Het Nature Smart Cities business model

 

Ga zelf aan de slag met een nieuwe tool voor groene infrastructuur

Vandaag worden steden en gemeenten meer dan ooit geconfronteerd met uitdagingen rond klimaatadaptatie, biodiversiteit en de leefbaarheid van de openbare ruimte. Het gebruik van groene infrastructuur (groendaken en -gevels, onthardingsprojecten, wadi’s, aanplant van bomen, etc.) biedt hiervoor talrijke oplossingen en voordelen.

Lokale overheden hebben echter soms moeite om een businesscase te maken die nodig is om investeringen in groene infrastructuur te kunnen verantwoorden. Groene infrastructuur wordt hierdoor soms ten onrechte beschouwd als minder voordelig en duurder dan conventionele oplossingen.

In het kader van het Interreg project Nature Smart Cities werd daarom door onderzoekers van de Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent en Imperial College Londen een business model voor groene infrastructuur ontwikkeld.

Met deze nieuwe tool kunnen gebruikers op een eenvoudige manier verschillende scenario’s met elkaar vergelijken op gebied van ecosysteemdiensten als bijvoorbeeld biodiversiteit, recreatie, waterinfiltratie en luchtkwaliteit. Daarnaast maakt de tool ook kostenramingen voor de verschillende scenario’s en een overzichtelijk factsheet waarmee een onderbouwde business case kan worden opgesteld.

Nature Smart Cities organiseert in 2022 een gratis trainingsprogramma om kennis te maken met dit business model. Het programma is gericht naar medewerkers en beleidsmakers van steden en gemeenten die werken rond omgeving, milieu, groenbeheer of financiën. Ook andere geïnteresseerden in groene infrastructuur zijn van harte welkom. Tijdens de workshops worden er inspirerende praktijkvoorbeelden gedeeld en krijgen deelnemers de kans om ervaringen uit te wisselen en te leren van elkaar.

 

Praktisch

Het trainingsprogramma bestaat uit twee workshops, die inhoudelijk op elkaar verder bouwen. De eerste vond plaats op 29 maart en ging online door. Je kan de opname herbekijken via deze link.

Workshop 2 wordt tweemaal georganiseerd: op 16 juni in kasteel Tillegem in Brugge en op 21 juni in het provinciehuis in Antwerpen. Deelnemers kunnen kiezen tussen beide locaties. Workshop 2 duurt een hele dag, er wordt een gratis lunch en een afsluitende receptie voorzien.

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren