Workshopronde 2 (11:00 - 11:50 uur)
Workshop 10
AlzheimerFluisteren: Adelheid Roosen en Anne Goossensen in gesprek over wonderlijke ontmoetingen in de zorg
FemaleEconomy
Theatermaakster Adelheid Roosen ( film 'Mam' | 'In de Leeuwenhoek', Thuis op Zuid en vele andere producties ) en prof.dr. Anne Goossensen ( Universiteit voor Humanistiek | Professor Informal Care & Care Ethics ) gaan met elkaar in gesprek over de uitkomsten van het evaluatie-onderzoek naar de betekenis en impact van AlzheimerFluisteren in de praktijk van de zorg.
Wat is AlzheimerFluisteren? Hoe heb of krijg je gevoel voor de spontane uitnodiging die uitgaat van mensen met dementie? Hoe word je een zorgorganisatie die inspireert tot wonderlijke ontmoetingen? Is het een natuurtalent? Kan je het leren? Wat is de methodiek van het AlzheimerFluisteren? Hoe kunnen de kunsten en de zorg elkaar hierin versterken?
Door: Anne-Marth Hogewoning (gespreksleider), projectleider AlzheimerFluisteren
Workshop 11
State of the art ontwikkelingen binnen 'fluid biomarkers' voor Alzheimer
Roche Diagnostics
Patiënten met Alzheimer maken op dit moment een uitdagende periode door. Niet alleen mogen ze geen bezoek ontvangen van hun dierbare familieleden, maar ook de essentie van de impact van het Coronavirus op het leven is lastig te begrijpen. Zeker voor hen.
Voor de meesten van ons is er hierna een nieuw normaal, waarin we met kwaliteit van leven en in goede gezondheid de draad weer gaan oppakken. We hebben dan weer perspectief om door te gaan. Patiënten met Alzheimer verliezen dat houvast.
Het ontwikkelen van hét Alzheimer medicijn is dus belangrijker dan ooit, want ook Alzheimer patiënten hebben hoop. Er is veel goed onderzoek gaande, maar de oplossing is niet morgen beschikbaar. Waar veel wetenschappers ondertussen ook aan werken zijn betere diagnostische biomarkers, die artsen helpen bij het stellen van de diagnose of behulpzaam zijn bij het vaststellen van de progressie van Alzheimer.
Tijdens het Jaarevent zal het Amsterdam UMC ingaan op ontwikkelingen van CSF/bloed biomarkers binnen het veld van Alzheimer. Roche Diagnostics faciliteert deze workshop.
Door: Charlotte Teunissen, Amsterdam UMC; Lisa Vermunt, Amsterdam UMC; Lies Thijssen, Amsterdam UMC
Workshop 12
Partner in Balans; online zelfmanagement interventie voor partners of andere naasten van mensen met dementie
Alzheimer Centrum Limburg; Maastricht University
Tijdens deze sessie krijgen deelnemers meer inzicht in zelfmanagementtechnieken voor naasten en hoe de effectief bevonden online zelfmanagement cursus ‘Partner in Balans’ daarbij kan ondersteunen. De cursus is een online zelfmanagementinterventie en heeft als doel de veerkracht van naasten preventief te versterken en op deze manier overbelasting en bijkomende psychische en lichamelijke klachten in een later stadium van de ziekte te voorkomen.
In de workshop zal samen met de deelnemers één module uit de cursus worden doorlopen vanuit het perspectief van de mantelzorger en de rol van de coach en laat deelnemers de meerwaarde van deze cursus zien voor naasten en professionals.
Na afloop van de sessie hebben deelnemers:
meer inzicht in zelfmanagementtechnieken voor naasten;
inzicht in de rol van coach en hoe ze zelf coach kunnen worden;
kennis van de meerwaarde van deze cursus voor naasten;
kennis van potentieel psychosociaal zorgaanbod Partner in Balans;
inzicht in de methodiek en inhoud van deze online zelfmanagement interventie.
Door: drs. Jeroen Bruinsma en dr. Kirsten Peetoom (onderdeel van team Partner in Balans)
Workshop 13
Dementiezorg over schotten heen!
Dementiezorg voor Elkaar
Het is de gruwel van iedere zichzelf respecterende zorgverlener: mensen met dementie die steeds hetzelfde verhaal vertellen aan verschillende hulpverleners. Oorzaak? De bekostiging daarvan gaat onder een andere wet vallen. Dementiezorg voor Elkaar zette een experiment op met een aanpak om de ervaren schotten in de financiering van de dementiezorg te beperken. .In drie gemeenten is gekeken of en hoe ervaren schotten kunnen worden weggenomen, welke dilemma’s er zijn en welke knelpunten moeten worden verhelderd. De ervaringen zijn verwerkt in een stappenplan waarmee dementienetwerken, gemeenten en zorgverzekeraars samen aan de slag kunnen. In deze workshop hoor je alles over deze aanpak en krijg je handvatten om ook zelf aan de slag te gaan!
Door: Sandra Dahmen (Vilans) en Barbara de Groen (Vilans), adviseurs Dementiezorg voor Elkaar, Jessica Michgelsen, junior onderzoeker (Vilans)
Workshop 14
Het Belevingsconcert, in contact als er geen woorden meer zijn
Cordaan
Speciaal voor mensen die al ver in hun dementie zijn, waar moeilijk contact mee te maken is middels andere vormen van communicatie, hebben we het Belevingsconcert ontwikkeld.
