Nationaal Congres Social Impact Bond

8 oktober 2015 | 11.30 – 17.30 uur | NatLab, Eindhoven | Bijdrage: € 99,00 per persoon

 

Het congres is uitverkocht.

Mocht u toch graag willen deelnemen aan het congres neem dan contact op via sib@startfoundation.nl.

 


‘Social Impact Bonds (SIB’s) zijn hip en trendy’

“Social Impact Bonds zijn hip en trendy. Geen wonder dat veel gemeenten er iets mee willen doen. Maar de constructie is complex en er liggen allerlei valkuilen op de loer. Positieve, maar ook negatieve. Start Foundation deed veel kennis op met de eerste twee SIB’s van Nederland. Wij zien het als onze maatschappelijke rol om die kennis te delen. SIB’s kunnen, mits zorgvuldig geconstrueerd, ook in Nederland een verrijking zijn in de aanpak van maatschappelijke problemen.” ~ Jos Verhoeven, algemeen directeur Start Foundation. 

Wat voorafging …
Een overheid die kampt met teruglopende middelen. Algemene onvrede over de effectiviteit van arbeidsintegratiemethoden. Private investeerders die nieuwe mogelijkheden zoeken om maatschappelijk te investeren. Dat alles bij elkaar vormt een ideale setting voor nieuwe financieringsvormen. Zoals de Social Impact Bond (SIB).

Wat is een SIB? 
Een SIB is een financieringsconstructie waarbij private partijen investeren in de aanpak van een maatschappelijk probleem dat de overheid veel geld kost. Bij het behalen van het vooraf afgesproken maatschappelijk resultaat betaalt de overheid de investeerders terug met het geld dat zij hierdoor bespaart, inclusief een eventueel rendement. Een SIB is een innovatieve vorm van sectoroverstijgende samenwerking tussen overheid, financier en uitvoerder (opdrachtnemer). De samenwerking met private investeerders leidt er toe dat er efficiënter en effectiever gewerkt wordt. Er valt dus veel te winnen met een SIB. De allereerste SIB wereldwijd werd gelanceerd in Engeland, en aldaar noemen ze het ook wel een ‘pay for success’ of ‘pay by results’.

Trendsetter 
SIB’s zijn nu nog tamelijk zeldzaam in Nederland, maar het tij keert razendsnel. Als pionier is Start Foundation betrokken bij de eerste twee SIB’s van Nederland. Dat betreft de aanpak van jeugdwerkloosheid in Rotterdam (2013) en in Utrecht (2015). Dat zette een trend. Inmiddels duiken er ideeën op voor nieuwe SIB’s om de meest uiteenlopende maatschappelijke problemen op te lossen. Hoogste tijd dus voor Start Foundation om haar kennis over de mogelijkheden én onmogelijkheden van SIB’s te delen. 

Voor wie?
Hoe zet je een SIB op? Wat zijn de ‘do's and don'ts’? Daarover gaat het op 8 oktober. Het congres is bedoeld voor:
•    overheidsfunctionarissen (gemeente, provincie, landelijke overheid)
•    impact-investeerders
•    de filantropische sector
•    banken
•    verzekeraars
•    opdrachtnemers/uitvoerders (arbeidsintegratie) 

Keynote spreker
Keynote spreker is de Engelse onderzoekster Emilie Goodall. Wereldwijd een veelgevraagd spreker. Haar positie is dan ook uniek, want zij deed onderzoek naar de eerste 26 SIB’s die de wereld kent. 
Het congres wordt gepresenteerd door Rens de Jong (debatleider en presentator) en er zijn kennissessies met Mirjam Sterk (voormalig Ambassadeur aanpak Jeugdwerkloosheid), Sadik Harchaoui (directeur van Society Impact) en Harry Hummels (professor Ethiek, Organisaties en Samenleving). 

De oogst …
Na het congres bent u bekend met:
•    de financiële ‘constructie’ van een SIB;
•    de spelregels voor succesvolle samenwerking tussen overheid, investeerder en uitvoerder;
•    registratie en impactmeting van een SIB;
•    kansen en valkuilen van een SIB.

 

registratiebalies
 registratiebalies