Live Stream opzetten: dit heb je nodig

Bij het opzetten van een live stream komt veel kijken. Apparatuur, software, organisatie en planning zijn hierbij erg belangrijk. Om je op weg te helpen heeft aanmelder.nl een checklist voor je samengesteld met wat je nodig hebt bij het opzetten van een live stream.

Als je op zoek bent naar een manier om jouw livestream evenementen te organiseren en te beheren, dan kan onze Event Management tool wellicht van pas komen. Het stelt je in staat om de benodigde functionaliteiten te combineren en jouw evenement tot in de puntjes te regelen.

Je hebt waarschijnlijk al helemaal in kaart welke boodschap je wilt delen en hoe je dit wil doen. Een slechte internetverbinding, camera of software kan je boodschap verstoren. Om er zeker van te zijn dat de focus van de kijker volledig naar jou gaat, geven wij advies over de apparatuur en software die bij een live stream komt kijken.

Streaming apparatuur

We beginnen met de apparatuur. Deze lijst kan per evenement verschillen. We geven je in ieder geval al de benodigdheden die echt niet mogen missen:

 • Camera: beter gezegd: camera’s. Door twee of meerdere camera’s te gebruiken, kun je verschillende invalshoeken bepalen en afwisselen tussen de camera’s om een dynamisch beeld te creëren.
 • Microfoon: Voor het beste geluid is een goede microfoon een must. Een draadloze camera geeft de spreker bewegingsvrijheid en voorkomt struikelgevaar.
 • Statieven: om de camera’s stevig te installeren.
 • Licht: goed licht komt ten goede bij de kwaliteit van het beeld.
 • Laptop/Computer: voor de spreker om de stream zelf in de gaten te houden.

Internetverbinding voor een live stream

De snelheid van je internetverbinding is cruciaal voor je live stream. Je wil tenslotte geen haperingen in het beeld.

 • Doe een speedtest om het netwerk van te voren te testen. 3Mbps of hoger is voldoende voor een stream in SD.  Maar 10Mbps of hoger geeft het beste resultaat.
 • Kies voor een kabel verbinding in plaats van WiFi, deze zijn vaak stabieler.
 • Zorg voor een back-up netwerk.

Live stream platform

Je hebt waarschijnlijk al gekozen voor een online platform waar de stream beschikbaar wordt gesteld. De overige apparatuur moet hierop aangesloten worden.

 • Onderzoek van te voren hoe het live stream platform werkt, zodat je op het moment van de live stream goed bent voorbereid.
 • Zorg ervoor dat alle privacy settings correct zijn ingesteld volgens de AVG.

Communicatie voor de deelnemer

Eventuele instructies voor de deelnemer moeten strak gecommuniceerd worden. Maak dit zo laagdrempelig mogelijk. Als het inlogproces rommelig verloopt voor de gebruiker, verhoog je de kans dat ze afhaken voordat de stream is begonnen.

 • Direct nadat de deelnemer zich geregistreerd hebben ontvangen zij een mail met wat zij kunnen verwachten van de organisatie.
 • Stuur alle instructies voor het deelnemen aan de stream een dag van te voren.
 • Stuur een herinnering een uur voordat de stream begint.

Testen, testen, testen

Het belangrijkste is om van te voren alle apparatuur en software te testen. Loop alles door, van registratie tot het moment dat de live stream eindigt. Maak een draaiboek voor de stream zelf en zorg ervoor dat iedereen zijn rol kent.

Wij raden aan om een dry-run in te plannen om eventuele verbeterpunten in kaart te brengen.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het opzetten van een live stream? Bij aanmelder.nl bieden we verschillende software oplossingen om een stream op te zetten.

Met Event Streaming heb je alle apparatuur en software in huis om een live stream op te zetten. Je bent verzekerd van beelden van hoge kwaliteit, een sterke internetverbinding door de ingebouwde 4G modem en je creëert extra beleving voor de kijker met de software voor automatische montage. Ons online event platform is volledig aan te sluiten op Event Streaming, maar je kunt ook kiezen voor een live stream op YouTube of een ander kanaal. Om er zeker van te zijn dat alle communicatie naar de deelnemer geregeld is, kun je onze registratie software gebruiken.

Neem contact op voor meer informatie over onze producten.

 

Events streamen naar een groter publiek?

Je Online- of hybride event organiseer je met Event Platform

Wil je je event streamen naar een groter publiek? Probeer dan Event Streaming en zet binnen no-time een professionele livestream op. Onze slimme software zorgt er niet alleen voor dat de beelden de aandacht trekken van de kijker, maar ook deze vasthoudt. Meer weten? 

Organiseer jij een online of hybride evenement? Grote kans dat je een event platform nodig hebt. Integreer met gemak een livestream en koppel het platform aan andere aanmelder.nl producten om meer te leren over het succes van je event. Ga naar Event Platform.