
==========================================================================================
4. 100 Dagen thuiskomen in taal: Comenius Teaching Fellowship in ontwikkeling
Door: Rivi Godfried, Claudia Gomes
We presenteren ons Comenius Teaching Fellowship Project, waar wij staan met de ontwikkeling van een nieuw blended onderwijsprogramma ‘100 Dagen thuiskomen in taal’. We gaan in op het theoretisch kader dat we gebruiken in ons ontwerpproces vanuit de genredidactiek en Sense of Belonging. Ook zullen we jullie een aantal oefeningen geven, samen nadenken over hoe je dit in jouw onderwijspraktijk toepast.
Thema: Curriculumontwerp #senseofbelonging #comenius
==========================================================================================
5. Beelddenken en beoordelen
Door: Michiel de Ronde
Er zijn best veel studenten die heel goed zijn in hun vak, maar het heel moeilijk vinden om daar via geschreven tekst inzicht in te geven aan hun opleiding. Vaak heeft dat te maken met het feit dat deze studenten eerder in gehelen van plaatjes, gebeurtenissen, situaties denken, dan in volgordelijk geformuleerde zinnen en tekst. Vraag is hoe deze kwaliteit van het denken in beelden mee kan doen in het onderwijs en gehonoreerd kan worden in de beoordeling van het werk. Het werken aan het project beeld-denken en beoordelen heeft eigenlijk heel fundamentele vragen over de plaats van beoordelen in het onderwijs aan het licht gebracht. De vraag naar het ‘hoe’ van het beoordelen is verschoven naar de invloed die het beoordelen heeft op het leren en op het eigenaarschap in het leren. Er vindt gedurende ons onderzoek een verschuiving plaats van ‘Hoe doe ik het gevraagde kunstje voor de beoordelende docent (en kan ik dat dan wel goed genoeg)’, naar ‘Wat is essentieel in het beroep dat ik aan het leren ben en hoe kan ik mij daarin verder bekwamen?’
Deze verschuiving blijkt veel pedagogische kwaliteit van de docent als beoordelaar te vragen: hoe worden de beoordelingsrichtlijnen tot een gezamenlijke ruimte waarin je je kunt bewegen en koers kunt vinden / houden?
Thema: Toetsen en beoordelen #beelddenken #pedagogischekwaliteiten
==========================================================================================
6. De Happy Friends, Positive Minds-studie: Observationeel onderzoek naar excessief co-rumineren binnen vriendschappen van adolescente meisjes
Door: Patricia Vuijk
Excessief co-rumineren manifesteert zich in vriendschappen die van goede kwaliteit zijn. Desondanks hebben meisjes die excessief met vriendinnen co-rumineren een verhoogd risico op het ontwikkelen van depressies. School- en sociale professionals maken zich in het kader van depressiepreventie vaak zorgen om meisjes zonder vriendinnen, of om meisjes die worden gepest. Excessief co-rumineren blijft daardoor vaak te lang onopgemerkt, waardoor depressieve klachten kunnen persisteren, kunnen escaleren en steeds moeilijker te behandelen zijn. In deze workshop krijg je een korte training om daarna de verschillende componenten van co-rumineren met behulp van casuistiek uit de Happy Friends, Positive Minds-studie zelf te leren onderscheiden en te herkennen. Je leert eveneens hoe deze verschillende componenten differentieel verbonden zijn met zowel positieve als negatieve ontwikkelingsuitkomsten bij meisjes, waardoor het belang van adequaat leren signaleren duidelijk wordt.
Thema: Onderwijsvernieuwing #depressiebesmetting #co-rumineren
==========================================================================================
7. Aan de slag met je formatieve evaluatie
Door: Martje Köhlen
Vanuit de basistheorie van o.a. Dylan Wiliam en de formatieve toetscyclus, bespreken we wat formatieve evaluatie is (en wat het niet is). We maken daarbij voortdurend gebruik van voorbeelden uit de eigen praktijk, want iedereen doet al wel iets aan formatief evalueren (en door onze technieken te delen, inspireren we elkaar). Vervolgens gaan we met formatieve technieken aan de slag, op zoek naar een toepassing of een verbetering in die toepassing. Je loopt weg met een aangescherpt begrip van formatief evalueren en een bak aan inspiratie. Geschikt voor ‘beginners’, maar ook interessant als je al wat verder bent.
Thema: Evaluatie #formatieveevaluatie
Onderwijsparade
Registratiewebsite voor OnderwijsparadeHanna Drenth - Ron Weerheijm - Odile Keulers - Corinne Lammeonderwijsparade@hr.nl
Hanna Drenth - Ron Weerheijm - Odile Keulers - Corinne Lammeonderwijsparade@hr.nlhttps://www.aanmelder.nl/onderwijsparade2022
2022-03-17
2022-03-17
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Onderwijsparade Onderwijsparade 0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Hogeschool Rotterdam locatie Wijnhaven 61Hogeschool Rotterdam locatie Wijnhaven 61Wijnhaven 61 3011WJ Rotterdam Nederland