Compounding event

16 april 2020

09:30 - 10:00

Ontvangst

10:00 - 10:15

Inleiding door dagvoorzitter
M. Paap, MSc Apotheker bij Fagron

10:15 - 11:15

Farmacogenetica: van onderzoek naar praktijk

Farmacogenetica wordt steeds belangrijker in de farmacie. Er zijn een aantal geneesmiddelen waarbij testen vóór gebruik rationeel is om effectiviteit te voorspellen of onnodige bijwerkingen te voorkomen. Dat testen van toegevoegde waarde kan zijn is bekend. Maar hoe werkt dit in de praktijk? Cathelijne van der Wouden zal u tijdens de presentatie praktische handvatten geven rondom het toepassen van farmacogenetica gericht op het intramurale werkveld.

Mevr. C.M. van der Wouden, Apotheker & PhD candidate in Pharmacogenomics bij LUMC

11:15 - 11:30

Pauze

11:30 - 12:30

Transitie naar RTA’s in het ziekenhuis; kostenbesparende businesscase

Fouten bij het ‘voor toediening gereedmaken’ van parenterale medicatie in het ziekenhuis kan bijwerkingen tot schade aan de patiënt of zelfs dood tot gevolg hebben. Dit leidt tot hoge kosten voor de Nederlandse gezondheidszorg. De oplossing hiervoor is het overstappen op voorgevulde spuiten. Isala heeft een onderzoek gepubliceerd waarin zij hebben aangetoond het gebruik van de kant-en-klare spuit kostenbesparend is. De spreker zal u door het onderzoek leiden en praktische handreikingen geven om de overgang naar voorgevulde spuiten in uw ziekenhuis te realiseren.

K.H.M. Larmené-Beld, Ziekenhuisapotheker bij Isala

12:30 - 13:30

Lunch

13:30 - 14:30

Transmurale zorg van tweede naar eerstelijns; best practice

Opgenomen patiënten kunnen steeds eerder naar huis. Vaak verlaten zij het ziekenhuis met een medicatiecassette of elastomeerpomp. In de praktijk leidt dit tot logistieke uitdagingen voor het verpleegkundig team en de apotheek. In het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) is verplaatsing van transmurale zorg naar de eerstelijns voor patiënten met hartfalen met succes geïntroduceerd. Tijdens deze duo presentatie krijgt u inzicht in de keuzes en knelpunten waarvoor het projectteam heeft gestaan en hoe ze hier mee om zijn gegaan.

Mevr. G. van Til, verpleegkundig specialist hartfalen en Mevr. S. Linskens, Coördinator ATC

14:30 - 15:30

Bereid u voor... Van aanvraag tot bereiding op maat

U herkent het wel: die ene patiënt die niet geholpen kan worden met een geregistreerd product. Dat wordt een bereiding-op-maat. Maar hoe gaat het vervolgens als u dat bij een (groot)bereider bestelt? En welke uitdagingen komt deze (groot)bereider tegen voordat het product bereid kan worden en aan de patiënt kan worden verstrekt? Oscar Kelder neemt u aan de hand van een aantal voorbeelden mee langs de hobbelige weg van aanvraag tot aflevering.

Dhr. O. Kelder, Gevestigd apotheker/QP Pharmaline

15:30 - 15:45

Pauze

15:45 - 16:30

Kijk op oogmedicatie

Dagelijks leveren apotheken verschillende oogpreparaten af met verschillende geneesmiddelen in verschillende concentraties en verschillend in gebruik. Maar wat weten we eigenlijk over de het effect in het oog? Professor van Meurs geeft u inzicht in de toepassing en biologische beschikbaarheid van geneesmiddelen in het oog. Ook medicatie die voor een andere aandoening worden toepast kunnen in het oog terecht komen. Professor van Meurs laat zien welke gevolgen dit kan hebben voor het zicht van uw patiënt.

Prof. dr. J. C. van Meurs, Oogarts
Oogziekenhuis Rotterdam

16:30 - 17:00

Duurzame oplossingen binnen de apotheek; begin vandaag nog!

De initiatieven om een circulaire economie te bereiken nemen in snel tempo toe. Branches zoals voeding en energie zijn begonnen aan een complete transitie. Maar wat kunt u in de apotheek bijdragen aan duurzame farmaceutische zorg? Bij distributie, verspilling, verpakkingen of afvalscheiding zijn laagdrempelige verbeteringen mogelijk. Piter Oosterhof neemt u mee in de mogelijkheden en praktische tips om samen tot een circulaire economie te komen.

Drs. P. Oosterhof, Poliklinisch apotheker OLVG

17:00

Aanvang borrel

registratie tijdslot formulier
 registratie tijdslot formulier