De 'themamiddag ouderenpsychiatrie' wordt dit jaar voor de vijfde keer op rij georganiseerd. Reden voor een feestje?
Organisatoren Simone en Annemiek in koor: 'Jazeker!' Simone: 'Vijf jaar: dit is een echte mijlpaal, dat gaan we vieren hoor'.
Hoe is de themamiddag ontstaan?
Annemiek: "Ik ben in 2018, na de afronding van mijn opleiding tot klinisch psycholoog, op de ambulante afdeling ouderenpsychiatrie in Amersfoort gaan werken. Ik heb eerder met mensen van alle leeftijden gewerkt, behalve met ouderen.
Om in te werken mocht ik vijf gesprekken hebben met Ben Steultjens, psychotherapeut, die in Hilversum met ouderen werkte. Hij en ik waren al pratend zo enthousiast over onze doelgroep, over alles dat daarbij komt kijken, en we vonden het ook zo plezierig om het daar samen over te hebben, dat we op het plan zijn gekomen een bijeenkomst te organiseren voor iedereen die binnen GGz Centraal met ouderen werkt.
In oktober 2019 hebben we de eerste themamiddag gehouden, daar kwamen toen iets van tachtig mensen naar toe: ja, Ben en ik, en ook het congresbureau, we hebben toen direct gezegd dat we dit het jaar daarna weer wilden organiseren".
Simone: “Ben is dit jaar met pensioen gegaan hè?” Annemiek: “Ja, Ben zei bij de tweede themamiddag al dat hij het organiseren over te dragen zou hebben vanwege zijn pensionering. Nu doe jij mee vanuit Hilversum”. Simone: “Ja, klopt, ik werk als muziektherapeut op de Rembrandthof, voor verschillende behandelprogramma’s. Ik ben begonnen in de ouderenpsychiatrie, op Zon & Schild, dat was in 1992. Het is een doelgroep die ik boeiend blijf vinden. De benadering vanuit mensen hun eigen levenservaring, samen met de oudere op zoek gaan naar kwaliteiten en de nog wel aanwezige mogelijkheden in het leven. Er zit altijd muziek in, in de breedste zin van het woord”.
Annemiek: “Iedere middag hebben we laten bestaan uit een combinatie van lezingen en workshops. Hiervoor nodigen we ieder jaar een of enkele mensen van buiten uit, het merendeel wordt gegeven door mensen van binnen GGz Centraal. Als je ziet wat er aan knowhow en gedrevenheid bestaat om het eigen vakgebied uit te dragen: dat is indrukwekkend hoor!”.
Simone: “Wat ook heel leuk is, is dat je nieuwe collega’s tegenkomt en ook collega’s ziet die je uit het oog verloren bent. Dat je samen nieuwe ontwikkelingen kan delen, en zo elkaar kan inspireren”.
Wat zijn de thema's geweest van de middagen?
Annemiek: "de eerste middag had als titel: "Ouderen, psychiatrie en verslaving: (g)een vak apart". De tweede middag ging over "de laatste levensfase". Dat was in 2020, we zaten in coronatijd, die middag hebben we online georganiseerd, alleen de sprekers waren live aanwezig. Ik weet nog dat Heidi de Kam en Hennie Kievit toen het eerste exemplaar van hun boek "De helikopter van Victor", over palliatieve zorg in de psychiatrie, overhandigd hebben aan Albert van Esterik van de Raad van Bestuur, en een confettikanon hebben laten knallen: ondanks de afstand van 1,5 meter die ze toen te bewaren hadden: de confetti overbrugde alles. In 2021 mochten we gelukkig weer live, toen hebben we een middag georganiseerd over transdiagnostische fenomenen, onder de titel "Jouw patiënt is mijn patiënt". En vorig jaar ging het over “het veel(on)bewogen lijf”".
En wat is het thema van dit jaar?
Simone: "Dit jaar hebben we als titel: "Verbinding" gekozen. Want werken met ouderen, dat kan niet zonder verbindingen. Verbindingen met de ouderen, met hun partners, met hun kinderen, zo nodig met andere naasten, met huisartsen, met thuiszorgmedewerkers, met wijkteams, met noem maar op. En ja, natuurlijk de verbindingen in het eigen behandelteam: ik als muziektherapeut heb verbinding nodig met andere vaktherapeuten, met de sociotherapeut, met de verpleegkundige, met de psycholoog, de psychiater, noem maar op. Het is verbinding, het is verbreding, en tegelijkertijd is het ook verdieping".
Op 5 oktober het eerste lustrum. Willen jullie doorgroeien?
Simone en Annemiek schieten in de lach. Simone: “Jazeker, dit is nog maar het begin. We zijn nu vijf jaar jong, we gaan op naar de honderd!”. Annemiek: “Haha, ja, dat past helemaal bij onze doelgroep. We gaan heel graag door, maar alleen als het congresbureau mee blijft doen. Al die vijf jaren: Ilona Westerveld, Karolien Sternsdorff, dit jaar ook Kris van Gestel: zonder hun hulp achter de schermen was de themamiddag niet tot leven gekomen, en hadden we zeker geen vijfde verjaardag kunnen vieren”. Simone: “loftrompet voor het congresbureau!”.
Wanneer?
De themamiddag ouderenpsychiatrie vindt dit jaar plaats op donderdagmiddag 5 oktober 2023 van 12.00-17.00 uur met aansluitend een borrel in het Kontakt der Kontinenten, Soesterberg.
Het organiserend comité bestaat uit:
- Chris Bavinck (Flevoland)
- Simone Brinkman (Gooi en Vechtstreek)
- Annemiek de Kock (Eemland)
- Nynke Spijksma (Veluwe & Veluwevallei)
- Congresbureau
Klik in het menu op 'aanmelden' om je aan te melden voor deze middag!
Themamiddag Ouderenpsychiatrie 'verbinding'
Registratiewebsite voor Themamiddag Ouderenpsychiatrie 'verbinding'Congresbureau GGz Centraalinfo@aanmelder.nl
Congresbureau GGz Centraalinfo@aanmelder.nlhttps://www.aanmelder.nl/verbinding051023/subscribe
2023-10-05
2023-10-05
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Themamiddag Ouderenpsychiatrie 'verbinding'Themamiddag Ouderenpsychiatrie 'verbinding'0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Kontakt der KontinentenKontakt der KontinentenAmersfoortsestraat 20 3769 AS Soesterberg Nederland