Sprekers
Prof. Dr. Olivier Vanderveken, kno-arts
Prof. Dr. Olivier M. Vanderveken, MD, PhD, is aangesteld als fulltime KNO-arts, hoofd- en halschirurg in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen in België, waar hij diensthoofd is. Hij bekleedt een functie als professor aan de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit Antwerpen.
Prof. Dr. Vanderveken behaalde zijn diploma geneeskunde aan de Universiteit van Antwerpen in 2001. Hij voltooide zijn specialisatie in de KNO aan de Universitaire Ziekenhuizen van Antwerpen. In 2007 behaalde hij een doctoraat in de medische wetenschappen. Zijn belangrijkste onderzoeksprojecten zijn op het gebied van slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen met als onderwerp de fundamentele en multidisciplinaire benadering van de bovenste luchtweg collaps tijdens slaap. Zijn onderzoek richt zich in het bijzonder op pathofysiologische beoordeling van de bovenste luchtweg collaps, inclusief feno- en endotypering, medicamenteus geïnduceerde slaapendoscopie, behandeling van obstructieve slaapapneu met mandibulaire repositie apparaten en chirurgie van de bovenste luchtwegen inclusief tongzenuwstimulatie en transorale robotchirurgie.
Prof.Dr.Vanderveken is de hoofdredacteur van het tijdschrift B-ENT, de officiële publicatie van de Koninklijke Belgische Vereniging voor KNO, Hoofd- en Halschirurgie, hij is een Associate Editor van het tijdschrift 'Sleep and Breathing' en de Adjunct-redacteur van het 'Journal of Dental Sleep Medicine'.
Olivier Vanderveken is co-auteur van verschillende professionele wetenschappelijke publicaties in high-impact peer-reviewed tijdschriften. In het verleden ontving hij verschillende nationale en internationale wetenschappelijke prijzen.
Olivier Vanderveken heeft een Senior Clinical Investigator Fellowship bij het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO) in België en dit ondersteunt hem bij het nastreven van een volwaardige carrière in het translationeel onderzoek.
Voordracht
- “Pathofysiologische Endotypering voor de prospectieve predictie van behandeluitkomst met MRA en tongzenuwstimulatie”
- Ondertitel: Pathofysiologische endotypering kan gebaseerd zijn op antropometrie, polysomnografie, slaapendoscopie of andere individuele gegevens beschikbaar over de OSA patiënt alvorens te beslissen over de meest aangewezen therapie. In deze lezing zal Professor Olivier VANDERVEKEN een overzicht geven van de huidige “state of the art” rond endotypes gebaseerd op slaapendoscopie en slaaponderzoek in relatie tot de uitkomst met niet-CPAP behandeling zoals MRA therapie en tongzenuwstimulatie.
-------------------------------------------------------------------------
Dr. Ward. P. J. Jansen, cardioloog
Opleiding cardioloog OLVG Amsterdam
Opleiding electrofysioloog St Antonius Ziekenhuis Nieuwegein
Sedert 2009 cardioloog in Tergooi, Blaricum en Hilversum.
- Aandachtsgebied ritmestoornissen.
- Initiator en hoofd van de atriumfibrilleren polikliniek.
- Deels werkzaam in Flevoziekenhuis Almere en AUMC Amsterdam voor ICD- en pacemaker-implantaties.
Voordracht
‘Slaapapneu en atriumfibrilleren’
Slaapapneu krijgt in toenemende mate de welverdiende aandacht als mede-oorzaak van diverse hartaandoeningen, met name de veel voorkomende hartritmestoornis atriumfibrilleren. De juiste aandacht, diagnostiek en behandeling is essentieel in het voorkomen van veel hartenleed.
-------------------------------------------------------------------------
Dr. Els van der Helm, neurowetenschapper
Dr. Els van der Helm is neurowetenschapper, slaapdeskundige, founder van Shleep, en universitair docent aan de IE Business School in Madrid. Els heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar slaap; eerst tijdens haar Masters in Neurosciences, waar ze het effect van slaap op het geheugen en emotionele processen (Harvard Medical School) onderzocht. Ze onderzocht ook het effect van slaap op de hersenen tijdens haar PhD in Psychology (University of California Berkeley) voordat ze bij McKinsey & Company werkte als consultant.
Voordracht
The Power Of Sleep
Lig je ‘s avonds wel eens te piekeren? Of word je ‘s nachts gestrest wakker? Komt het wel eens voor dat je geen geduld meer hebt (voor de kinderen) of ben je steeds zo snel afgeleid dat je bijna je werk niet meer kunt doen? Er is een enorme kans dat dit ligt aan een gebrek aan slaap!
The Power Of Sleep sessie zal gehost worden door Dr. Els van der Helm, één van de top 5 slaap experts ter wereld. Na deze sessie ken je het belang van slaap, weet je wat er gebeurt terwijl je slaapt, weet je hoe je jouw 'slaapschuld' in moet lossen, hoe het doen van dutjes je kunnen helpen je beter te voelen, wat je kunt doen om goed te blijven slapen én krijg je allerlei tips over wat je kunt doen om jouw slaapkwaliteit te verbeteren!
