Expeditie Algoritmes

Tijdens Expeditie Algoritmes kun je verschillende sessies volgen. Benieuwd naar de inhoud en sprekers? Lees dan snel verder.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen

Wethouder gemeente Amersfoort - Johnas van Lammeren   

Elja Daae - dagvoorzitter Ayca Szapora - neurowetenschapper
Tim Vos - Goedhart Open State Foundation Iris Muis - Utrecht Data School

 

Paul Suijkerbuijk, Open Data Expert, VNG - Beyond Data Event
Mariette LokinHooghiemstra

Paul Suijkerbuijk - VNG

Serv Wiemers - Open State Foundation Monika Milanovic - Min. BZK

Welke bagage heb jij onderweg nodig? Lees meer over de verschillende subsessies:

Goede voorbeelden van organisaties die al gepubliceerd hebben.

Verschillende organisaties zijn al bezig met de publicatie van algoritmes. Hoe hebben zij het aangepakt? Hoe kregen ze de bestuurders mee en op welke manier kwamen ze tot een goede inventarisatie van algoritmes? In deze sessie vertellen o.a. gemeente Amsterdam, gemeente Eindhoven en de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens over hun reis. Ze nemen je graag mee en stoppen tips en best practices in jouw rugzak. 

Overtuigen met behulp van wetenschappelijke inzichten.

Ayca Szapora is neurowetenschapper. Doen je collega’s, medewerkers, of bestuurder niet altijd wat jij wilt? Ayca legt je uit hoe dat komt en hoe je dat kunt veranderen. Ayca neemt je op energieke en humoristische wijze mee in de wondere werking van het brein en laat je de trucjes zien die je hersenen met je uithalen. Ze legt uit wat de meest effectieve manier is om te communiceren, hoe je verbinding kunt maken en hoe je gedrag van jezelf en anderen kunt veranderen.

De toezichthouder, het hoe wat en waarom. 

De Autoriteit Persoonsgegevens is in 2023 van start gegaan met nieuwe taken die een impuls moeten geven aan het toezicht op de ontwikkeling en het gebruik van algoritmes. Daarmee wordt invulling gegeven aan de bredere maatschappelijke opgave om het gebruik van algoritmes beter te controleren, discriminatie en willekeur door gebruik van algoritmes tegen te gaan en transparantie te bevorderen. In deze sessie vertelt de AP meer over hoe het toezicht is ingericht, welke doelen het dient en hoe het vertrouwen bevordert.

Direct duidelijke algoritmes publiceren, hoe pak ik dat aan?

Oké, je hebt geïnventariseerd welke algoritmes jouw organisatie gebruikt. Je hebt een akkoord van je bestuurder om tot publicatie over te gaan en je hebt de publicatiestandaard bekeken. Maar als je zo die teksten van jouw algoritmes doorleest, zijn die dan wel duidelijk voor een groot publiek? Weten mensen na het lezen van de beschrijving op basis waarvan een beslissing is genomen? In deze werksessie met 2 communicatieadviseurs geven we je praktische tools en tip voor het schrijven van direct duidelijke algoritmes.

Live algoritmes publiceren, doe mee of kijk mee.

Hoe gaat het daadwerkelijk publiceren van een algoritme nou precies in zijn werk? Tijdens een live aansluitsessie kun je zien hoe een andere organisatie zijn algoritmes publiceert. Of misschien heb je zelf een algoritme dat je kunt publiceren? Onze implementatiemanagers zitten klaar om je ter plekke te helpen zodat aan het einde van de dag jouw algoritme in het register staat. En het allermooiste? Na publicatie van je 1e algoritme krijg je een taart opgestuurd!

In gesprek met verschillende meedenkers over algoritmes.

Voorafgaand en na de lancering van het Algoritmeregister zijn er veel experts betrokken. Die denken mee over de governance, registratieprocessen en over wat er anders of beter kan. In deze sessie leggen we een aantal stellingen voor aan een panel van experts en gaan daarover in gesprek met de aanwezigen in de zaal. Het panel bestaat uit: Staatssecretaris Alexandra van Huffelen, Iris Muis (Utrecht Data School) Cynthia Liem (TU Delft) en Serv Wiemers (Open State Foundation)

Generatieve AI en algoritmes, hoe kan de toekomst eruit zien?

Tijdens deze sessie gaan Shieltaa Dielbandhoesing en Jasper Kars met de deelnemers in gesprek om de kansen en risico' s van generatieve AI te verkennen. Daarbij moedigen ze deelnemers aan om mee te denken over wat moet gebeuren om de kansen te benutten en de risico's te mitigeren, en welke partij(en) daarbij aan zet zijn. Welke trajecten zijn in Nederland ingezet en hoe past generatieve AI daarin? Bijvoorbeeld: Hoe registeren we een algoritme met 10 miljard parameters? We maken hierbij gebruik van artikelen en video fragmenten die de afgelopen periode over dit onderwerp zijn gepubliceerd.

