Systeem & seks - seksuologische partner relatie therapie (Zesdaagse specialistische cursus, 40u)

 

Inhoud

Het doel van deze specialistische cursus is om de cursist de eigen therapeutische attitude met betrekking tot seksualiteit en intimiteit in duurzame relaties te helpen doorgronden en aanscherpen, en om de cursist te trainen in specifieke systeemtherapeutische kennis en vaardigheden, die passen bij de ontwikkelingsstadia van duurzame emotionele verbintenissen en de emotionele en seksuele verwikkelingen die daarbinnen kunnen ontstaan.
Om te komen tot een stelsel van samenhangende therapeutische principes, methoden en technieken wordt in deze cursus primair geput uit het werk van David Schnarch, gelardeerd met verwante auteurs als A. Vansteenwegen, J. Willi en E. Perel, en specifieke seksuologische auteurs die dit gedachtegoed ondersteunen en aanvullen. De differentiatietheorie zoals uitgewerkt door Schnarch kiezen we als leidend principe. Die gaat er van uit dat Iedere partner zowel behoefte heeft aan zelfbepaling als aan verbinding. Het samenspel van deze deels tegenstrijdige behoeften van elke partner bepaalt voor een groot deel hoe de intimiteit in de paarrelatie vorm kan krijgen. In de seksuele arena wordt deze dynamiek zeer zichtbaar. De invalshoek is daarbij nooit pathologiserend en de nadruk ligt immer op ontwikkelingsmogelijkheden.

Methodiek

  • Literatuurstudie
  • (mini)referaten en videopresentatie
  • casuïstiekbesprekingen en rollenspelen
  • interventie en reflectie-oefeningen
  • demonstraties
  • colleges
  • van deelnemers wordt verder actieve inbreng verwacht middels onder meer insturen doelen, tussenevaluatie, eindevaluatie, een presentatie n.a.v. de literatuur bij een bijeenkomst, een eindpresentatie.

Docenten

  • Dhr. drs. Albert Neeleman, klinisch psycholoog / psychotherapeut / systeemtherapeut. Opgeleid in de seksuologie. NVRG erkend supervisor, leertherapeut en opleider. Hoofddocent specialistische cursus ‘Partner- & Relatietherapie.
  • Mw. drs. Minke de Boer, psycholoog / seksuoloog en supervisor NVVS / systeemtherapeut. Docent specialistische cursus ‘Partner- & Relatietherapie.

Locatie

De cursus wordt gegeven in de cursusruimte van het AIGR, Prinsengracht 697, 1017 JV Amsterdam. Dit is nabij het Leidseplein en goed bereikbaar met het OV.

Periode en tijden

De cursus beslaat 6 donderdagen van 09.30 uur tot 17.30 uur over een periode van drie maanden. De data zijn 5/10/'23; 19/10/'23; 2/11/'23; 16/11/'23; 30/11/'23 en 14/12/'23.

Investering

De investering voor de gehele cursus en een deel van de literatuur bedraagt € 1.525,00.
Schnarch, D. (2009) Passionate Marriage, New York: WW Norton & Co: dit boek dient u zelf aan te schaffen.

Toetsing

Aan het eind van de specialisatiecursus seksuologische partner relatie therapie geeft de cursist een presentatie van 15 minuten over het leer- en ontwikkelingsproces en hoe de theoretische kaders die geboden zijn voor de eigen beroepspraktijk toepasbaar zijn. Feedback wordt geboden door een aantal medecursisten en de docenten. Er zijn geen vrijstellingen mogelijk.

Vooropleidingseisen en accreditatie

Deze cursus is te volgen als bij-/nascholing voor leden van de NVVS en NVRG en is door beide verenigingen geaccrediteerd als bij-/nascholing (ook voor her-registratie). De cursus is ook erkend door de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG) als onderdeel van de opleidingsroute tot het lidmaatschap. Wie deze cursus als onderdeel van de NVRG opleidingsroute wil volgen dient vooraf te voldoen aan de door de NVRG gestelde vooropleidingseisen, zie www.NVRG.nl. Voorwaarde is verder dat je minimaal 90% van de tijd aanwezig bent geweest.

 

 

 

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren