Plenaire sessies en workshops
Tijdens de landelijke ledenbijeenkomst vinden er twee plenaire sessies plaats en twee rondes met workshops.
Hieronder vindt u uitgebreide informatie over deze plenaire sessies en workshops.
Plenaire sessie I
"Wat betekent het om als leek rechter te zijn?
Rol en vaardigheden voor leden van de Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg." Deze plenaire presentatie geeft leden-beroepsgenoten een update die ze kunnen gebruiken bij hun handelen als lekenrechter in het tuchtrecht.
Beroepsethiek en morele dilemma’s
Programma:
- Inleiding
- De positie van een (niet-rechterlijk) lid
- Externe blik
- Kernwaarden: Onafhankelijkheid / onpartijdigheid
- Kernwaarden: Magistratelijkheid / integriteit
- Geheimhouding
- Dilemma’s
- Raadkamer
Tijn van Osch is senior raadsheer van het hof Arnhem-Leeuwarden en rechter. Van Osch is sinds 2014 voorzitter van de Raad van Discipline en zestien jaar advocaat geweest. Daarnaast geeft hij les over dit onderwerp aan andere beroepsgroepen buiten het recht.
Plenaire sessie II
"Wat zijn cognitieve valkuilen en emotionele factoren die ons beïnvloeden? Waar moeten we ons van bewust zijn, bij het beoordelen van een medische casus."
In deze plenaire presentatie neemt Kees Brenkman ons mee naar het effect van 'hindsight bias' bij cases. Hij belicht dit aan de hand van een aantal voorbeelden.
Kees Brenkman was KNO-arts en voormalig lid CTG.
Workshop 1
Eva Nyst, journalist
Onderwerp: Welke uitspraak kiest een tijdschrift als Medisch Contact voor haar publiek? Vanuit redactioneel oogpunt wordt duiding gegeven aan welke zaken opvallen, welk soort uitspraken goed wordt gelezen en welke het afgelopen jaar veel commentaar hebben losgemaakt.
Werkvorm: interactieve sessie waarin bezoekers van deze workshop tips krijgen over leesbaarheid van uitspraken.
Workshop 2
Jan Mulder, verpleegkundige, en Jantien van der Sluis, verpleegkundig specialist
Onderwerp: Interactieve sessie over de samenstelling van colleges. De rol van leden-beroepsgenoten in het bewaken van de kwaliteit van de tuchtrechtspraak.
Workshop 3
Onderwerp: Hoe komen we tot een tekst die begrijpelijk en overtuigend is? Geerke van der Bruggen wil een genuanceerd beeld bieden van wat begrijpelijke taal is. Deelnemers krijgen concrete handvatten mee voor hun eigen schrijfpraktijk.
Werkvorm: discussie en interactieve sessie.
Workshop 4
Jeroen Recourt, coördinerend voorzitter van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE)
Onderwerp: Jeroen Recourt geeft een inleiding over de toetsing aan de criteria van de WTL (Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding), de rol van de verschillende autoriteiten op dit terrein en interpretatie van de arresten van de Hoge Raad van april 2020. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Het laatste onderdeel is voor vragen, debat en/of een voorzichtige blik op de toekomst.
Bij het aanmelden voor deze ledenbijeenkomst kunt u aangeven welke workshop u in welke ronde wilt volgen.
Zodra een workshop het maximum aantal deelnemers heeft bereikt, wordt de mogelijkheid om daarvoor in te schrijven gesloten.
Ledenbijeenkomst Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg
Registratiewebsite voor Ledenbijeenkomst Tuchtcolleges voor de GezondheidszorgLedenbijeenkomst Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorgledendagentuchtcolleges@gmail.com
Ledenbijeenkomst Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorgledendagentuchtcolleges@gmail.comhttps://www.aanmelder.nl/ledenbijeenkomst2023a
2023-06-29
2023-06-29
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Ledenbijeenkomst Tuchtcolleges voor de GezondheidszorgLedenbijeenkomst Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Centraal MuseumCentraal MuseumAgnietenstraat 1 3512 XA Utrecht Nederland