Bij een Belevingsconcert worden bekende en onbekende liederen gezongen. Er wordt geïmproviseerd met zang en muziek op allerlei (eenvoudige) instrumenten die op elkaar zijn afgestemd. Het is een belevingsgerichte, zintuiglijke vorm van samenkomen, waarbij onder andere gebruik wordt gemaakt van muziek en zang, sfeer en aanraking.
In de Belevingsconcerten wordt muziek ingezet om contact te maken, om samen momenten van zingeving te beleven en om delen van het geleefde leven terug te geven op een andere manier. Het Belevingsconcert is een methodiek die muziek en zingeving samenbrengt, gericht op persoonlijke aandacht voor, verbondenheid met en waardigheid van mensen met dementie.
Door op de link te klikken is bij het tweede filmpje https://www.cordaan.nl/leestekens-levenskunst-van-mensen-met-dementie te zien hoe dit eruit (kan) zien. Er zijn verschillende varianten mogelijk van een Belevingsconcert. Tijdens de online workshop vertellen wij u wat een Belevingsconcert inhoudt, wat u tijdens de training leert en is er na afloop gelegenheid om vragen te stellen.
Door: Irene Kruijssen, neurologisch muziektherapeut en Eline Hoorweg, muziektherapeut en geestelijk verzorger
Workshop 15
Zet communicatie in om gezondheidsverschillen te verkleinen met goede dementiezorg
Pharos
Het is belangrijk om iedereen goede dementiezorg te bieden. Daarvoor is communicatie en passende informatie bij uitstek een sleutel. Pharos heeft ervaring en expertise bij het kiezen van de juiste communicatiemiddelen, bij uitstek voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden en migranten. Deze kennis delen we graag met jou. Na de workshop kun je meteen jouw kennis versterken door goede communicatiestrategie in te zetten. Deze strategie helpt je bij de brede aanpak van goede zorg en ondersteuning. We zullen het proces achter deze dementieproducten nauw met u doornemen.
Door: Drs Roshnie Kolste, projectleider bij Pharos en Karin Egelmeer MSc, communicatieadviseur bij Pharos
Workshop 16
CRDL: Resultaten, feedback en ervaringen op basis van wetenschappelijk onderzoek en gebruikers-evaluatie
CRDL
Begin november 2020, op het moment wanneer het Jaarevent Deltaplan Dementie 2020 plaatsvindt, zijn er ongeveer 1.000 CRDL’s in gebruik, waarvan het grootste deel bij zorginstellingen in Nederland. Daarnaast wordt CRDL ook ingezet bij zorginstellingen in België, Frankrijk, Duitsland en verspreid over enkele andere landen.
Inmiddels heeft er in Nederland afgerond, onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek plaatsgevonden naar het CRDL-effect op het maken van contact en op het creëren van interactie bij mensen met gevorderde dementie.Dit onderzoek en de resultaten hiervan zijn in april 2020 gepubliceerd in het Tijdschrift voorOuderengeneeskunde, het vaktijdschrift van Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde.
Verder zijn er inmiddels meer dan 450 CRDL-gebruikersevaluaties ingevuld door zorgmedewerkers, familieleden, mantelzorgers en vrijwilligers. De workshop presenteert een samenvatting van de resultaten van het onderzoek en evaluaties en definieert acties voor verbeteringen.
Door: Ger Schuivens, directeur CRDL
Workshop 17
Samen beslissen, de toolbox
Dementiezorg voor Elkaar
Met ‘Samen beslissen’ kunnen professionals in zorg en welzijn mensen met dementie helpen keuzes te maken en beslissingen te nemen die het beste bij hen passen. Maar hoe doe je dat? Dementiezorg voor Elkaar stelde een toolbox samen met tips en materialen voor het proces van samen beslissen. Leontien Groen en Ruth Pel geven je concrete tips en handvatten voor samen beslissen met mensen met dementie en hun naasten.
Door: Leontine Groen (Hogeschool Windesheim) en Ruth Pel (Vilans)
Workshop 18
DemenTalent, echt anders denken en handelen
Dirkse Anders Zorgen
Mensen met dementie worden steeds afhankelijker (gemaakt). DemenTalent doorbreekt dat. Mensen met dementie worden weer dienstbaar voor anderen, via het uitvoeren van vrijwilligerswerk. In deze workhop worden de ervaringen van 7 jaar DemenTalent gedeeld, wordt inzicht gegeven in wetenschappelijke bevindingen, maar wordt ook het debat gevoerd over echt anders denken en handelen bij dementie. DemenTalent als aanjager voor noodzakelijke veranderingen richting dementievriendelijker samenleving.
Door: Ruud Dirkse
Jaarevent Deltaplan Dementie 2020
Denijs Guijtinfo@deltaplandementie.nl
Denijs Guijtinfo@deltaplandementie.nlhttps://www.aanmelder.nl/116586/subscribe
2020-11-03
2020-11-05
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Jaarevent Deltaplan Dementie 2020Jaarevent Deltaplan Dementie 20200.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Jaarbeurs UtrechtJaarbeurs UtrechtJaarbeursplein 3521 AL Utrecht Nederland