Ga in gesprek met experts in deze "ask me anything" sessie

Over algoritmes, het toezicht, de governance en AI valt veel te zeggen. Maar er leven ook nog veel vragen. Want hoe ziet de wetgeving er nu uit, welke algoritmes publiceer je wel en welke niet en waarom is een Algoritmeregister überhaupt noodzakelijk? In deze 'ask me anything' sessie met projectleiders Marjolein Kortemann, Wouter Welling vanuit BZK en Tom Moesker vanuit ICTU kun je al je prangende vragen kwijt.

IAMA in je pyjama

Met het Impact Assessment voor Mensenrechten bij de inzet van Algoritmes (IAMA) kan een afgewogen discussie gevoerd worden tussen de relevante partijen bij de afweging om wel of niet een algoritmische toepassing te gaan ontwikkelen. En het IAMA helpt om de gekozen ontwikkeling en implementatie vervolgens op een verantwoorde manier te doen. In deze sessie leggen Iris Muis en Ruth Koole op een laagdrempelige manier uit wat een IAMA is, wat organisaties er mee kunnen en hoe ze het in de praktijk kunnen inzetten. 

De AI-verordening wat je moet weten over de kansen van AI

De AI-verordening, de allereerste uitgebreide AI-wet ter wereld, bevat regels voor het gebruik van artificiële intelligentie in de EU. Maar wat betekent deze wetgeving precies voor jouw dagelijkse praktijk? En welke kansen biedt de nieuwe wetgeving? Na het bijwonen van deze sessie ben je direct up-to-date. Sprekers: Monika Milanovic en Floris Kreiken (Min. BZK)

Bingo: Redenen om te publiceren in het Algoritmeregister

Er zijn veel redenen om te publiceren in het Algoritmeregister maar er zijn ook veel redenen om het niet te doen. Door middel van een ouderwets potje bingo lopen we de redenen door. Daarnaast gaan we in gesprek over hoe je argumenten kunt weerleggen. Na afloop van deze sessie heb jij een rugzak vol goede argumenten om met publicatie van algoritmes aan de slag te gaan.

Hoe kan de VNG jouw organisatie helpen bij het publiceren van algoritmes?

De Vereniging Nederlandse Gemeenten stimuleert gemeenten om hun algoritmes te publiceren in het landelijke register. Ben jij werkzaam bij een gemeente en wil je weten hoe de VNG je kan helpen? Dan mag je deze sessie waarin Paul Suijkerbuijk uitleg geeft, zeker niet missen. 

Van inventarisatie naar publicatie in sneltreinvaart

Hoe kun je in sneltreinvaart publiceren in het Algoritmeregister? De Open State Foundation neemt je mee in de stappen die je moet nemen om snel te publiceren.

Rechtvaardige algoritmes, waar moet je op letten? 

Het Centraal Planbureau publiceerde onlangs het rapport "rechtvaardige algoritmes'. Volgens het CPB is het mogelijk om een selectie-algoritme representatiever keuzes te laten maken. Het is dan nodig dat van tevoren goed wordt nagedacht over de verhoudingen waarin verschillende groepen in de selectie worden opgenomen. Maar de onderzoekers waarschuwen ook: algoritmes zijn mensenwerk en kunnen daardoor nooit helemaal objectief zijn.

Toekomstvisie Algoritmeregister

In deze sessie geeft Mariette Lokin haar visie op de toekomst van het Algoritmeregister. Hoe kom je van generieke registratie naar gerichte informatie over de algoritmen op grond waarvan je als burger of bedrijf een brief in de (digitale) bus krijgt. En wat is de rol van bestaande voorzieningen zoals het Algoritmeregister, regels.overheid.nl en wiegebruiktmijngegevens.nl. Mariette laat zien hoe bruggen kunnen worden geslagen tussen deze zaken in de archipel die digitale overheid heet.

Algoprudentie: advies over de verantwoorde inzet van algoritmes

Demissionair staatssecretaris Van Huffelen heeft aangekondigd dat er samen met maatschappelijke organisaties publieke kennis wordt opgebouwd om de risico's van vooringenomenheid en de begrijpelijkheid van algoritmische systemen te vergroten. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) gaat hiervoor samenwerken met Algorithm Audit, een non‐profitorganisatie die zich richt op ethische algoritmen en het delen van kennis. Hoe dat in zijn werk gaat? Dat vertelt Jurriaan Parie in deze sessie.

 
Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren