Workshopronde 3 (13:00 - 13:50 uur)
Workshop 19
Informatieve workshop over de leergang “probleemgedrag bij dementie'
Stichting Geriant
Vanuit de regering wordt gepleit om mensen met dementie zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Mensen die worden opgenomen in verpleeghuizen zijn dus verder gevorderd in hun dementie dan voorheen. Dit brengt een grotere zorgzwaarte met zich mee, waaronder een toename van moeilijk gedrag.
De leergang “probleemgedrag bij dementie” is speciaal ontwikkeld voor gediplomeerde verzorgenden IG niveau 3 en verpleegkundigen niveau 4. In deze leergang willen we de deelnemers handvatten geven om met moeilijk gedrag om te gaan, en signalen op te vangen om probleemgedrag te voorkomen. Niet alleen, maar samen met andere disciplines – want de leergang is gebaseerd op methodisch en multidisciplinair werken.
Uniek in deze leergang is dat de deelnemers zelf aan de slag gaan met probleemgedrag van één van hun eigen bewoners. Ze bouwen hiermee een mooi porfolio op. Nieuwsgierig? Kom binnen, en laat u informeren!
Door: Annegreet van Schaik, Verzorgende Geriant-kliniek, Trainer
Workshop 20
Medicijnontwikkeling: waar staan we nu?’
Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen
Wat is de stand van zaken bij de ontwikkeling van een effectief medicijn tegen dementie? Veel onderzoeken zijn gestrand, het is een taaie strijd, maar inmiddels weten we wel steeds meer over het ontstaan en de behandeling van dementie. Een toelichting op ‘de pijplijn’ van medicijnen in ontwikkeling.
Door: Gerard Schouw (VIG) en Hans van Loenen (Biogen)
Workshop 21
Uit de schaduw, in het licht. Dementie op jonge leeftijd in perspectief
Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd
Jonge mensen met dementie hebben andere ondersteuningsbehoeften dan oudere mensen met dementie. Het Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd zet zich in voor de ontwikkeling van passende zorg bij dementie op jonge leeftijd. Dit doen zij samen met 44 zorgaanbieders en diverse kennis- en samenwerkingspartners. In deze workshop nemen onze sprekers de deelnemers mee in de activiteiten van het Kenniscentrum en de opbrengsten van projecten gericht op het verbeteren van de zorgpraktijk, de toerusting van zorgprofessionals in hun dagelijks werk met de doelgroep en de ondersteuning van mantelzorgers in het omgaan met de gevolgen van de dementie. Deze projecten zijn uitgevoerd in het kader van het programma Dementiezorg Voor Elkaar of als onderdeel van het UNICITY-project. De sprekers zullen ook op interactieve wijze met de deelnemers kijken naar wat logische vervolgstappen zijn als het gaat om de verbetering van de zorg en ondersteuning voor jonge mensen met dementie en hun naasten.
Door: Dr. Christian Bakker, Programmaleider Dementie op Jonge Leeftijd, Prof. Dr. Raymond Koopmans, Hoogleraar Ouderengeneeskunde; Dr. Kirsten Peetoom, post-doc onderzoeker Alzheimer Centrum Limburg; Drs. Jessica Michgelsen, Adviseur en Junior onderzoeker, Vilans/Radboudumc, Jeroen Bruinsma, promovendus Alzheimer Centrum Limburg
Workshop 22
Anders kijken naar dementiezorg: voorlopers in het MBO/HBO
ProMemo, Expertisecentrum Dementie voor Professionals van Hogeschool Windesheim & King Arthur Groep, Zorg & Werk
Tijdens deze workshop geven wij een inkijkje in het onderwijsprogramma van deze voorlopers in het MBO en HBO onderwijs. Aan deze opleidingen nemen studenten vanuit verschillende achtergronden en disciplines deel. De eerste ervaringen laten zien dat juist de keuze specifiek voor dementie zorgt voor onderlinge verbinding en resultaat.
Wij delen de ervaringen, resultaten, mogelijkheden, uitdagingen en kansen die komen kijken bij deze opleidingen. De sprekers hebben ervaring in het ontwikkelen van erkend onderwijs voor (toekomstige) professionals. Studenten ontwikkelen zich tot professionals die oog hebben voor de mens achter dementie, de mogelijkheden zien en benutten voor een inclusieve samenleving waarin plek is voor mensen met dementie.
Door: Jarcine Spaander, King Arthur Groep; Maarten Vergeer, Zorg & Werk Academy; Gözde Duran, ProMemo, Expertisecentrum Dementie voor professionals van Hogeschool Windesheim
Workshop 23
“Eerste hulp bij leven met dementie”
Stichting Transmuraal Netwerk Midden-Holland & Netwerk Dementie Fryslân
Binnen het Netwerk Dementie Fryslân is een pilot uitgevoerd waarbij de gespecialiseerd casemanagers dementie tijdens de diagnostische fase samen optrekt met de Specialist Ouderengeneeskunde. Aan het einde van het traject voeren zij samen een ‘Verhelderend diagnosegesprek’ uit waarin de behoeften van de persoon met dementie en diens mantelzorger centraal staan. Zo ook de wens om casemanagement dementie te ontvangen.
