Beat it!

 

Hartfalen besluipt je. Als je geluk hebt, dan geeft je lijf waarschuwingssignalen en wacht je uitstekende zorg die ook nog eens elk jaar beter wordt. Maar net als hartfalen zelf begint de beste behandeling misschien wel decennia eerder. Hoe zorgen we daarvoor?

 

Hartfalen is een van de belangrijkste ouderdomsziekten van de toekomst. In dit vierde TU Delft Health College neemt Bas Westerweel, ervaringsdeskundige, je mee naar de beste hartzorg van vandaag en morgen. Onderzoek dat klopt!  12 september om 19:30 in het Auditorium, Aula TU Delft.

 

Tot stilstand

Moet ik wel iets doen bij deze patiënt, en wat dan? Hoe ga ik dat doen, en hoe weet ik dat ik het goed heb gedaan? Vragen waar een (interventie)cardioloog graag een antwoord op heeft. De cardioloog, hartchirurg en ingenieur die meer dan een halve eeuw geleden het Thoraxcentrum van het Erasmus MC oprichtten, realiseerden zich dat techniek een essentieel ingrediënt is voor het beantwoorden van deze vragen. In dit centrum werkt Ton van der Steen aan allerlei gedetailleerde beeldvorming van het hart, onder andere voor het plannen en begeleiden van de behandeling. Hiervoor gebruikt hij geluid, en soms licht, en vergaart hij tot wel 5000 beelden per seconde. Een technologische sprong vooruit waar het hart stil van wordt. 

 

Ingrijpen in de zorg

Zodra hartklachten zich voordoen, is ingrijpen noodzakelijk. Eigenlijk waseerderingrijpen veel beter geweest, want de oorzaak van de hartziekte heeft dan al vele jaren vrij spel gehad. Natuurlijk gaan we niet iedereen preventief medicijnen geven of maandelijks langs de cardioloog sturen. Maar hoe richten we de hartzorg dan wel in? 

 

Hartzorg ontwerpen

Slimme sensoren en de door hun gegeneerde data gaan hierbij een belangrijke rol spelen. Maar welke sensoren en hoe kun je die het beste inzetten? Maaike Kleinsmann bekijkt de hartzorg met de blik van een ontwerper en houdt daarbij de gebruiker in het oog. Dat is niet alleen de specialist die een diagnose doet en een behandeling voorstelt, maar ook de patiënt die zo veel mogelijk sociaal en professioneel actief wil blijven – voor, tijdens en na een eventuele diagnose. En hoe gaat de rol van de huisarts er uitzien en wat is daarvoor nodig? Bouwen, testen, kijken of het werkt en verbeteren, zo komt de hartzorg van de toekomst tot stand. 

 

Vechtershart

De avond wordt afgesloten door kickbokser en drievoudig K-1 wereldkampioen Remy Bonjasky, alias de Flying Gentleman. Als geen ander weet hij hoe je met een groot hart en een flinke dosis discipline je beperkingen en tegenslagen kunt overwinnen.

 

 

 

eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren