Online Compounding event

09 februari 2021

09:30 - 10:00

Check-in

10:00 - 10:15

Inleiding door dagvoorzitter
M. Paap, MSc Apotheker & Product Innovation Specialist bij Fagron NL BV

10:15 - 11:15

Transitie naar RTA’s in het ziekenhuis; kostenbesparende businesscase

Fouten bij het ‘voor toediening gereedmaken’ van parenterale medicatie in het ziekenhuis kan bijwerkingen tot schade aan de patiënt of zelfs dood tot gevolg hebben. Dit leidt tot hoge kosten voor de Nederlandse gezondheidszorg. De oplossing hiervoor is het overstappen op voorgevulde spuiten. Isala heeft een onderzoek gepubliceerd waarin zij hebben aangetoond het gebruik van de kant-en-klare spuit kostenbesparend is. De spreker zal u door het onderzoek leiden en praktische handreikingen geven om de overgang naar voorgevulde spuiten in uw ziekenhuis te realiseren.

K.H.M. Larmené-Beld, Ziekenhuisapotheker bij Isala

11:15 - 11:30

Pauze

11:30 - 12:30

Bereid u voor... Van aanvraag tot bereiding op maat

U herkent het wel: die ene patiënt die niet geholpen kan worden met een geregistreerd product. Dat wordt een bereiding-op-maat. Maar hoe gaat het vervolgens als u dat bij een (gespecialiseerde) bereider bestelt? En welke uitdagingen komt deze (gespecialiseerde) bereider tegen voordat het product bereid kan worden en aan de patiënt kan worden verstrekt? Sjoerd Kochen neemt u aan de hand van een aantal voorbeelden mee langs de hobbelige weg van aanvraag tot aflevering.


S. Kochen, gevestigd apotheker/QP bij De Magistrale Bereider

12:30 - 12:35

Pauze

12:35 - 13:05

Duurzame oplossingen binnen de apotheek; begin vandaag nog!

De initiatieven om een circulaire economie te bereiken nemen in snel tempo toe. Branches zoals voeding en energie zijn begonnen aan een complete transitie. Maar wat kunt u in de apotheek bijdragen aan duurzame farmaceutische zorg? Bij distributie, verspilling, verpakkingen of afvalscheiding zijn laagdrempelige verbeteringen mogelijk. Piter Oosterhof neemt u mee in de mogelijkheden en praktische tips om samen tot een circulaire economie te komen.

Drs. P. Oosterhof, Poliklinisch apotheker OLVG

13:05 - 14:00

Lunch

14:00 - 15:00

Farmacogenetica: van onderzoek naar praktijk

Farmacogenetica wordt steeds belangrijker in de farmacie. Er zijn een aantal geneesmiddelen waarbij testen vóór gebruik rationeel is om effectiviteit te voorspellen of onnodige bijwerkingen te voorkomen. Dat testen van toegevoegde waarde kan zijn is bekend. Maar hoe werkt dit in de praktijk? Jesse Swen zal u tijdens de presentatie praktische handvatten geven rondom het toepassen van farmacogenetica gericht op het intramurale werkveld.

Dr. J.J. Swen, ziekenhuisapotheker en Associate Professor - Clinical Pharmacist bij Leiden University Medical Center

15:00 - 15:05

Pauze

15:05 - 16:05

Transmurale zorg van tweede naar eerstelijns; best practice

Opgenomen patiënten kunnen steeds eerder naar huis. Vaak verlaten zij het ziekenhuis met een medicatiecassette of elastomeerpomp. In de praktijk leidt dit tot logistieke uitdagingen voor het verpleegkundig team en de apotheek. In het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) is verplaatsing van transmurale zorg naar de eerstelijns voor patiënten met hartfalen met succes geïntroduceerd. Tijdens deze duo presentatie krijgt u inzicht in de keuzes en knelpunten waarvoor het projectteam heeft gestaan en hoe ze hier mee om zijn gegaan.

Mevr. G. van Til, verpleegkundig specialist hartfalen en Mevr. S. Linskens, Coördinator ATC

16:05 - 16:20

Pauze

16:20 - 17:05

Kijk op oogmedicatie

Dagelijks leveren apotheken verschillende oogpreparaten af met verschillende geneesmiddelen in verschillende concentraties en verschillend in gebruik. Maar wat weten we eigenlijk over de het effect in het oog? Professor van Meurs geeft u inzicht in de toepassing en biologische beschikbaarheid van geneesmiddelen in het oog. Ook medicatie die voor een andere aandoening worden toepast kunnen in het oog terecht komen. Professor van Meurs laat zien welke gevolgen dit kan hebben voor het zicht van uw patiënt.

Prof. dr. J. C. van Meurs, Oogarts
Oogziekenhuis Rotterdam

17:05 - 17:15

Afsluiting dagvoorzitter Mayke Paap

17:15 - 18:00

Aanvang borrel

uitnodiging
 uitnodiging