Uit onderzoek is gebleken dat mensen net na de diagnose dementie in een zwart gat kunnen vallen en veel behoefte hebben aan (eerdere en frequentere) psychosociale ondersteuning. Daarom schakelt de regio Midden-Holland een dementiecoach in die een ‘eerste hulp bij leven met dementie’ gesprek voert net na de diagnose. Het gesprek heeft als doel om kortdurende praktische- en psychosociale ondersteuning te bieden aan cliëntenparen.
Door: Karolien Vos (Gespecialiseerd casemanager dementie Palet/KwadrantGroep),Marjo Tijkotte (Specialist Ouderengeneeskunde KwadrantGroep), Riëtte Oudenaarden, (Verpleegkundig Specialist Groene Hart Ziekenhuis), Jacqueline Blom (netwerkcoördinator Transmuraal Netwerk Midden-Holland)
Workshop 24
Bouwen aan een samenwerking in de regionale keten
Dementiezorg voor Elkaar
Als iets een kritische succesfactor is bij het tot stand brengen van goede dementiezorg en ondersteuning, dan is het wel: samenwerking. In de bijna 200 adviestrajecten van Dementiezorg voor Elkaar in de afgelopen vier jaar, kwam dat duidelijk naar voren. Dementiezorg voor Elkaar verzamelde tools en ervaringen van ketencoördinatoren. Hiermee kun je zelf aan de slag om de samenwerking goed van de grond te krijgen of door te ontwikkelen. Verschijnt in het najaar. In deze workshop krijg je een inkijkje, en natuurlijk volop tips hoe je de samenwerking kunt versterken.
Door: Annelies Kooiman (Movisie), adviseur Dementiezorg voor Elkaar
Workshop 25
Op naar een dementievriendelijke gemeente...hoe doen ze dat in Twente?
Samen dementievriendelijk
Kwetsbare mensen een betekenisvol leven bieden in een gemeente. Dat wil iedere gemeente voor zijn inwoners. Maar hoe kom je zover? Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat mensen met dementie zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen? Wie gooit de eerste steen in het water en wat is er nodig om echt tot actie te komen voor mensen met dementie en hun naasten? In Twente zetten alle 14 gemeenten zich op hun eigen wijze, passend bij hun eigen inwoners, in om Twente dementievriendelijk te maken. Ketenregisseurs Ine Bonke en Loes Heerts van het Netwerk Dementie Twente nemen u mee in hun ambities, werkwijzen, samenwerkingsverbanden, keuzes, timing en natuurlijk ook de hobbels op hun weg. Een workshop vol inspiratie voor gemeenten die de eerste stappen naar een dementievriendelijke samenleving willen zetten.
Door: Ine Bonke en Loes Heerst (ketenregisseurs Dementie Twente), Josephine Lambregts-Rusche (Alzheimer Nederland) en Saskia de Jonge (Samen dementievriendelijk)
Workshop 26
Nederlands Geheugenpoli Netwerk: ambitie, praktijk en toekomst
Nederlands Geheugenpoli Netwerk
Het Nederlands Geheugenpoli Netwerk (NGN) is voor iedereen die werkt op een geheugenpolikliniek: artsen, medisch specialisten en verpleegkundigen. Onze ambitie: de zorg voor mensen met geheugenproblemen verbeteren. Dit willen we bereiken door vragen, onduidelijkheden en zorgen uit de praktijk boven tafel te krijgen en daar oplossingen voor te zoeken of een standpunt over in te nemen. Tijdens de workshop zal worden toegelicht op welke manier het NGN zijn ambitie concreet invult nu en in de nabije toekomst. Tevens worden ideeen opgehaald voor invulling van deze ambitie in de toekomst.
Door: Femke Bouwman, Neuroloog bij Alzheimercentrum, VUmc, Amsterdam en voorzitter Nederlands Geheugenpoli Netwerk
Workshop 27
Dementie met Lewy bodies
Alzheimercentrum Amsterdam
Vanuit het Memorabel-programma zijn 2 projecten gehonoreerd die Dementie met lewy bodies betreffen. Graag delen we de opbrengsten van ons onderzoek, geven we meer inzicht in de ziekte DLB, na de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie en gaan we graag in discussie over wat de volgende stappen moeten zijn.
Door: Frank Jan de Jong, neuroloog, Alzheimercentrum Erasmus MC en Evelien Lemstra neuroloog, Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam Universitaire Medische Centra, locatie VUMC
Workshop 28
Casemanagement Dementie & de Sociale Benadering bij Dementie
V&VN
De sociale benadering en Casemanagement Dementie lijken nu paralel zich naast elkaar te ontwikkelen. Waar vinden de Sociale Benadering en Casemanagement Dementie elkaar en wat kunnen we van elkaar leren?
Door: Gerben Jansen, Senior Casemanager Dementie regio Mark
& Vliet en Mark Smit Kernteamlid bij Tao Care
Jaarevent Deltaplan Dementie 2020
Denijs Guijtinfo@deltaplandementie.nl
Denijs Guijtinfo@deltaplandementie.nlhttps://www.aanmelder.nl/116586/subscribe
2020-11-03
2020-11-05
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Jaarevent Deltaplan Dementie 2020Jaarevent Deltaplan Dementie 20200.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Jaarbeurs UtrechtJaarbeurs UtrechtJaarbeursplein 3521 AL Utrecht Nederland