-------------------------------------------------------------------------
Drs. Sandra Houtepen, gezondheidswetenschapper
Mevrouw drs. Sandra Houtepen-Strong, gezondheidswetenschapper en ervaringsdeskundige, laat ons meelopen langs de lichamelijke, psychische en sociale gevolgen van slaapapneu.
Voordracht
De voordracht gaat het over (vaak) onbegrepen restschade en hormonaal disfunctioneren. Na afloop bent u wakker geschud !
-------------------------------------------------------------------------
Drs. Julia Uniken Venema, tandarts
NVTS geaccrediteerd
Julia Uniken Venema studeerde tandheelkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 2017 is zij werkzaam als algemeen practicus in verschillende praktijken. Daarnaast is zij in 2017 een promotietraject binnen de slaapgeneeskunde gestart. Hiervoor is Julia actief op verschillende locaties, waaronder het ACTA en het OLVG te Amsterdam en het UMCG te Groningen. Daarnaast heeft zij tijdens het promotietraject de differentiatie tot Tandheelkundige Slaapgeneeskunde behaald. Op dit moment is Julia ook werkzaam als tandarts bij Cleyburch tandartsen te Noordwijk en is zij onderdeel van het OSAS-team in het Tjongerschans ziekenhuis te Heerenveen.
Voordracht:
Patiënten met slaapapneu hebben een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen. Wij doen ons best om slaapapneu te behandelen, echter heeft deze behandeling ook invloed op de cardiovasculaire risico's?
-------------------------------------------------------------------------
Drs. Bibi Becking, tandarts
NVTS geaccrediteerd
Bibi Becking is tandarts, afgestudeerd in 1988 aan de UVA. Zij heeft zich sinds 2000 toegelegd op orthodontie en is werkzaam in een eigen (verwijs)praktijk in Scheveningen.
Sinds 2013 is zij door de NVTS geaccrediteerd als tandarts slaapgeneeskundige.
In 2016 heeft zij de opleiding tot klinisch epidemioloog bij het AUMC afgerond en in 2020 de master Kieferorthopädie bij de D.P.U. behaald. Zij heeft speciale belangstelling voor het raakvlak van Sleep Disordered Breathing (S.D.B.) bij kinderen en de orthodontie. In het bijzonder gaat haar interesse uit naar de klinimetrische aspecten en doet hiernaar onderzoek, bijgestaan vanuit de afdeling M.K.A. en Besliskunde van het LUMC.
Voordracht
Validatie-onderzoek van de Nederlandse Pediatric Sleep Questionnaire (P.S.Q.)
De Engelstalige P.S.Q. is een gevalideerde vragenlijst om bij kinderen slaapstoornissen door luchtwegobstructie te screenen.
Het onderzoek naar de validatie van de Nederlandse versie van de PSQ is in 2020 gehonoreerd met de aanmoedigingsprijs van het NVTS Research Grant.
Naast een korte introductie over het validatie-onderzoek wordt de problematiek van S.D.B. (van primair snurken tot OSA) bij kinderen en ook het belang van het herkennen voor ons in de mondzorg, belicht.
-------------------------------------------------------------------------
Drs. Jan Willem Hylkema, tandarts
NVTS geaccrediteerd
Voordracht
15 jaar MRA
Wat zijn we tegen gekomen ?
-------------------------------------------------------------------------
Evert van Tongeren, tandtechnicus
Voordracht
15 jaar MRA
Wat zijn we tegen gekomen ?
--------------------------------------------------------------------------
Dr. Shouresh Charkhandeh, DDS, BMedSc
Dr. Charkhandeh received his DDS Degree and Bachelor of Medical Sciences from the University of Alberta, Canada. He then earned his fellowships from IAPA & LVI for Advanced Dental Studies and furthered his education by completing a Research Fellowship at the University of Antwerp Hospital (UZA). His research focuses on developing new technologies to improve treatment outcome predictability in OAT for patients with OSA and improving clinical workflow efficiencies, utilizing different digital technologies. He is the recipient of the “2012 & 2015 Clinical Research Award” and “2015 Clinical Excellence Award” from the AADSM. He is the founder of Alberta Dental Sleep Medicine Study Club, the Chief Dental Officer at Zephyr Sleep Technologies, a member of the “Sleep Disordered Breathing Committee” for Alberta Dental Association & College and the Clinical Director at The Snore Centre in Canada
Voordracht
The Impact of Precision Mandibular Repositioning Devices on Clinical Care and Treatment Efficacy
Utilizing AI Guided Design and Robotic Manufacturing.
14e NVTS congres
Registratiewebsite voor 14e NVTS congresMarinka Hylkemacongres@nvts.nl
Marinka Hylkemacongres@nvts.nlhttps://www.aanmelder.nl/nvtscongres2022
2022-04-08
2022-04-08
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
14e NVTS congres14e NVTS congres0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
De TinfabriekDe TinfabriekAmsterdamsestraatweg 5 1411 AW Naarden Nederland