Welkom

Hartelijk welkom op deze website over de Cursus Historische Cartografie in Vogelvlucht.

De cursus Historische Cartografie in Vogelvlucht wordt in het najaar van 2015 georganiseerd door de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en wordt gegeven door Jansonius-conservator Peter van der Krogt.

De cursus richt zich op iedereen die iets meer wil weten van oude kaarten. Geschikt voor geïnteresseerden van alle niveaus en met uiteenlopende achtergronden. Er is in totaal plaats voor 20 deelnemers, vol is vol. 

Deelnemers aan deze introductiecursus hebben na afronding een gedegen beeld van historische cartografie. De colleges worden gelardeerd met prachtige kaarten en atlassen uit de collectie van de Bijzondere Collecties in de kaartenzaal

Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer: 
Wat zijn oude kaarten en wat kunnen we ermee, Introductie Historische Cartografie, De kartering van Nederland van Ptolemaeus tot de Topografische dienst, Abraham Ortelius en Gerard Mercator: de Zuidnederlandse cartografie in de 16de eeuw, Stadscartografie, Amsterdamse atlassen in de 17de en 18de eeuw, De aarde is rond: globeproductie in de Nederlanden en Kaarthistorische anekdotes: fouten in kaarten, waarom staat het noorden boven.

Locatie van de colleges is het gebouw van de Bijzondere Collecties aan de Oude Turfmarkt 129 te Amsterdam (goed bereikbaar met de tram vanaf Amsterdam Centraal). Deelnemers ontvangen na aanwezigheid bij alle bijeenkomsten een certificaat. Kosten voor deelname aan deze collegereeks bedragen €175,- , dit is inclusief koffie en thee bij de bijeenkomsten. Vrienden van de Bijzondere Collecties UvA en medewerkers en studenten aan de UvA ontvangen 10% korting. 

 

toegangskaartverkoop
 toegangskaartverkoop