Fitheid voor ambtenaren
Geen mentale fitheid zonder digitale fitheid
Hoe word én blijf je digitaal fit? Hoe bouw je een 'brein-ondersteunend systeem' om snel en doeltreffend bij al je kennis te komen? En hoe ga je verantwoord om met zaken als veiligheid, privacy en wachtwoorden? Krijg het antwoord op deze en andere belangrijke vragen tijdens de online masterclassreeks Digitale Fitheid voor Ambtenaren. Bespaar kostbare tijd, haal meer energie uit je werk en vergroot je digitale fitheid.
Wat zijn de voordelen van deze masterclassreeks?
- Ontdek wat digitale fitheid voor jou kan betekenen
- Vergroot je digitale veiligheid
- Voorkom digitale oplichting
- Ontwikkel je digitale vaardigheden
- Leer alles over persoonlijk kennismanagement
- Bespaar tijd en energie
Digitale fitheid voor Ambtenaren
Digitale fitheid voor Ambtenaren is een 5-delige online masterclassreeks speciaal opgezet voor ambtenaren. De reeks bestaat uit vijf webinars van elk ca. 1,5 uur.
- 1. Digitaal bewustzijn
- 2. Digitale hygiëne
- 3. Digitale vaardigheden
- 4. Persoonlijk kennismanagement
- 5. Persoonlijke groei met behulp van technologie
1. Digitaal bewustzijn
De manier waarop we onze samenleving inrichten en beleven wordt enorm beïnvloed door technologie. En die verandert ook nog eens snel en doorlopend. De weinig flexibele manier waarop we ons werk organiseren voldoet daardoor totaal niet meer en vraagt om heel ander gedrag en een nieuwe manier van organiseren.
Op welke manieren en met welke uitgangspunten kan en moet dat anders? Om die vraag te kunnen beantwoorden is digitaal bewustzijn nodig. Het geeft een goed beeld van wat er speelt in de technologiewereld en hoe jij je daartoe het beste kunt verhouden; digitaal bewustzijn is het waarom van Digitale Fitheid.
Onderwerpen:
- De dynamiek van de netwerk- en informatiesamenleving
- De vele technologieën die op dit moment ons werk beïnvloeden
- De nieuwe paradigma's die nodig zijn om ons werk de komende jaren effectief te organiseren
2. Digitale hygiëne
Als je leest dat er bij de overheid iets mistgaat met de ICT, dan is het doorgaans een probleem met digitale hygiëne. Digitale hygiëne kan gaan om de beveiliging van je computer, zoals passwords en tweefactor-authenticatie, maar ook om het maken van backups en tijdige updates. Bovendien is het bij digitale hygiëne belangrijk om je eigen én elkaars focus te bewaken door digitaal op te ruimen en afspraken te maken over zaken zoals e-mail.
Onderwerpen:
- Op verantwoorde én eenvoudige manier omgaan met veiligheid, privacy en
wachtwoorden - Fraude herkennen (zoals phishing)
- Informatie veiligstellen (voor jezelf en je organisatie)
3. Digitale vaardigheden
De meeste mensen gebruiken de computer als een moderne typemachine en werken vooral met 4 soorten A4-tjes: DOC, XLS, PDF en PPT. Heel veel informatie is onnodig gevangen in documenten. Dat is net als over de snelweg rijden met een Boeing 747. Het kan, maar het is geen goed idee. Een gebrek aan digitale vaardigheden kost een gemiddelde kenniswerker minimaal 200(!) uur per jaar. Dat is niet alleen tijd, maar ook energie en slagkracht die met digitale vaardigheden zijn terug te winnen. Met digitale vaardigheden weet je welk digitaal gereedschap relevant is, hoe het werkt én welk gereedschap je het beste kunt gebruiken.
Onderwerpen:
- Quick wins op het gebied van inspanning, slagkracht en energie
- Strategieën om nieuwe vaardigheden snel eigen te maken
- Het delen van vaardigheden binnen een organisatie
4. Persoonlijk kennismanagement
Als het om geld gaat, zorgen we dat het liquide en daarmee snel inzetbaar is. Maar informatie, een andere krachtige vorm van kapitaal, zit vaak 'verstopt' in documenten, mappen en submappen. Daardoor is teveel van onze kennis, op het moment dat het ertoe doet, niet voorhanden. Als het gaat om je eigen duurzame inzetbaarheid ontkom je niet aan het slim beheren van je eigen kennis. Want als je die kennis snel kunt bewaren, terugvinden en delen win je aanzienlijk aan slagkracht.
Onderwerpen:
- Het bouwen van 'brein-ondersteunende' systemen zodat je snel en gemakkelijk
bij je eigen kennis kunt komen - Geschikte tools om zo'n systeem te bouwen
- Het verzamelen en delen van kennis binnen je organisatie
5. Persoonlijke groei met behulp van technologie
Met handige hulpmiddelen kun jij je persoonlijke ontwikkeling beter in de gaten houden en zelfs versnellen. Bij het goede voornemen om elke dag 10.000 stappen te zetten, is het reuzehandig om te weten hoeveel stappen je al hebt gezet. Moeiteloos meten is dankzij technologie makkelijker, goedkoper en leuker dan ooit. Ook kan technologie te hulp schieten bij dingen die op eigen kracht lastig zijn; denk bijvooorbeeld aan je agenda die op het juiste moment een seintje geeft.
Onderwerpen:
- Life loggen / bullet journaling
- Wekelijkse reviews
- Biohacking en Quantified Self
Docent - Martijn Aslander
Martijn Aslander is al meer dan 10 jaar één van de meest ervaren sprekers op het gebied van de netwerk- en informatiesamenleving.
Zijn boeken Easycratie en Nooit Af gelden als een standaardwerk voor menig bestuurder. Als StandUp Filosoof onderzoekt en verwoordt hij elke dag opnieuw mogelijkheden om problemen te tackelen en kansen te verzilveren. Met zijn nieuwste thema, Digitale Fitheid pioniert hij wederom in de voorhoede van de toekomst van werk.
Programma
Dinsdag 11 mei 14.00 - 15.30 uur
Dinsdag 18 mei 14.00 - 15.30 uur
Dinsdag 25 mei 14.00 - 15.30 uur
Dinsdag 1 juni 14.00 - 15.30 uur
Dinsdag 8 juni 14.00 - 15.30 uur
iBestuur Online Masterclass: Digitale Fitheid voor Ambtenaren
Registratiewebsite voor iBestuur Online Masterclass: Digitale Fitheid voor AmbtenareniBestuur Online Masterclass: Digitale Fitheid voor Ambtenaren events@events.ibestuur.nl
iBestuur Online Masterclass: Digitale Fitheid voor Ambtenaren events@events.ibestuur.nlhttps://www.aanmelder.nl/124480
2021-06-08
2021-06-08
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
iBestuur Online Masterclass: Digitale Fitheid voor Ambtenaren iBestuur Online Masterclass: Digitale Fitheid voor Ambtenaren 0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Nog niet bekendNog niet bekend